07 Δεκεμβρίου 2015

Τρίτη γενιά Λεπέν: Το κορίτσι «θαύμα» της γαλλικής ακροδεξιάς (ΦΩΤΟ)

Μπορεί η Μαρίν Λε Πεν να είναι το πρόσωπο της ημέρας, μετά τη σαρωτική νίκη του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, λίγη από τη δόξα της κλέβει η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν.
Για πολλούς είναι το κορίτσι «θαύμα» της γαλλικής ακροδεξιάς. Είναι μόλις 25 ετών αλλά έχει ήδη σημειώσει αρκετά… ρεκόρ. Και όλοι στο πρόσωπό της βλέπουν την επόμενη ηγέτη του Εθνικού Μετώπου. Μένει να διευκρινιστεί αν θα γίνει ομαλά και με τις ευλογίες της θείας της ή με τον τρόπο που έκανε η Μαρίν με τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος.


Πριν από τρία χρόνια η Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν έγινε η πιο νεαρή βουλευτής στην ιστορία της Γαλλίας. Ήταν 22 ετών και φοιτήτρια στο δεύτερο έτος στη Νομική στη Σορβόνη. Είναι εγγονή του Ζαν Μαρί Λε Πεν και ανιψιά της Μαρίν Λε Πεν.

Επικεφαλής του συνδυασμού στην Provence-Côte d’Azur, η νεαρή Μαριόν φόβισε τους Σοσιαλιστές που απέσυραν τους υποψηφίους για να συνεργαστούν με τους Ρεπουμπλικάνους, με μοναδικό σκοπό να «σαμποτάρουν» το Εθνικό Μέτωπο για να μην πάρει την έδρα.


Πρόσφατα, η εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Λε Πεν αντιμετώπισε τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Αλεν Ζιπέ. Στο debate που έκαναν, η 25χρονη τον αντιμετώπισε χρησιμοποιώντας δικές του εκφράσεις

Αντίθετα από τη θεία της, που συζεί με τον σύντροφό της και τα τρία της παιδιά από το δεύτερο γάμο της και συνηθίζει να λέει πως «οι Καθολικοί δεν θα με συμπαθήσουν ποτέ εξαιτίας των διαζυγίων μου», η νεαρή Μαριόν είναι παντρεμένη με έναν επιχειρηματία και έχουν μια κορούλα, την ενός έτους Ολύμπ.


Η Μαρίν χαλαρώνει να διασκεδάζει σε νυχτερινά κέντρα με παρέες «Εβραίων, Αράβων, γκέι ή και Μασόνων ακόμα», όπως λέει μέλος του κόμματος που δεν συμπαθεί ιδιαιτέρως την πρόεδρό του. Αντίθετα, η Μαριόν πηγαίνει στον καθεδρικό Chartres για το ετήσιο προσκύνημα και υποσχέθηκε να κόψει τις επιδοτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα στην Κυανή Ακτή αν κερδίσει.

Ενώ η Μαρίν Λε Πεν είχε δίπλα της ως επικεφαλής σύμβουλο έναν πρώην σοσιαλιστή, που «συνελήφθη» από το περιοδικό Closer να κάνει διακοπές με τον σύντροφό του και γι’ αυτό αναγκάστηκε σε παραίτηση, η Μαριόν έχει ταχθεί κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα που «κατέβασε» εκατομμύρια Γάλλους στους δρόμου το 2012.


Η Μαριόν φαίνεται πως ξέρει πολύ καλά πως να χτίσει το προφίλ της. Και ποιους να έχει δίπλα της. Πρώτα απ’ όλα, τους Καθολικούς. Πολλοί Καθολικοί διανοούμενοι την… δασκάλεψαν για τα debates. Είναι η πρώτη αντιπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου που προσκλήθηκε σε θρησκευτικό συνέδριο, τον Αύγουστο και μάλιστα από τον Αρχιεπίσκοπο της Τουλόν. Και αυτό, αναφέρουν παρατηρητές, είναι ένα σημαντικό ρήγμα στο «τείχος» που φαίνεται πως είχε υψώσει η Εκκλησία στο Εθνικό Μέτωπο.

Η Μαρίν Λε Πεν, αν και ευρωβουλευτής, έχει μιλήσει ανοιχτά κατά των Βρυξελλών και του ευρώ. Η Μαριόν έχει αποφύγει να πει πολλά για το θέμα. Η 25χρονη πολιτικός, εκτός από την Εκκλησία έχει μια ακόμη σημαντική στήριξη: τους επιχειρηματίες.

Τόσο η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου όσο και η 25χρονη ανιψιά της έχουν διαψεύσει πως υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους. Τις ενώνει άλλωστε το κοινό τους παρελθόν: η Μαριόν είναι κόρη της αδερφής της Μαρίν, Γιαν, η οποία ήταν ανύπαντρη μητέρα και μεγάλωσε την κόρη της με τη βοήθεια της αδερφής της.

Η μητέρα της, Γιαν Λε Πεν ήταν λάτρης των κλαμπ και της νυχτερινής ζωής όπως η αδερφή της. Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να δουλέψει στο Club Med. Παντρεύτηκε και χώρισε, όπως η αδερφή της. Η Μαριόν πήρε το επώνυμο του πατριού της και αργότερα έγινε γνωστό πως είναι κόρη του μακαρίτη δημοσιογράφου και διπλωμάτη Roger Auque, τον οποίο συνάντησε μια φορά, το 2012, όταν ήταν 13 ετών. Λέγεται πως η στροφή της στην πειθαρχημένη, χριστιανική ζωή, ήταν ο τρόπος της να ξεφύγει από μια περίπλοκη ηλικία.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters