09 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑΥΤΟ ΗΘΕΛΕ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ! «Αβγατίζουν» τα funds στο εξωτερικό και οι κοψοχρονιά επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα… funds τού πάνε πολύ, όπως και οι επενδύσεις. Και όταν δεν είναι η Damma Holdings, το προσωπικών συμφερόντων του «επενδυτικό όχημα» που κάνει στρατηγικές κυρίως κινήσεις, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αξιο- ποιεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται στις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως η Atlas Tapes.
της Ρόης Χάικου

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, των τραπεζών και των επενδύσεων δημιούργησαν πέρυσι το Diorama Investments Hellenic Growth Fund. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό fund με έδρα το Λουξεμβούργο (όπως και η Damma), με σκοπό τις επενδύσεις, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μεσαίου ή μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Η ίδρυσή του συνοδεύτηκε από κεφάλαια έως 150 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, το 1/3 αυτών προήλθε από τον κ. Δασκαλόπουλο.

Στο αρχικό κεφάλαιο συμμετείχαν περίπου 12 εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια. Ενεργό ρόλο στη διαχείριση του fund έχει ο Γ. Παπουτσής, παλιό στέλεχος της Εθνικής Τρά- πεζας και στενός συνεργάτης, τα τελευταία χρόνια, του κ. Δασκαλόπουλου, ενώ στη διοίκηση μετέχουν πρώην στελέχη της Eurobank Equities, όπως οι Ν. Καλατζής, Ν. Αλι- πραντής, Αλ. Κατσουρίδης και Δ. Δριμάνης.

Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Π. Αλεξάκης, πρώην πρόεδρος του Χ.Α. και σύμβουλος σε πολλές ει- σηγμένες, και ο Γ. Κατσουρίδης. Στην επενδυτική επιτροπή βρίσκεται ο Νίκος Νανόπουλος, έμπειρος τραπεζίτης και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Η Deca Investments ΑΕΔΟΕΕ είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του fund από τον Σεπτέμβριο του 2014, έχοντας λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διευθύνων σύμβουλος της Deca, αλλά και partner, είναι ο Νίκος Κούλης, πρώην επικεφαλής του private equity της Eurobank Equities.

Η στρατηγική της Deca στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι η έξοδος από την κρίση και η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη «περνούν μέσα από την ενεργό υποστήριξη δυναμικών αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό και αναπτυξιακές προοπτικές». Στο πλαίσιο αυτό, έχει ολοκληρώσει την πλήρη χαρτογράφηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και με άλλες επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι, παράλληλα, επιδιώκει να αντλήσει και νέα επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να έχει… απόθεμα για να αξιοποιήσει ευκαιρίες που εκτιμά ότι θα προκύψουν. Τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει μια επιχείρηση για να «γοητεύσει» την Deca είναι τα ισχυρά θεμελιώδη αποτελέσματα, ο ικανοποιητικός καθαρός δανεισμός σε σχέση με τα EBITDA και, φυσικά, να χρειάζεται κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deca είναι το πρώτο private equity που δημιουργήθηκε μετά τον νόμο του 2014 για τη σύσταση νέων επενδυτικών εργαλείων και, επίσης, είναι η πρώτη ιδιωτική προσπάθεια για επενδύσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Deca Investments απέκτησε στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην ελληνική αναπτυσσόμενη εταιρεία Atlas Tapes έναντι 7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αυτοκόλλητων ταινιών και υλικών συσκευασίας, συμφερόντων της οικογένειας Λαντζή, ιδιοκτήτριας της μεγαλύτερης εμπορικής και μεταποιητικής επιχείρησης στον κλάδο της συσκευασίας.

Η Atlas Tapes το 2014 είχε έσοδα 65 εκατ. ευρώ, σημαντική κερδοφορία μετά από φόρους ύψους 3,3 εκατ. ευρώ και εξαγωγική δραστηριότητα, που ξεπερνάει το 85% των πωλήσεών της. Επιπλέον, την προηγούμενη χρονιά κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της σε περισσότερους από 330 (έναντι 250 το 2013) και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της.

Με την είσοδο της Deca στο μετοχικό της κεφάλαιο, η Atlas Tapes επιδιώκει να διευρύνει την παραγωγική της βάση, να εκσυγχρονίσει με αυτοματισμούς την παραγωγή της και να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της στον διεθνή χώρο. Ήδη, από το πρώτο εξάμηνο του 2015 –σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία–, η εταιρεία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 10%.

Οι επενδύσεις Δασκαλόπουλου
Εάν η Atlas Tapes είναι μια έμμεση επένδυση του κ. Δασκαλόπουλου, υπάρχουν και οι άμεσες μέσω της Damma Holdings. Το 2011, ο επιχειρηματίας εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Κορρές με ποσοστό περίπου 5%, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ανακοινώθηκε η απόκτηση του 33,9% στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Επρόκειτο για μία επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, το 2013 η Damma Holdings εισήλθε από κοινού με τις Vectis Capital (εταιρεία συμμετοχών του Ομίλου Δαυίδ – Λεβέντη) και V+O Communication και στην αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνολογίας LED με την εξαγορά της ιταλικής εταιρείας Sireclab Srl. Στη νέα εταιρεία, Sirecled Hellas, η Damma συμμετείχε με 50,04%, ενώ το 49% καλύπτεται από τους δύο άλλους εταίρους, αλλά και από τον ιδρυτή της Sireclab, κ. Patrizio Tammi.

http://www.toxrima.gr/avgatizoyn-ta-funds-kai-oi-ependyseis/