14 Δεκεμβρίου 2015

Άγριος καυγάς στη Βουλή – Μαζικά «πυρά» κατά Τσακαλώτου

Με διαφωνίες, νεύρα και εντάσεις ξεκίνησε η συζήτηση του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με το υπουργό Οικονομικών να τονίζει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, που κλείνουν τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, που θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά o Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Αν δεν εκταμιευτεί πριν από 1.1.2016 η δόση θα επιστραφεί στον ESM. Δεν τα χάνουμε ακριβώς αλλά πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μια διαδικασία. Η διαπραγμάτευση έγινε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μέχρι την Τετάρτη που κλείνουν τα κοινοβούλια πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση του ποσού».

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Σταθάκης υποστήριξαν ότι το θέμα του ΑΔΜΗΕ και του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έχει αποσυνδεθεί από το συγκεκριμένο πακέτο προαπαιτούμενων και θα επανέλθει μετά την εξέταση των ελληνικών προτάσεων από τους Θεσμούς, ενώ επί της κατεπείγουσας διαδικασίας συμφώνησαν μόνο οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι «μέχρι τώρα – από τον Ιανουάριο του 2015- είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δεν έχουν έρθει με την διαδικασία του κατεπειγόντως», και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει το νομοθετικό έργο σε «τραγέλαφο». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο ενέταξε στο νομοσχέδιο διατάξεις που δεν εντάσσονται στην λίστα των προαπαιτούμενων, όπως είναι η συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων.

Ως «υπουργό Οικονομικών, τζόκερ και κατεπείγοντος» χαρακτήρισε τον κ. Τσακαλώτο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λέγοντας προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι «θα είστε συνένοχοι για όσα θα ψηφίσετε».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος με την σειρά του «καυτηρίασε» τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «τώρα επιχειρούν να πάρουν την θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση», ενώ παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα φέρει με την μορφή τροπολογιών τα ζητήματα του ΑΔΜΗΕ και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Για «θέατρο του παραλόγου» έκανε λόγο o Χάρης Θεοχάρης και υποστήριξε ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων έχουν παρεισφρήσει «ρουσφέτια».

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος υπογράμμισε ότι το κόμμα του συμφωνεί με το κατεπείγον έτσι ώστε «να ακούσει ο λαός αλήθειες. Για να δούμε κατά πόσο θέλουμε η νέα χρονιά να μας βρει με το ένα πόδι μπροστά στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός Οικονομίας παρεμβαίνοντας είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί διατάξεις για το ΕΣΠΑ και τους αυτοκινητροδρόμους που πρέπει να νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα δύο ζητήματα (ΑΔΜΗΕ και ταμείο αποκρατικοποίησης) έχουν αφαιρεθεί από την παρούσα λίστα προαπαιτούμενων είπε ότι «πρέπει να υπάρξει στρατηγική έκθεση για τις βασικές αρχές του ταμείου» και ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα υπάρξει το σχετικό νομοσχέδιο. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή σε άλλη συνεδρίαση για το στάδιο των διαπραγματεύσεων.