09 Νοεμβρίου 2015

Συναγερμός στο Μαξίμου ενόψει Eurogroup! - "Κινδυνεύουμε από τη Γαλλία" λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

- "Το Παρίσι κρύβει τις δικές του "αδυναμίες" πίσω από το ελληνικό ζήτημα", υποστηρίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
- Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία
- Ξεχάστε την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ σήμερα, διαμηνύει κοινοτική πηγή
- Χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για "κόκκινα" δάνεια και 100 δόσεις - Τα θέλουν όλα... στο σφυρί!
- Ανησυχούν οι αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες διεθνών funds

Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη σκληρή στάση των δανειστών και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και οι μνήμες του καλοκαιριού στοιχειώνουν την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.

Κορυφαίος μάλιστα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν κρύβει την απογοήτευση του για την πορεία των πραγμάτων, εκτιμώντας ότι..."Κινδυνεύουμε άλλη μια φορά από τη στήριξη της Γαλλίας", καθώς πιστεύει ότι το Παρίσι κρύβει τις δικές του "αδυναμίες" πίσω από το ελληνικό ζήτημα.

Εν πάση περιπτώσει η κατάσταση είναι και πάλι ασφυκτική γα τον Αλέξη Τσίπρα που αναζητά "πολιτική λύση" στο γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων με τα "κόκκινα" δάνεια, την ανακεφαλαιοποίηση και το ασφαλιστικό να είναι τα "κλειδιά' για το "πέρασμα" της αξιολόγησης και την απομείωση του χρέους με βάση το αισιόδοξο σενάριο.

Πάντως οι αγορές σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες διεθνών funds ανησυχούν επειδή έχει κλείσει η διαπραγμάτευση γεγονός που δημιουργεί αρνητικό κλίμα σε όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν στο λεγόμενο και "book building" κάθε τράπεζας. "Η χώρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει την αποφασιστικότητα να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και με τους ξένους επενδυτές" λένε οι συγκεκριμένοι παράγοντες.

Έτσι το ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup, που συνεδριάζει σε μια ώρα, με τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία να είναι χαμηλά αναμένεται να στείλει μήνυμα που θα επηρεάσει τις προσπάθειες άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων από τους επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Για την ελληνική πλευρά μείζον θέμα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με τα όρια στην αντικειμενική αξία και το εισόδημα να έχουν υποχωρήσει περί τις 180 χιλιάδες και κάτω από τις 30 χιλιάδες αντίστοιχα (κάλυψη 60% περίπου) ώστε να δοθεί μήνυμα συνεργασίας με τους θεσμούς, ενώ όσον αφορά τις αλλαγές επί των 100 δόσεων η ελληνική η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αλλαγές στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των κριτηρίων ένταξης-παραμονής στη ρύθμιση.

Δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.

Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου. H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico», επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».