25 Νοεμβρίου 2015

Έτσι σώθηκε ο δεύτερος Ρώσος πιλότος-«Οι Τούρκοι δεν μας προειδοποίησαν»

Στη δημοσιότητα δόθηκαν η φωτογραφία και τα στοιχεία του Ρώσου πιλότου που διεσώθη μετά την χθεσινή κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τουρκικό F-16.

Ο πιλότος κατάφερε να ξεφύγει, εντοπίστηκε μετά από 12ωρη επιχείρηση και μεταφέρθηκε «σώος και ασφαλής» σε ρωσική αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα.

Ο διασωθείς είναι ο κυβερνήτης Konstantin Murakhtin, ενώ ο συνάδελφός του, ο άτυχος πιλότος που δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά την κατάρριψη του μαχητικού από τους Τούρκους, είναι ο Όλεγκ Πέσκοφ, στον οποίο θα απονεμηθεί μετά θάνατον, το μετάλλιο του Ήρωα της Ρωσίας, η ανώτερη στρατιωτική τιμή.

Ο Ρώσος πεζοναύτης που έχασε την ζωή του όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε-στα πλαίσια της επιχείρησης διάσωσης- πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση αφού δέχθηκε πυρά, είναι ο Alexander Pozynich.

Το ρωσικό πρακτορείο LifeNews μετέδωσε ότι ο διασωθείς πιλότος που παρέμεινε κρυμμένος για πολλές ώρες μετά την κατάρριψη, εντοπίστηκε από ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού που συνεργάστηκαν με μέλη μιας ελίτ μονάδας της Χεζμπολάχ.

Την διάσωση επιβεβαίωσε και ο συριακός στρατός. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ότι αραβο-συριακές δυνάμεις διείσδυσαν σε περιοχές που αποτελούν προπύργια των τζιχαντιστών και διέσωσαν έναν από τους πιλότους.

«Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Ο πιλότος έχει μεταφερθεί στην βάση μας, σώος και ασφαλής» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 12 ώρες και ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις που πήραν μέρος.

«Έφεραν τον πιλότο στην βάση το βράδυ. Ειδωθήκαμε σήμερα νωρίς, την ώρα που πρωινού. Τουλάχιστον εξ όψεως φαίνεται καλά. Οι γιατροί λένε ότι είναι εκτός κινδύνου» λέει ο ανταποκριτής του Russia Today, Ρομάν Κοσάρεφ, ο πρώτος δημοσιογράφος που συνάντησε τον διασωθέντα πιλότο.

Οι Τούρκοι δεν μας προειδοποίησαν, λέει ο διασωθείς Ρώσος πιλότος

Ο επιζών χειριστής του ρωσικού μαχητικού το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική αεροπορία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ίδιος και ο δεύτερος πιλότος δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πριν από την κατάρριψη.

Ο Ρώσος στρατιωτικός τόνισε ακόμη ότι το αεροσκάφος του δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και ότι και οι δύο χειριστές γνώριζαν την περιοχή όπου πετούσαν «σαν την παλάμη του χεριού τους».