07 Δεκεμβρίου 2015

Από κινέζοι μέχρι τηλε-λογιστές του περιπτερά έκαναν αίτηση για ΓΓΔΕ

«Σαν το χαλάζι» έπεφταν το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις υποψηφίων για την θέση του νέου Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων που θα διαδεχθεί την κυρία Αικ. Σαββαΐδου στην ΓΓΔΕ.

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκινήσε η διαδικασία μέχρι την Παρασκευή, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 30 αιτήσεις, κυρίως από το εξωτερικό. Ανάμεσά τους, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπεβλήθησαν και αιτήσεις από δύο Κινέζους υποψηφίους, που ανταποκρίθηκαν στην αγγελία που έβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στον Economist.

Ωστόσο οι αιτήσεις τους δεν φαίνεται πως θα έχουν τύχη αφού, όπως λένε νομικοί, με βάση «τα ψιλά γράμματα» της πρόσκλησης (όπου ορίζεται ότι ο υποψήφιος πρέπει να πληροί τα κριτήρια πρόσληψης σύμφωνα με τον ελληνικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κλπ) το "προνόμιο" φαίνεται να έχουν όσοι διαθέτουν ελληνική υπηκοότητα.

Ωστόσο την υποψηφιότητά τους έχουν υποβάλει και Έλλληνες του εξωτερικού, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν θητεύσει σε διεθνείς οργανισμούς σε Ευρώπη και Αμερική.

Από την άλλη, «καταιγιστική» ήταν η υποβολή αιτήσεων το Σάββατο και την Κυριακή (οπότε έκλεινε η σχετική διορία) από Έλληνες υποψηφίους «της τελευταίας στιγμής». Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, φιγουράρουν εφοριακοί υπάλληλοι αλλά και γνωστοί από τα τηλεοπτικά παράθυρα λογιστές-φοροτεχνικοί.

Με τα δεδομένα μέχρι χθες ακόμα, διαφαινόταν πως οι αιτήσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τις 80 που είχαν υποβληθεί πέρυσι, όταν τελικώς επελέγη η κυρία Σαββαΐδου, ή και να αγγίξουν περίπου τις εκατό.

Ο λόγος που πολλοί επέλεξαν μαζικά να υποβάλουν αίτηση την τελευταία στιγμή, θεωρείται πως ήταν ότι δεν ήθελαν να διαρρεύσουν τα ονόματά τους για να μην «καούν» πρόωρα.

Από σήμερα ξεκινά η καταγραφή των αιτήσεων και η απόρριψη όσων δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια επιλογής (πτυχίο ΑΕΙ, αγγλικά, αποδεδειγμένη εμπειρία κλπ). Ειδικά πάντως το κριτήριο της εμπειρίας πάνω στην ελληνική πραγματικότητα φαίνεται πως θα αποτελέσει το βασικότερο για την επιλογή του νέου ΓΓΔΕ.

Τις υποψηφιότητες θα κρίνει 5μελής Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ και θα καλέσει τους επικρατέστερους για συνένεντυξη. Από την short list που θα σχηματιστεί, θα επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος εκείνον που θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση του νέου Γενικού Γραμματέως Εσόδων για την προσεχή διετία 2017-2018.

Οι αποδοχές του νέου γενικού γραμματέα θα ανέρχονται σε 4.700 ευρώ μικτά (ή κάτι λιγότερο από 4.000 ευρώ καθαρά) το μήνα.

Στην αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα μετέχουν και δύο ξένοι εντεταλμένοι από την Κομισιόν, ένας Γάλλος που μετείχε και πέρυσι και ένας Ολλανδός νομικός.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, «η σύνθεση της επταμελούς επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τη θέση του/της Γενικού/ής Γραμματέα/ως Δημοσίων Εσόδων» έχει ως εξής:

1) Ιωάννης Καραβοκύρης ως πρόεδρος της επιτροπής (Πρόεδρος του ΑΣΕΠ)
2) Φραγκίσκος Κουντεντάκης (Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής)
3) Παναγιώτης Λιαργκόβας (Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής)
4) Παναγιώτης Κορλίρας (Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου)
5) Δημήτριος Σιδέρης (Επίκουρος Καθηγητής στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία)
6) Pierre Lepetit (Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ένωσης)
7) J. (Hans) van der Vlist (Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Του Κωστή Πλάντζου
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/261923-stous-100-oi-ipopsifioi-gia-ti-thesi-tis-sabbaidou-kanoun-aitisi-akoma-kai-kinezoi