06 Δεκεμβρίου 2015

Ο Ασαντ χλευάζει τον Κάμερον: Θα αποτύχει ξανά με τους βομβαρδισμούς του στη Συρία

Οι βρετανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν θα καταφέρουν να νικήσουν τους τζιχαντιστές, δήλωσε ο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στη συνέντευξή του στους Sunday Times ο Σύρος πρόεδρος χλεύασε τη στρατηγική του Ντέιβιντ Κάμερον στην περιοχή, μετά από την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία.

Ομως, ο Ασαντ προειδοποίησε ότι αυτή η επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού θα χειροτερεύσει την κατάσταση, αντί να την βελτιώσει. «Θα αποτύχουν ξανά. Δεν μπορείς να αποκόψεις ένα κομμάτι του καρκίνου. Πρέπει να το βγάλεις. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις είναι σαν να κόβεις ένα κομμάτι του καρκίνου. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί στο σώμα ταχύτερα», είπε ο πρόεδρος της Συρίας.

Επιπλέον, ο Ασαντ χλεύασε τον ισχυρισμό του Κάμερον ότι υπάρχουν έως και 70.000 μαχητές της αντιπολίτευσης, που στηρίζονται από τη Δύση, στη Συρία, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανοίξουν μία πολιτική λύση στον εμφύλιο πόλεμο και να ανακαταλάβουν εδάφη από τους τζιχαντιστές, που θα είναι αποδυναμωμένοι από τις αεροπορικές επιδρομές.

«Αυτό είναι ένα νέο επεισόδιο από τη μακρά σειρά της κλασικής φάρσας του Ντέιβιντ Κάμερον... Πού είναι; Πού είναι οι 70.000 μαχητές για τους οποίους μιλάει. Δεν υπάρχουν 70.000. Δεν υπάρχουν ούτε 7.000», σχολίασε ο ηγέτης της Συρίας.

Aντίθετα, ο Ασαντ εκθειάζει- όπως αναμενόταν- τη συμβολή της ρωσικής επέμβασης στη Συρία την οποία- σε αντίθεση με τους βρετανικούς βομβαρδισμούς- χαρακτηρίζει ως νόμιμη, καθώς επρόκειτο για απάντηση σε δικό του αίτημα.

«Πόσοι εξτρεμιστικοί πυρήνες υπάρχουν τώρα στην Ευρώπη; Πόσους εξτρεμιστές εξαγάγατε από την Ευρώπη στη Συρία; Ο κίνδυνος είναι το εκκολαπτήριο. Οι Ρώσοι το έχουν καταλάβει καλά. Θέλουν να προστατεύσουν τη Συρία, το Ιράκ, την περιοχή και ακόμα και την Ευρώπη. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι προστατεύουν σήμερα την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των Ρώσων.