05 Δεκεμβρίου 2015

Ο φωτογράφος Άρης Μεσσίνης καταγγέλλει: Άραβας (!!) και φουσκωτοί ΜΚΟ με έριξαν κάτω και με χτυπούσαν

Συγκλονίζει η περιγραφή του βραβευμένου φωτογράφου - Οι απειλές και η απρόκλητη επίθεση υπό την ανοχή του κράτους - Η ανεξέλεγκτη λειτουργία ΜΚΟ στο νησί της Λέσβου

«Έλα εδώ ρε πούστη, θα σου δείξουμε εμείς. Θα βγουν μαχαίρια και θα γίνει φονικό. Σου είπαμε να φύγεις από δω. Με έριξαν κάτω δυο φουσκωτοί και με χτυπούσαν στο σώμα και το κεφάλι επειδή έκανα τη δουλειά μου. Ο ένας από τους δυο μου έκανε κεφαλοκλείδωμα κόβοντας μου την ανάσα. Δυο γυναίκες φωτογράφοι και κάποιοι πρόσφυγες τους τραβούσαν από πάνω μου και τους έλεγαν να σταματήσουν».

Ο φωτογράφος Άρης Μεσσίνης που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη Λέσβο από Έλληνες ναυαγοσώστες της Lifeguard Hellas επειδή φωτογράφιζε την άφιξη των προσφύγων μιλάει στο www.protothema.gr και καταγγέλλει ότι ιδιωτικές οργανώσεις που βρίσκονται στο νησί «βαφτίζονται» ως εθελοντές και λειτουργούν ανεξέλεγκτα υπό την ανοχή του κράτους, δημιουργώντας τους δικούς τους κανόνες.

Το επεισόδιο διαδραματίστηκε στις 8 το πρωί στην περιοχή Ευταλού όταν κατέφτασε μια βάρκα με πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας. Ανάμεσα στους φωτογράφους που βρίσκονταν στην περιοχή για να καλύψουν φωτογραφικά το ρεπορτάζ ήταν και ο Άρης Μεσσίνης. «Την ώρα που έβγαζα φωτογραφίες με πρόσφυγες που είχαν φτάσει στο νησί, με πλησίασε ένας Άραβας, ο οποίος συστήνεται στο νησί ως εθελοντής και μέλος Αμερικάνικης ΜΚΟ, και μου είπε μιλώντας στα ελληνικά: σταμάτα να τραβάς φωτογραφίες, δεν θέλουν. Αφού  συστήθηκα του είπα ότι βρίσκομαι σε δημόσιο χώρο και κάνω τη δουλειά μου σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, αν κάποιος από τους πρόσφυγες δεν θέλει, δεν θα τον φωτογραφίσω από σεβασμό, αρκεί να μου το πει», λέει στο www.protothema.gr ο φωτογράφος Άρης Μεσσίνης.

Στη συνέχεια άναψαν τα αίματα όταν «πήρε μια ντουντούκα και φώναξε στα Αγγλικά. Ελάτε να τον πάρετε από εδώ. Αμέσως εμφανίστηκαν κάποια άτομα ενώ δυο Έλληνες φουσκωτοί - ναυαγοσώστες, μου είπαν: έλα εδώ ρε πούστη, θα σου δείξουμε εμείς αν δεν φύγεις. Στην αρχή με έσπρωξαν και φώναζαν να φύγω από την παραλία. Μετά με χτυπούσαν. Με έριξαν κάτω. Κρατούσα με τα χέρια μου το κεφάλι για να το προστατεύσω. Μου έριχναν μπουνιές και με απειλούσαν. Γλίτωσα από τα χέρια τους όταν δυο γυναίκες φωτογράφοι και κάποιοι πρόσφυγες τους τραβούσαν από πάνω μου και τους φώναζαν να σταματήσουν».

Αδιάψευστος μάρτυρας της συμπλοκής είναι ο φωτογραφικός φακός της Νicole Tung μία από τις μάρτυρες που κατέθεσε στην αστυνομία υπέρ του φωτογράφου αφού ούτε η ίδια γλίτωσε από τα χέρια τους. «Μόλις την είδαν να τραβάει φωτογραφίες τον ξυλοδαρμό της άρπαξαν τη μηχανή μέσα από τα χέρια και την έσπασαν για να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Για αυτό, δυστυχώς, δεν υπάρχουν άλλες φωτογραφίες», λέει ο κ. Μεσσίνης.

Στη συνέχεια ο φωτογράφος όταν κατάφερε να ξεφύγει, απομακρύνθηκε από το σημείο και επικοινώνησε με την αστυνομία η οποία αφού κατέγραψε το περιστατικό συνέλαβε ένα από τα άτομα που εμπλέκονται στη συμπλοκή. Ο φωτογράφος έκανε μήνυση εναντίον του Άραβα, κατηγορώντας τον ως ηθικό αυτουργό και σε δυο από τα μέλη της ομάδας για εξύβριση, σωματική βλάβη και απειλή. Με μήνυση απάντησε και ο συλληφθείς ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Η αστυνομία δεν έχει συλλάβει ακόμη τα άλλα δυο άτομα που κατονόμασε ο φωτογράφος για την εμπλοκή τους στον ξυλοδαρμό.

Καταδικάζει το περιστατικό η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος

Μέσω δελτίου τύπου που εξέδωσε η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, διαφοροποιείται από την οργάνωση Lifeguard Hellas, μέλη της οποίας εμπλέκονται στον ξυλοδαρμό με τον φωτογράφο Άρη Μεσσίνη.
Μιλώντας στο www.protothema.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος Νίκος Γιοβανίδης καταδικάζει το περιστατικό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενέργειες σαν τη σημερινή αναδεικνύουν την κατάσταση που συμβαίνει με τους φορείς, είτε αυτοί είναι ιδιώτες, είτε εθελοντές, είτε ΜΚΟ στα ελληνικά σύνορα, όπου πολλές φορές δρουν αυτόνομα και ανεξέλεγκτα εις βάρος της πλειονότητας όσων δίνουν την ψυχή τους καθημερινά για την αντιμετώπιση του τεράστιου εθνικού προβλήματος των προσφύγων».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση

«Αποτελούμε επαγγελματική Ένωση με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Η Ένωσή μας αποτελείται από τις αναγνωρισμένες και πλέον καταξιωμένες σχολές της χώρας. Συνεπεία αυτού, ως εκ της φύσεως της Ένωσής μας, είμαστε αυτοί που εκπροσωπούμε τους Έλληνες ναυαγοσώστες στο σύνολό τους. Πριν λίγες ώρες πληροφορηθήκαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο νησί της Λέσβου, με τον ξυλοδαρμό του φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσίνη. Με την ανωτέρω ιδιότητά μας, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό τα ακόλουθα:

Η Ένωσή μας δραστηριοποιείται στη διάσωση και στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Ειδικότερα, αρχικά στις 2/11 κλιμάκιο του Δ.Σ. μας επισκέφθηκε το Δήμο Λέσβου και τη Λιμενική Αρχή και από κοινού αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ε.Σ.Ν.Ε., προκειμένου να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Ο Δήμος Λέσβου χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ν.Ε και εξέδωσε δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. γνωστοποιώντας αυτή τη συνεργασία. Άμεσα συστάθηκαν εθελοντικές ομάδες διάσωσης, οι οποίες από τις 9/11/2015 δραστηριοποιούνται στο νησί της Λέσβου και συνδράμουν με κάθε τρόπο.

Το σύνολο του εθελοντικού έργου των ομάδων διάσωσης που συστάθηκαν σε συνέχεια της ανωτέρω πρωτοβουλίας τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσής μας και επί τη βάσει σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας, η οποία καθόρισε το πλαίσιο και τον τρόπο δράσης αυτών και προέβλεψε τη δραστηριοποίηση όλων των ομάδων υπό τον κεντρικό συντονισμό της Ένωσης. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, οι Έλληνες ναυαγοσώστες, υπό την αιγίδα της ΕΣΝΕ δίνουν καθημερινά και την ψυχή τους για τη διάσωση προσφύγων και την εν γένει παροχή βοήθειας και έχουν επιτελέσει εξαιρετικό έργο (το σύνολο των πτυχών του οποίου θα γνωστοποιήσουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας). Το έργο μάλιστα αυτό έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί αποκλειστικά με δαπάνες της Ένωσης και των μελών της.

Σε συνέχεια των προαναφερομένων και δεδομένων σημερινών σχετικών αναφορών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε τόνο, ότι ο άνθρωπος που φέρεται να κατηγορείται για την ανωτέρω πράξη (του ξυλοδαρμού) κατά του κ. Μεσσίνη, παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας για το αντίθετο, δραστηριοποιείται στο νησί της Λέσβου εντελώς αυτόνομα και ουδόλως σχετίζεται με την οργανωμένη δράση της Ένωσής μας. Για τη δράση του αυτή μάλιστα έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί έντονα, καθώς λόγω του τρόπου που λειτουργεί αντί να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, το μόνο που πράττει είναι να παρεμποδίζει το έργο της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι δε φέρουμε οιαδήποτε ευθύνη για τις ενέργειες του ανωτέρω, αποδοκιμάζουμε ευθέως την πράξη του και την εν γένει συμπεριφορά του. Δεδομένου δε ότι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάσαμε αναφορές περί εμπλοκής των Ελλήνων ναυαγοσωστών, τονίζουμε με έμφαση, ότι δεν πρέπει να προκαλείται οιαδήποτε σύγχυση μεταξύ του ανωτέρω και των Ελλήνων ναυαγοσωστών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από την Ένωσή μας, σε αντίθεση με τον ανωτέρω που δρα εντελώς αυτόνομα παρά τις έντονες αντιδράσεις μας για αυτό. Ουδόλως χαρακτηρίζεται η Ένωσή μας από τέτοιες πράξεις, οι οποίες είναι σε κάθε περίπτωση κατακριτέες. Κατά συνέπεια, η Ένωσή μας διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση της και επιφυλάσσεται να κινήσει τις νόμιμες και προβλεπόμενες εκ του καταστατικού της διαδικασίες έναντι του ανωτέρω».

Ελενα Καραθάνου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ