17 Δεκεμβρίου 2015

ΝΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Ο ΦΙΛΗΣ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ! Η Σαουδική Αραβία θα αποκεφαλίσει έφηβο που συμμετείχε σε διαδηλώσεις όταν ήταν 15 ετών

Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη σε ηλικία 16 ετών για συμμετοχή σε διαδηλώσεις - Τι δήλωσε ο πατέρας του στην βρετανική εφημερίδα Guardian - Ποια η φρικιαστική ποινή που ζήτησε ο δικαστής για τον Abdullah al Zaher;

Ο νεότερος φυλακισμένος στη Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την θανατική ποινή, είναι ο 19χρονος Abdullah al Zaher, που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2012, όταν γινόταν μόλις 16 ετών, για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις διαμαρτυριών σε ανατολική επαρχία της χώρας.

Ο νεαρός συνελήφθη μαζί με δύο άλλους εφήβους και οδηγήθηκε σε δίκη τον Οκτώβριο του 2014 με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις, έριχνε βόμβες μολότοφ και έβαλε φωτιά σε ένα αυτοκίνητο. Ο δικαστής ζήτησε την θανάτωση του 19χρονου με αποκεφαλισμό και την σταύρωσή του, αμέσως μετά τον θάνατό του. Προς το παρόν, όπως κατήγγειλε ο πατέρας του, ο νεαρός άνδρας βρίσκεται στην απομόνωση και δεν έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει ούτε με την οικογένειά του, ούτε με τον δικηγόρο του.

Ο πατέρας του μελλοθάνατου Σαουδάραβα, ο  Hassan al-Zaher, για πρώτη φορά έκανε διεθνή έκκληση, μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian, για την ζωή του παιδιού του. «Παρακαλώ βοηθήστε με να σώσω τον γιο μου από τον θάνατο. Δεν είναι δίκαιο να πεθάνει μόνο επειδή συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία», δήλωσε στην εφημερίδα ο απελπισμένος πατέρας.

Σύσσωμη η οικογένεια του 19χρονου καθώς και η ακτιβιστική οργάνωση «Reprieve» δήλωσαν ότι ο νεαρός μετά την σύλληψή του βασανίστηκε και χτυπήθηκε με σιδερένιες ράβδους για να υπογράψει την ομολογία του σε ένα έγγραφο ήδη έτοιμο από τους αστυνομικούς. Η οικογένεια του Abdullah al Zaher δήλωσε ότι ο νεαρός ουδέποτε έκαψε αυτοκίνητο ή είχε στην κατοχή του βόμβες μολότοφ.

Ο πατέρας του δήλωσε στην Guardian ότι πριν τρεις μήνες τον  άφησαν να δει τον γιο του μόνο για δέκα λεπτά. Ο νεαρός άνδρας ήταν φανερά αδυνατισμένος και στο σώμα του υπήρχαν σημάδια από βασανιστήρια. Ο Hassan al Zaher ανέφερε ότι κάνει διεθνή έκκληση για την σωτηρία του γιου του επειδή η οικογένεια ανήκει στην θρησκευτική μειονότητα των σιιτών και δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με την πλειοψηφία των κατοίκων του βασιλείου που είναι σουνίτες.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία στη Σαουδική Αραβία μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 θανατώθηκαν 102 άνθρωποι, ένας αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από το σύνολο των εκτελέσεων στην χώρα το περασμένο έτος.

Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης στον Σαουδάραβα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών και σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα επί 20 εβδομάδες, επειδή έγραφε επικριτικά κείμενα για την θρησκευτική αστυνομία της χώρας.

Εύα Παυλάτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ