07 Δεκεμβρίου 2015

Και τον Αντώνη Σαμαρά θα δει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί η τρίτη τριμερής συνάντηση, με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσιπρα - Πρόκειται για μία σπάνια παρέκκλιση από το πρωτόκολλο που αποδεικνύει την καλή σχέση του Αλ Σίσι με τον πρώην πρωθυπουργό

Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντήσει την Τετάρτη το βράδυ στις 8 ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα έρθει στην Ελλάδα επίσημη επίσκεψη αύριο Τρίτη και θα αποχωρήσει την Τετάρτη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι καθώς στο πλαίσιο αυτού θα πραγματοποιηθεί η τρίτη τριμερής συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσιπρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τριμερείς επαφές που κατέληξαν τον προηγούμενο Νοέμβριο στη Συμφωνία του Καΐρου είχαν ξεκινήσει επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Αντώνης Σαμαράς είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο Αιγύπτος Πρόεδρος ενέταξε στην επίσκεψή του στην Ελλάδα συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό. Συναντήσεις τέτοιου τύπου δεν συνηθίζονται σε ένα επίσημο ταξίδι, καθώς ο αρχηγός που επισκέπτεται επισήμως μια χώρα, φροντίζει να έχει επαφές μόνο με τους θεσμικούς εκρόσωπους της χώρας αυτής. Επιπλέον ραντεβού σπανίως γίνονται και μόνο με προσωπικότητες με τις οποίες κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθούν προκειμένου να ενισχυθούν οι σκοποί του ταξιδιού και οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Τη σημασία που δίνουν στη Συμφωνία του Καΐρου οι Αιγύπτιοι που είχε υπογραφεί μεταξύ των Σαμαρά - Σίσι - Αναστασιάδη, είχε υπογραμμίσει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει την προσδοκία ότι οι σχέσεις των τριών χωρών θα συνεχίσουν να κινούνται στο πρότυπο της Συμφωνίας του Καΐρου και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου:

«Πιστεύω πως η Ελλάδα θα κρατήσει τις εξωτερικές σχέσεις στη διάρκεια των εκλογών. Εχουν γίνει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν οι οποίες δεν έχουν περιορίσει την ικανότητά της να διατηρήσει τις εξωτερικές της σχέσεις. Πιστεύουμε πως η συνεργασία, τριμερής και διμερής, είναι κάτι που ξεκινήσαμε μαζί και αναγνωρίζεται το όφελος το οποίο θα έχουν όλοι οι λαοί, ειδικά στην ανάπτυξη, κι έτσι ελπίζουμε ότι αυτή η δέσμευση θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές».

Ανδρέας Μπελεγρής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ