09 Νοεμβρίου 2015

Βουλή: Την αποπομπή Φίλη από την κυβέρνηση ζητά η ΝΔ

Καλούν τον πρωθυπουργό να πάρει θέση επί των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση ζητά η ΚΟ της ΝΔ, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.

Το κείμενο υπογράφεται από το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών και απευθύνεται στον υπουργό Επικρατείας και όχι στον κ. Αλέξη Τσίπρα καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μπορεί να κατατεθεί επίκαιρη επερώτηση στον πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν την αρθογραφία του κ. Φίλη, όταν το 1994 η Βουλή αναγνώριζε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, βάσει του οποίου ποινικοποιήθηκε η άρνηση των γενοκτονιών.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι ο σημερινός υπουργός Παιδείας υποστήριζε ότι η αναγνώριση των γενοκτονιών ήταν μια απόφαση εσωτερικής σκοπιμότητας και η απόφαση αυτή αναδεικνυόταν σε αγκάθι για τις ελληνοτουρκικές θέσεις.

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φίλη, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι «υπονόμευσε την πολιτική της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα, πλήττοντας ταυτόχρονα τη διεθνή διάστασή του, αξιοποιήθηκε από τα ΜΜΕ της Τουρκίας και προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι, παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, ο πρωθυπουργός «κρύβεται και δεν τολμά να πάρει την ξεκάθαρη και έντιμη θέση της αποπομπής του ή της αποδοχής των θέσεών του».

Ρωτούν, τέλος: «Επειδή είστε αρμόδιος για το συντονισμό της κυβέρνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκείται στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας έβλαψαν την διεθνή διάσταση που έχει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και συνηγόρησαν υπερ των σχετικών απόψεων της Τουρκίας; Συμφωνείτε ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου ως αντεπιχείρημα στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Τουρκικό Κράτος; Θα αποπέμψει ο πρωθυπουργός τον ανωτέρω υπουργό ώστε να αποδείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία της Ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις αυτές;».