26 Νοεμβρίου 2015

Απάντηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο liberal.gr για το διαφημιστικό της πρόγραμμα

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαντά στο σημερινό δημοσίευμα του liberal.gr σχετικά με τη διάθεση διαφημιστικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προβολή του έργου της. Χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα “αναληθές”, την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει τα έγγραφα που παραθέτει το liberal.gr, αρνούμενη όμως οποιαδήποτε συσχέτιση των σχετικών κονδυλίων με τις εσωτερικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας έχει ως εξής:

"Με αφορμή αναληθείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που επιχειρούν να εμπλέξουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στην εσωκομματική διαδικασία εκλογή προέδρου της ΝΔ, επισημαίνονται τα εξής:

1.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ουδεμία ανάμιξη, σχέση έχουν με τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

2.Οι δράσεις δημοσιότητας για τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί συμβατική υποχρέωση, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015.

3.Το πρόγραμμα των δράσεων δημοσιότητας πραγματοποιείται στο τέλος κάθε προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, γι’ αυτό άλλωστε πραγματοποιούνται δράσεις δημοσιότητας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που προβλέπεται ως υποχρέωση του Κανονισμού 1303/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.Η σύμβαση για τις δράσεις δημοσιότητας έχει υπογραφεί στις 7 Αυγούστου 2015, όταν δεν υπήρχε ούτε καν σκέψη για εκλογές στη ΝΔ, ενώ όπως αναφέρεται και στις αναρτήσεις η διαδικασία για τη συμβασιοποίηση του συγκεκριμένου έργου είχε αρχίσει από το 2014. Επαναλαμβάνουμε ότι η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων δράσεων είναι η 30η Νοεμβρίου 2015. Κάθε ισχυρισμός για το αντίθετο κρύβει προφανή σκοπιμότητα.

5.Πρόκειται για δράση δημοσιότητας των ωφελειών που αποκόμισε κάθε Περιφερειακή Ενότητα από τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ στο σύνολο της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και προφανώς όχι για καμπάνια προβολής της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ή προσωπικά του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος δεν παρίσταται καν, ούτε και θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΕΣΠΑ δεν έχουν καμιά σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ και η όποια προσπάθεια εμπλοκής τους είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετεί αλλότριες σκοπιμότητες.

Είναι προφανώς ατυχής και εκτός πραγματικότητας οποιαδήποτε σύνδεση των δράσεων δημοσιότητας του ΕΣΠΑ με τη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ.

Παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας".

Η απάντηση του liberal.gr στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν μας λέει κάτι καινούργιο η Περιφέρεια Kεντρικής Μακεδονίας σε σχέση με όσα ισχυρίστηκε το Liberal.gr.

Τα έγγραφα που πρώτοι δημοσιεύσαμε, συμφωνούν ότι πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και καιρό, πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Αρχηγού της Ν.Δ.

Συμβαίνει όμως, περιφερειάρχης της συγκεκριμένης Περιφέρειας να είναι ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ.

Ο ίδιος επέλεξε να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει να εκπροσωπεί την περιφέρεια ως θεσμικός της εκπρόσωπος.

Όταν λοιπόν η Περιφέρεια προβάλλει το έργο της, προβάλλει ταυτόχρονα και το έργο του επικεφαλής της.

Ή κανουμε λάθος;

Μπορεί, όπως ισχυρίζονται, να υπήρχε πράγματι κίνδυνος να χαθούν αυτά τα κονδύλια.

Το ερώτημα είναι αν η διαφήμιση του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτή την κρίσιμη φάση, προσέφερε περισσότερα, απ΄όσα ερωτήματα τελικά δημιούργησε.

Αν δηλαδή θα ήταν προτιμότερο, να μην χρησιμοποιοηθούν αυτά τα κοδύλια, εφόσον ο κ. Τζιτζικώστας επέλεξε να είναι ταυτόχρονα και Περιφερειάρχης και υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ.

Να μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας και τα ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται εκεί έχουν ισχυρή παρέμβαση στην τοπική κοινωνία.

Το Liberal.gr δεν ισχυρίστηκε ότι ήταν παράνομη η πράξη αυτή, αλλά κατά την άποψή μας υπάρχει θέμα ηθικής τάξης.

Κατά τα λοιπά, ευχόμαστε στον κ. Τζιτζικώστα καλή επιτυχία και στη Ν.Δ. να βρει τον δρόμο της.

Το δημοσίευμα που προκάλεσε την αντίδραση της περιφέρειας:

"Καμπάνια Τζιτζικώστα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας;

Έκπληξη και ψιθύρους στους διαδρόμους της περιφέρειας Μακεδονίας προκαλεί τις τελευταίες μέρες η καμπάνια που “τρέχει” η Περιφέρεια για να προβάλλει το έργο της.

Και αυτό γιατί συμπίπτει με τις εκλογές ανάδειξης του νέου αρχηγού της Ν.Δ., όπου υποψήφιος πρόεδρος είναι ο νυν περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Liberal σήμερα αποκαλύπτει ότι παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις του κ. Τζιτζικώστα ότι κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας της Ν.Δ. δεν θα εμπλέξει την περιφέρεια, όχι μόνον διοργανώνονται show με χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, και διανέμονται από την Περιφέρεια, αλλά χρηματοδοτούνται από την Περιφέρειά του ΜΜΕ της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να διαφημίσουν το έργο του...

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζιτζικώστας, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, στις 20 Ιουλίου του 2015, σπεύδει να συνάψει σύμβαση με διαφημιστική εταιρία, για να προβάλει το έργο του.

Με τη σύμβαση αυτή, δεσμεύεται για την διανομή περίπου μισού εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, που θα πρέπει να έχουν δοθεί μέχρι τις 30/11/2015. Πρόκειται για διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2015...

Ήδη τα ΜΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας στολίζονται με ολοσέλιδες καταχωρήσεις, ενώ το site της Περιφέρειας Μακεδονίας, διαφημίζεται σε όλες στις ιστοσελίδες της Βορείου Ελλάδος...

Κάκιστη εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός της προβολής όχι μόνον της περιφέρειας του κ. Τζιτζικώστα, αλλά και του ιδίου προσωπικά, αφού η προβολή του γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια που δεσμεύθηκαν και διανέμονται με την δική του υπογραφή!

Το ζήτημα βρίσκεται ήδη σε γνώση των συνυποψηφίων του κ. Τζιτζικώστα που θέτουν ζητήματα ηθικής τάξης και κυρίως ισότιμης προβολής των υποψηφίων, ενώ τοπικά στελέχη τη Ν.Δ. από το Νομό Σερρών, ζητούν την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα από τη θέση του περιφερειάρχη, κάτι που ο ίδιος αρνείται να πράξει...