27 Νοεμβρίου 2015

ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ! Ρωσία – Τουρκία: Η Μόσχα καταργεί το καθεστώς ελεύθερης βίζας

Παραβλέπω ότι η πρόκληση από τον Τούρκο έπρεπε να απαντηθεί (από μια υπερδύναμη) ασύμμετρα προς παραδειγματισμό όλων και δέχομαι ότι θα πνίξουν οικονομικά την Τουρκία... πως όμως; Καταργώντας τη βίζα και ελέγχοντας τις ντομάτες; Σοβαροί να 'μαστε. Αν ήταν σοβαρή χώρα θα είχαν κλείσει την άλλη μέρα το φ.α. και θα είχαν ακυρώσει όλες τις επενδύσεις στην Τουρκία... Οι Ρώσοι έχασαν με αυτή τη ιστορία τον όποιο σεβασμό ενέπνεαν... μόνο κάτι γραφικοί έχουν μείνει να πιστεύουν ότι είναι υπερδύναμη

Από τον τουρισμό φαίνεται πως θα ξεκινήσουν οι κυρώσεις της Ρωσίας κατά της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι καταργείται το καθεστώς ελεύθερης βίζας ανάμεσα στις δυο χώρες από την 1η Ιανουαρίου.

"Αποφασίσουμε να σταματήσουμε το καθεστώς ελεύθερης βίζας ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία. Η απόφαση αυτή θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου" δηλώσε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ, όπως μεταδίδει το Russia Today.

Το καθεστώς ελεύθερης βίζας ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία ισχύει από τον Απρίλιο του 2011, μετά από διακυβερνητική συμφωνία. Επιτρέπει σε Ρώσους πολίτες να μένουν στην Τουρκία χωρίς βίζα και το αντίστροφο.

Click4more: Ερντογάν προς Ρωσία: Μην παίζετε με τη φωτιά! Δεν θέλω να σας κάνω κακό
Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είπε επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ και διεμήνυσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ. "Πιστεύουμε πως οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα", είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

"Η Ρωσία (...) θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας", πρόσθεσε ο Λαβρόφ πριν από τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24 που επέστρεφε από αποστολή μάχης κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Η Τουρκία υποστηρίζει πως το αεροπλάνο εισήλθε στον εναέριο χώρο της και πως προειδοποιήθηκε "δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά", ενώ η Μόσχα δηλώνει πως το αεροπλάνο πετούσε πάνω από το συριακό έδαφος και δεν έλαβε καμία προειδοποίηση προτού χτυπηθεί.

Ένας πιλότος σκοτώθηκε ενώ έπεφτε με το αλεξίπτωτό του και ο άλλος διασώθηκε μετά από ειδική επιχείρηση που πραγματοποίησαν από κοινού οι ειδικές ρωσικές και συριακές δυνάμεις. Μια πρώτη επιχείρηση [για τη διάσωση των πιλότων] με ελικόπτερο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ρώσος στρατιώτης.