04 Δεκεμβρίου 2015

Ερώτηση Α. Γεωργιάδη για τις δηλώσεις Α. Τσίπρα περί αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους

Ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας και Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, κατέθεσε χθες το απόγευμα ο Βουλευτής Β' Αθηνών και Υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ερώτησή του ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν την άγνοια της ελληνικής αποστολής, καθώς τα σύνορα του ΄67 αποτελούν γραμμές κατάπαυσης του πυρός και όχι εδαφικά σύνορα, όπως ορίζεται και στην Συμφωνία Εκεχειρίας του 1949 (ARMISTICE AGREEMENT).

Με το να υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ΄67 και όχι στη βάση των παραμέτρων ΚΛΙΝΤΟΝ 2000, που θεωρείται σήμερα διεθνώς η βάση για οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, διάκειται ευμενώς προς τη μια πλευρά, ήτοι αυτή της Παλαιστίνης, μη αναγνωρίζοντας στο Ισραήλ οποιαδήποτε διεκδίκηση μπορεί να έχει, γεγονός που εγείρει φόβους για ενδεχόμενο διπλωματικό επεισόδιο. Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται και πότε να φέρουν ψήφισμα στην Ελληνική Βουλή για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους και αν η αναγνώριση θα βασίζεται στη λογική των Παραμέτρων ΚΛΙΝΤΟΝ (2000).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο Abbas ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν την άγνοια της ελληνικής αποστολής, καθώς τα σύνορα του ΄67 αποτελούν γραμμές κατάπαυσης του πυρός και όχι εδαφικά σύνορα, όπως ορίζεται και στην Συμφωνία Εκεχειρίας του 1949 (ARMISTICE AGREEMENT) που είχε υπογραφεί στην Ρόδο την περίοδο από τον Ιανουάριο του 1949 έως τον Ιούλιο του 1949 (Το Ισραήλ και οι Αίγυπτος υπέγραψαν στις 24/2/1949, ο Λίβανος στις 23/3/1949, η Ιορδανία στις 3/4/1949 και η Συρία στις 20/4/1949. Στην Συμφωνία Εκεχειρίας διευκρινίζεται ότι «Οι γραμμές κατάπαυσης του πυρός σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εδαφικά σύνορα και δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα, τις θέσεις και τις απαιτήσεις των πλευρών στην τελική διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος».

Παράλληλα, με τη δήλωση αυτή του Πρωθυπουργού ακυρώνονται οι παράμετροι ΚΛΙΝΤΟΝ 2000 (THE CLINTON PARAMETERS) που παρουσίασε ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ στις δύο πλευρές -Γιασέρ Αραφάτ και Έγουντ Μπαράκ- στο Καμπ Νταίβιντ και θεωρείται σήμερα διεθνώς η βάση για οποιαδήποτε συνεννόηση. Συνεπώς, τα σύνορα που εννοεί ο Πρωθυπουργός εκτός του ότι δεν είναι σύνορα αλλά γραμμές κατάπαυσης του πυρός, δεν είναι του 1967 αλλά του 1949. Με το να υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ΄67 και όχι στη βάση των παραμέτρων ΚΛΙΝΤΟΝ 2000, διάκειται ευμενώς προς τη μια πλευρά, ήτοι αυτή της Παλαιστίνης, μη αναγνωρίζοντας στο Ισραήλ οποιαδήποτε διεκδίκηση μπορεί να έχει, γεγονός που εγείρει φόβους για ενδεχόμενο διπλωματικό επεισόδιο.

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να φέρετε ψήφισμα στην ελληνική βουλή προκειμένου στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους;
2. Αν ναι, πότε αναμένετε να το πράξετε;
3. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους θα βασίζεται στη λογική των Παραμέτρων ΚΛΙΝΤΟΝ (2000), που θεωρείται σήμερα διεθνώς η βάση για οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης;".

Επίκαιρη ερώτηση για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνοβιομηχανικών προϊόντων και τη θεσμική περιφρούρηση των λιανοπωλητών καπνικών

Επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας καπνοβιομηχανικών προϊόντων και τη θεσμική περιφρούρηση των λιανοπωλητών καπνικών κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης προς τον Υπουργό Οικονομικών. Η επίκαιρη ερώτηση εκπορεύεται από το σχετικό Υπόμνημα που απέστειλε το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλ. Ειδών στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου καταγγέλλεται ότι οι συνολικές απώλειες εσόδων αγγίζουν τα δύο (2) δισ. €., ενώ διευκρινίζει ότι το ποσοστό λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων για το 2015 είναι 33,2% και όχι 23%. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν σχεδιάζει κάποια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου στη λήψη άμεσων μέτρων για την καταστολή του λαθρεμπορίου καπνοβιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα και αν προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των συντελεστών φορολογίας καπνοβιομηχανικών προϊόντων προς την κατεύθυνση μείωσης της συνολικής φορολογικής επίπτωσης επί της τιμής και παράλληλη θεσμοθέτηση εμπορικού κέρδους για το λιανεμπόριο καπνικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

"Το λαθρεμπόριο καπνού αποτελεί ένα μείζον ζήτημα όχι μόνο για τις προκαλούμενες απώλειες δημόσιου χρήματος, αλλά και για τις πιθανές βλάβες στη δημόσια υγεία, λόγω μη ελέγχου αυθεντικότητας των παραπάνω προϊόντων. Το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλ. Ειδών σε σχετικό υπόμνημα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο καταγγέλλει ότι οι συνολικές απώλειες εσόδων αγγίζουν τα δύο (2) δισ. €., ενώ διευκρινίζει ότι το ποσοστό λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων για το 2015 είναι 33,2% και όχι 23%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν απωλεστεί έσοδα για το ελληνικό δημόσιο άνω των 10 δισ. €, ενώ οι απώλειες μικτού εμπορικού κέρδους λιανοπωλητών καπνικών υπερβαίνουν το 1,5 δισ. € στα 4,5 παραπάνω χρόνια.

Μετά από πέντε συνεχείς αναδιαρθρώσεις των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης και δύο αυξήσεις του Φ.Π.Α. από το έτος 2009 μέχρι σήμερα, υπήρξε διαδοχική κλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης των προϊόντων καπνού. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση των εσόδων αντί της επιδιωκόμενης αύξησης.

Παράλληλα, αναδεικνύεται και το ζήτημα της θεσμικής θωράκισης των λιανοπωλητών, καθώς η μη εναρμόνιση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει αύξηση των ποσοστών κέρδους από την πώληση καπνικών, συμβάλλει στη συνεχή συρρίκνωση του κλάδου και σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας σε έναν ήδη δοκιμασμένο από την οικονομική κρίση κλάδο.

Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σχεδιάζετε κάποια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου στη λήψη άμεσων μέτρων για την καταστολή του λαθρεμπορίου καπνοβιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναδιάρθρωση των συντελεστών φορολογίας καπνοβιομηχανικών προϊόντων προς την κατεύθυνση μείωσης της συνολικής φορολογικής επίπτωσης επί της τιμής και παράλληλη θεσμοθέτηση εμπορικού κέρδους για το λιανεμπόριο καπνικών;".