18 Νοεμβρίου 2015

Τι σημαίνει η υπερκάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου σε Eurobank και Alpha Bank

Στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank. Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές στα μετοχικά κεφάλαια των δύο τραπεζών. Υπερκάλυψη των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών τους. Τι προσδοκούν τα ξένα κεφάλαια
Με υπερκάλυψη προσφορών για αγορές μετοχών από διεθνείς επενδυτές έκλεισαν χθες τα «βιβλία προσφορών» οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank. Στο επόμενο 48ωρο οι διοικήσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων θα προβούν σε τιμολόγηση και στην κατανομή των μετοχών.

Ειδικότερα, η Alpha Bank δέχθηκε προσφορές για αγορές μετοχών που αντιστοιχούν σε πάνω από 1,55 δις. ευρώ που αναζητούσε από τις διεθνείς αγορές και η Eurobank για πάνω από 2,039 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο τράπεζες αναζητούσαν ιδιωτικά κεφάλαια που αντιστοιχούσαν στο σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, δηλαδή για τα ποσά που προέκυψαν από την άσκηση αντοχής (stress test) που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με βάση το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Στο σύνολο αυτών των κεφαλαίων αφαιρέθηκαν ποσά από δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων που έχει εγκρίνει η Ενιαία Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.

Σύμφωνα με αυτή την εξέλιξη, η Eurobank παραμένει στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο σε περίπου 96% και μειώνοντας τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε περίπου 4%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί της μέτοχοι Fairfax, Ross, Brookfield και Highfields τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 584 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι προσφορές των διεθνών επενδυτών στο «βιβλίο προσφορών» ξεπέρασαν το ζητούμενο ποσό της Αύξηση Κεφαλαίου κατά 300-400 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο βιβλίο προσφορών της Eurobank συμμετείχαν και Έλληνες με κεφάλαια περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank περνά στον ιδιωτικό τομέα μετά από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση, έχοντας περίπου 10 βασικούς μετόχους και σημαντική υπερκάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund του Κατάρ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα, τοποθετώντας κεφάλαια και σε αυτήν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι ιδιώτες επενδυτές θα κατέχουν περί το 92% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ με περίπου 8% θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η σημασία της υπερκάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών είναι πολυδιάστατη και αφορά πέντε λόγους που λειτουργούν συνδυαστικά υπέρ της τοποθέτησης κεφαλαίων και όχι μεμονωμένα. Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές πριν αποφασίσουν την τοποθέτηση κεφαλαίων σε μία τράπεζα (ή εταιρεία) εξετάζουν αρχικά την πολιτική σταθερότητα και τις πολιτικές που προτίθεται η κυβέρνηση της χώρας να εφαρμόσει. Στην συνέχεια εξετάζεται η πορεία της οικονομίας, οι προοπτικές του κλάδου και στο τέλος επιλέγουν μία ή και περισσότερες τράπεζες.

Οι 5 βασικότεροι λόγοι που συμμετείχαν οι ιδιώτες επενδυτές στις Αυξήσεις Κεφαλαίου συνοψίζονται στους εξής:

1. Η εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των τραπεζών: Η υπερκάλυψη των προσφορών από τις επενδυτές σημαίνει ότι παρέχουν και «ψήφο εμπιστοσύνης» στις διοικήσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Σημαίνει δηλαδή, ότι οι διεθνείς επενδυτές πιστεύουν στην ικανότητα των διοικήσεων για τη διαχείριση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της λειτουργίας τους σε περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν οι ξένοι θεσμικοί και από τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής (stress test) των τραπεζών που αποτύπωσε τη διαχείριση των διοικήσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης

2. Η μείωση της κρατικής συμμετοχής: Οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τράπεζες που υπάρχει κρατική συμμετοχή και ειδικά όταν υπάρχει πλειοψηφική συμμετοχή. Στις δύο τράπεζες η κρατική συμμετοχή έχει ελαχιστοποιηθεί και έτσι οι διοικήσεις αποκτούν ευελιξία όσον αφορά στη διαχείριση του ενεργητικού τους. Πάντα βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη και κατεύθυνση που θα συναποφασίζεται με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

3. Η επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της χώρας: Η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η επείγουσα ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για την χορήγηση της δόσης των 2 δις. ευρώ και την εκταμίευση των 10 δις. ευρώ για τις τράπεζες, βοήθησε στις αποφάσεις των επενδυτών να τοποθετήσουν κεφάλαια καθώς αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας και της καχυποψίας που είχε δημιουργηθεί στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

4. Άρση αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας: Η πολιτική βούληση που εκφράζεται από την κυβέρνηση για την άμεση προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων δημιουργεί στους επενδυτές την πεποίθηση ότι θα ισχύσουν οι μακροοικονομικές υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η άσκηση προσομοίωσης του βασικού σεναρίου, την ίδια ώρα που οι δύο τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια με βάση το δυσμενές σενάριο.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στηρίχθηκε, όπως και κάθε άλλη φορά, σε συγκεκριμένες υποθέσεις σχετικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή, όπως αυτή θα εξελιχθεί βάσει του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας που προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση από το πρόγραμμα αυτό, θα είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εισόδου της χώρας σε μια αναπτυξιακή πορεία και θα επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργούσε νέες ανάγκες κεφαλαίων.

Επιπλέον, η καθυστέρηση επανόδου της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης θα αναχαίτιζε τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών που προβλέπουν αύξηση των λειτουργικών τους κερδών και δεν θα τους επέτρεπε να αυξήσουν με οργανικό τρόπο τα κεφάλαια και τα αποθεματικά τους.

5. Η ελκυστική αποτίμηση των δύο τραπεζών: Οι επενδυτές βλέπουν σημαντικό περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Ελένη Κομίνη
news247.gr