17 Δεκεμβρίου 2015

ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ! Οι εταίροι μας σφαλιαρίζουν για το προσφυγικό και τη δόση του 1 δις και ο Τσίπρας ασχολείται με το... Brexit

Την ώρα που βρίσκεται στη... γωνία για τις παραλείψεις της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων της και στις καθυστερήσεις δημιουργίας των «hotspots» στα νησιά, ο πρωθυπουργός «ρίχνει την μπαλα στην εξέδρα», αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα τη συζήτηση περί εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, εξαιτίας της αδράνειάς της στο θέμα της εφαρμογής των δεσμεύσεών της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος (με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των «hotspots» να ξεχωρίζει), ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με διάθεση να συζητήσει και άλλα θέματα, επιχειρώντας ίσως να αποφορτίσει τον ίδιο του τον εαυτό, πριν οι εταίροι τον... στριμώξουν στη γωνία.

«Σήμερα έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε, όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για το Brexit. Αλλά σήμερα δεν είναι καιρός για εξόδους, είναι ώρα να είμαστε ενωμένοι και μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Προφανώς συνηθισμένος στη... σκληρή διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός θεωρεί εαυτόν έτοιμο να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα, πλην του προσφυγικού, όταν η ελληνική διπλωματία δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για να συζητήσει ένα θέμα, όπως το Brexit.

«Είναι ώρα για περισσότερη συνεργασία, προκειμένου να μειωθούν οι ροές των μεταναστών» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε περισσσότερο με την Τουρκία για τη μείωση των ροών, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να παραμείνουμε ανθρωπιστές, δίνοντας σε αυτούς τους ανθρώπους αλληλεγγύη».

«Έχει γίνει σημαντική δουλειά για την προετοιμασία των "hotspots", δεν μου αρέσει όμως ο όρος αυτός, είναι κέντρα υποδοχής μεταναστών» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Η πλήρης δήλωση Τσίπρα
«Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση σε περισσότερη συνεργασία, έτσι ώστε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα στις ροές παράνομων μεταναστών. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον Τούρκο πρωθυπουργό και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και έχει γίνει σημαντική δουλειά στην προετοιμασία των κέντρων υποδοχής, δεν μου αρέσει η λέξη hotspot. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία για τη μείωση των ροών, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να παραμείνουμε ανθρωπιστές, δίνοντας σε αυτούς τους ανθρώπους αλληλεγγύη. Συνεπώς, σήμερα έχουμε πολλά να πούμε όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά και για το Brexit. Δεν είναι όμως η ώρα για καμία έξοδο, αλλά για περισσότερη συνεργασία».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την Άγκυρα να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως εκείνες των μεταναστών από το Μαρόκο.