28 Νοεμβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Φτύσιμο απ' όλους στον εκνευρισμένο Τσίπρα... εκτός απ' το δεκανίκι Καμμένο που απείλησε με εξεταστική για το PSI

Πλήρης η διάσταση απόψεων για τις συντάξεις - Όχι απ' όλους σε δημιουργία επιτροπών - Συμφώνησαν σε κείμενο για το προσφυγικό - Όλοι, πλην ΝΔ, είπαν "ναι" σε νέο εκλογικό νόμο περισσότερο αναλογικό- Λεβέντης: Ζήτησα οικουμενική απο τον Τσίπρα και είπε όχι - Θεοδωράκης¨Δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Ο Καμμένος βγαίνοντας από σύσκεψη για συναίνεση απείλησε με εξεταστική...
Πρόταση για δημιουργία δύο επιτροπών από εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίες θα επεξεργαστούν το ασφαλιστικό και την επιδιωκόμενη συνταγματκή αναθεώρηση κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε έπειτα από έξι και πλέον ώρες περίπου στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε το κάθε κόμμα να ορίσει ένα πρόσωπο ως εκπρόσωπό του σε κάθε επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθούν κοινές προτάσεις για την αναμόρφωση και την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και για τα θέματα που προτίθεται να τεθούν στην συνταγματική αναθεώρηση.

Μετά την εισηγητική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το Συμβούλιο άρχισαν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά τα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση. Μην χτυπάτε την κυβέρνηση γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά τις 17:00 το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να καταλήξει σε μία κοινή ανακοίνωση όλων των συμετεχόντων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση που μορφοποιείται μέχρι αυτή την ώρα θα περιέχει αναλυτική κοινή δήλωση των αρχηγών για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση του τεράστιου ρεύματος ανθρώπων που καθημερινά φτάνει στην ελληνική επικράτεια εν όψει και της αυριανής συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Η ανακοίνωση των Πολιτικών Αρχηγών λέγεται ότι θα περιέχει γενικόλογες περιληπτικές αναφορές στο ασφαλιστικό και το μεγάλο ζήτημα της ομαλής καταβολής των συντάξεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι περνούν την γραμμή τους αφού κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες στην ανακοίνωση μετά το Συμβούλιο θα υπογραμμίζεται ότι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το μοναδικό από τα τρία θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα του Συμβουλίου και στο οποίο οι αρχηγοί -πλην της ΝΔ- συμφώνησαν φαίνεται ότι είναι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, στην ανακοίνωση θα γίνεται λόγος για κοινή απόφαση -με την εξαίρεση της ΝΔ- για να συνταχθεί από την παρούσα Βουλή νέος εκλογικός νόμος.

Επεισόδιο Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συντάξεις

«Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;» εξερράγη ο Αλ.Τσίπρας όταν οι πολιτικοί αρχηγοί αρνήθηκαν να συνυπογράψουν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό

Η εξέλιξη ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη από την Παρασκευή. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την εξαίρεση του Βασίλη Λεβέντη, είχαν προαναγγείλει ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό. 

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή του Συμβουλίου των αρχηγών είπε ότι προτείνει την σύσταση δύο διαφορετικών επιτροπών όπου θα μετέχου όλα τα κόμματα με έναν εκπρόσωπο: Μία επιτροπή για το ασφαλιστικό και μία για την συνταγματική αναθεώρηση. 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, το ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου του Φώφης Γεννηματά και το Ποτάμι μέσω του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη είπαν «όχι» και απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού. 

Στη συνέχεια της συζήτησης η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους υπόλοιπους μετέχοντες στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό. Η απάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν αρνητική. 

Ο πρωθυπουργός επανήλθε και με δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Φέρεται να πρότεινε κοινή ανακοίνωση με την οποία όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα υπογράμμιζαν την κοινή βούλησή τους να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η απάντηση  των πολιτικών αρχηγών ήταν και πάλι «όχι» αφού κατά πληροφορίες θεώρησαν ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τους παγιδεύσει διότι έχει ήδη προσυμφωνήσει με τους δανειστές την μεταρρύθμιση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος με επιδείνωση όσων ισχύουν σήμερα επί τα χείρω για όλους τους Έλληνες. 

Τότε ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς στοιχεία με τις μειώσεις που επέφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2014. ««Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;» είπε ο Αλ.Τσίπρας στους συνομιλητές του, σύμφωνα με όσα διαρρέουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. 

Η έκρηξη του πρωθυπουργού αποτυπώνει ένα συγκρουσιακό κλίμα και υποδηλώνει ότι το ασφαλιστικό εξελίσσεται στο κομβικό θέμα που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και πάντως πυροδότησε και επισημοποίησε την ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. 

Η έναρξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών

Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ύστερα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά, με διαφορά ελάχιστων λεπτών, έφτασε στο κτήριο της Ηρώδου Αττικού ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Με δέκα λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τελευταίος έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, Όλγα Γεροβασίλη και Δημήτρη Τζανακόπουλο και χωρίς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος -όπως επισημάνθηκε- ήταν από τις ελάχιστες φορές που δεν συνόδευε τον πρωθυπουργό.

Η ατζέντα του συμβουλίου είναι το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυρία Γεννηματά μπήκε στην αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί κρατώντας στα χέρια της έναν πράσινο φάκελο και πήρε θέση στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού αφού χαιρέτησε τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού μαζί με την κυρία Γεννηματά κάθισε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, με τους κ.κ. Πλακιωτάκη, Θεοδωράκη και Λεβέντη να παίρνουν θέσεις απέναντί τους.





Το κλίμα, πάντως, ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στην έναρξη του Συμβουλίου έμοιαζε σαν «παγωμένο». Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook λίγο πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο:

«Mην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε»

Προχωράω προς το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν «βοήθα», τώρα μου λένε «μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε». Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια «η καρδάρα με το γάλα» χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει!
ΣΘ
28.11.15

Τι πρότεινε ο Τσίπρας στην εισήγησή του

Λίγο πριν τη μία και μισή το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η αρχική εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτηθούν δύο επιτροπές, η μία προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η άλλη για να προετοιμάσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε σε κάθε μία από τις επιτροπές να συμμετέχουν τα κόμματα εκπροσωπούμενα από ένα πρόσωπο.

Ανταλλαγή απόψεων και όχι αποφάσεις 

Ήδη από την Παρασκευή όταν και έλαβαν επισήμως την πρόσκληση να λάβουν μερος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων στο Προεδρικό Μέγαρο για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση μετά από χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά μια ανταλλαγή απόψεων.

«Η ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν», σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Ρώμη όπου βρισκόταν εχθές για επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε πως στο Συμβούλιο του Σαββάτου δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπόλοιπους αρχηγούς διεφάνη η πρόθεση του καθενός.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης δεν μπορεί να δεσμευτεί για το κόμμα του, καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη θέσει βέτο στην συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για τη συζήτηση, ενδεχομένως στο πλαίσιο της Βουλής. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στον κ. Παυλόπουλο ζητώντας του να παρέμβει σχετικά.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει στο συμβούλιο αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού.

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την κυβέρνηση, εφ’ όσον επέλθει συμφωνία στις 9 προτάσεις του κόμματός του.

Εξεταστική για το PSI μετά τις συνομιλίες για συναίνεση προανήγγειλε ο Καμμένος!

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κάνοντας λόγο για επικράτηση των υποψηφίων της ομάδας Σαμαρά και ΛΑΟΣ στο θέμα του προσφυγικούΜπορεί το βασικό ζητούμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών να ήταν η συναίνεση εντούτοις ο Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωσή της ο Πάνος Καμμένος εξήγγειλε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το PSI επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωση.

Παράλληλα ο κ. Καμμένος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του 6ωρου συμβουλίου επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για επικράτηση των υποψηφίων της ομάδας Σαμαράς και ΛΑΟΣ στη διαφωνία της ΝΔ για το προσφυγικό.

«Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία με διαφορά τη ΝΔ όπου φέρεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι αό μάδα Σαμαρά και ΛΑΟΣ οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε για τα αιτήματα προς την ΕΕ ότι το προσφυγικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι Ελληνικό» ανέφερε ο κ. Καμμένος ανακοινώνοντας ότι θα ζητηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση μέσων μετά τις εξελίξεις με τον πόλεμο στη Μέση ΑΝατολή.

Όσον αφορά στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ο κ. Καμμένος είπε ότι «συμφωνήσαμε για αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλη προς το αναλογικότερο με διαφωνία της ΝΔ».

Για το ασφαλιστικό τέλος είπε ότι «η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε τη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με όλους τους άλλους. Προτίμησαν να προστατεύουν τις πολιτικές που οδήγησαν το συνταξιοδοτικό σε αδιέξοδο, την πολιτική του PSI».


Λεβέντης για Τσίπρα: Αφού έχει υπογράψει 40% μείωση συντάξεων, τι να συζητάμε;

Υποστήριξε ότι «το πονηρό σχέδιο Τσίπρα» να συνδέσει προσφυγικό με ασφαλιστικό θα αποτύχει - Εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν διάθεση να δεχθούν άλλες παρατάσεις χρόνου και να δεχθούν άλλη υποκρισία και άλλα ψέματα»

«Ζήτησα συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί θεωρούμε ότι οι 153 της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου είναι μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει» δήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η όλη διαδικασία ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε το προσφυγικό και το ασφαλιστικό» συνέχισε ο κ. Λεβέντης επισημαίνοντας ότι «στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση των όρων για το ασφαλιστικό».

«Ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει το ασφαλιστικό γιατί θα πέσει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πει στους ξένους «Σας τα δίνω όλα στο προσφυγικό για να μου δώσετε χαλάρωση των όρων στο ασφαλιστικό».

Κατά τον κ. Λεβέντη όμως οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν διάθεση να δεχθούν άλλες παρατάσεις χρόνου και να δεχθούν άλλη υποκρισία και άλλα ψέματα».

«Πιστεύω ότι ο Τσίπρας σ' αυτό το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και σχεδόν με θεατρικό τρόπο εξερράγη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες όταν ρωτήθηκε αν προσφέρει την στήριξή του στο κυβερνητικό σχέδιο: «Όση στήριξη και να παράσχω έχουν ήδη υπογράψει 40% μείωση των συντάξεων».

Ερωτηθείς τι είπαν οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο κ. Λεβέντης ήταν καυστικός.«Τα άλλα κόμματα σαν να μην υπήρχαν. Η ΝΔ σαν να μην ήξερε τι έλεγε, να με συγχωρούν, αλλά ο Πλακιωτάκης το μόνο που έλεγε ήταν εμείς θέλουμε σταθερή κυβέρνηση... Εμείς (σσ. εννοώντας ποια είναι η θέση της Ένωσης Κεντρώων) θέλουμε απλή αναλογική. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα ντ' άλλων».

Η άποψη του Βασίλη Λεβέντη για την σκοπιμότητα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι ότι επρόκειτο για «μια προσπάθεια να πιέσει τους Ευρωπαίους στο ασφαλιστικό μήπως πετύχει χαλάρωση των όρων στο ασφαλιστικό».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν. Εγώ τους άφησα να γράφουν...

Εδώ βγαίνουν σημερινοί υπουργοί και βρίζουν τους ξένους ότι είναι τοκογλύφοι. Είναι δυνατόν να μας στηρίξουν οι ξένοι; Η χώρα σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται έναν φιλοευρωπαίο πρωθυπουργό

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τους παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Τίποτα δεν παρουσίασε... Λόγια του αέρα».

Για Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είπε: Πιστεύουν ότι όποιος είναι αντιμνημονιακός ανεβαίνουν οι μετοχές του στον λαό.ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα πάντα... Τώρα γιατί κάνουν πίσω; Για ψηφοθηρία και μόνο.


Δηλώσεις Θεοδωράκη

«Επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Μεγαλώνουν τα αδιέξοδοα στην κοινωνωία. Οι συσκέψεις δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει προτάσεις. Εγινε δεκτή η πρότασή μου ότι μπορεί να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος από αυτή Βουλή. Θεωρούμε ότι η οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση "Εθνικής Ελλάδος". Το Ποτάμι υπερασπίζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είπαμε κάτι για το ασφαλιστικό, απλά είπαμε ότι το θέμα θα το λύσει η Βουλή».


Δηλώσεις Γεννηματά

«Πιστεύω στον διάολογο και στην πολιτική συνεννόηση. Ομως αυτός ο διάλογος απαιτεί από όλους σοβαρότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Δενθα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Είναι απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία των δύο επιτροπών. Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το προσφυγικό. Χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες άμεσα, από αυτή τη Βουλή. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε σε βάθος σε αυτή τη σύσκεψη. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Η κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για να μη μειωθούν οι συντάξεις».

Δηλώσεις Πλακιωτάκη

«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια, αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Είχα συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες μου, όχι με τους υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας».


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ