17 Δεκεμβρίου 2015

Ολλανδία: Πυροβολισμοί από την αστυνομία και συγκρούσεις σε σύσκεψη για τους μετανάστες

Το Συμβούλιο της περιοχής Γκελντερμάσλεν διακόπηκε και τα μέλη του φυγαδεύτηκαν όταν πλήθος πολιτών που αντιδρούσε στο σχέδιο κατασκευής κέντρου φιλοξενίας 1.500 προσφύγων, επιχείρησε να εισβάλει στην αίθουσα

Σοβαρά επεισόδια, με προειδοποιητικές βολές από την αστυνομία και συγκρούσεις, έλαβαν χώρα στην περιοχή του Γκελντερμάλσεν, 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, κατά τη συζήτηση του τοπικού συμβουλίου για την κατασκευή χώρου φιλοξενίας 1.500 προσφύγων.

Η σύσκεψη δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών που αντιδρά στην κατασκευή του κέντρου, συγκεντρώθηκε έξω από το κτήριο. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν επίθεση προς τους αστυνομικούς και να επιχειρούν την εισβολή τους στο συνεδριακό χώρο. Αποτέλεσμα ήταν η αστυνομία να ρίξει προειδοποιητικές βολές, προκειμένου να κατευνάσει το μαινόμενο πλήθος και να αποτρέψει την εισβολή στο χώρο της σύσκεψης, την ίδια στιγμή που αποφασίστηκε η διακοπή του συμβουλίου και η φυγάδευση των μελών του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε μετά από τη διάλυση της συγκέντρωσης, τα μέλη του Συμβουλίου χαίρουν άκρας υγείας, παρ' ότι εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη για τα γεγονότα. Χιλιάδες μετανάστες έχουν αφιχθεί στην Ολλανδία στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, προκαλώντας τη διαίρεση της κοινωνίας, καθώς στη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που εναντιώνονται σθεναρά στην παρουσία των προσφύγων και από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που τους καλωσορίζουν και είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν με όλες τις δυνάμεις τους στη φιλοξενία τους.

Σάββας Μιχάλαρος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ