14 Δεκεμβρίου 2015

Βουλή: Πολιτικές αντιδράσεις για τα «παράθυρο» υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Πέραν της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ακόμα και των ΑΝΕΛ, εξέφρασαν την επιφύλαξή τους για το νομοσχέδιο, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το θέμα της υιοθεσίας από τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Ο ασάφειες σε διάφορες διατάξεις του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης και το “παράθυρο” που αφήνει στην υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί το νούμερο ένα εμπόδιο για τη ψήφιση του στη Βουλή. Επιφυλάξεις εξέφρασαν όχι μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η Ένωση Κεντρώων, αν και προανήγγειλε τη στήριξη επί της αρχής, ζήτησε επίσης διευκρινίσεις. Μάλιστα, έκπληξη αποτελεί η αλλαγή της στάσης της  Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια στόματος του προέδρου της κ. Πλακιωτάκη είχε διαμηνύσει το Σάββατο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “απειλεί” να μη στηρίξει το Σύμφωνο Διαβίωσης.

Αν και στο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,  δεν προβλέπεται η δυνατότητα υιοθεσίας ή πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, παρά ταύτα δέχεται δριμεία κριτική ότι με πλάγιο τρόπο επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να αποκτήσουν τέκνα.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε παρέμβαση του διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται η υιοθέτηση  τέκνων, με τον κ. Παρασκευόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι  “η κυβέρνηση και ο ομιλών νομοθετεί τίμια. Εαν θέλαμε τεκνοθεσία θα το λέγαμε ρητά. Δε θα περνούσε αορίστως. Δεν προβλέπεται”.  

Πλήρης στήριξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σύμφωνο Συμβίωσης παρείχε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία μάλιστα στήριξε την επιχειρηματολογία της στο εγχειρίδιο του... κάμα σούτρα, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς όσους αντιδρούν στη θεσμοθέτηση. “Δεν μιλάμε για το κάμα σούτρα  και ο ούτε το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του, αλλά το δικαίωμα του να είσαι γκέι η λεσβία”, τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε μιλώντας προς την αντιπολίτευση ότι  “το να είσαι γκέι είναι κομμάτι της σεξουαλικής έκφρασης του ατόμου. Δεν μπορεί να είναι πολίτης β΄ κατηγορίας. Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση το να μπορείτε να πάρετε μαζί άδεια το καλοκαίρι, να συνυπηρετείτε μαζί στη δουλειά, να έχετε το δικαίωμα να κληρονομείτε τα υπάρχοντα του συντρόφου σας μετά από μια κοινή ζωή ετών”.  Η κυρία Κατριβάνου υποστήριξε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχέδιου δίνουν ελπίδες στα ομόφυλα ζευγάρια και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ και του πολιτικού γάμου.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της συγκυβέρνησης Βασίλης Κόκκαλης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το σύμφωνο συμβίωσης, ανακοινώνοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάσσονται, εκτιμώντας ότι ανοίγει το  δρόμο για υιοθεσία τέκνων από ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Από την άλλη, ανέφερε ότι οι διατάξεις περί του Τύπου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ  για τις διατάξεις περί των μεταφορών πως είναι αόριστο.

Ειδικότερα,  τόνισε ότι “χαρακτηρίζει βιασύνη τον συντάκτη του νομοσχεδίου”, ο οποίος συντάκτης, όπως είπε, προσπαθεί να θεμελιώσει μερικές διατάξεις  επικαλούμενος τις διατάξεις του συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. “Θα συμφωνήσω και επαυξάνω ότι όντως όταν έχουμε να διευθετήσουμε διαφωνίες σε δύο ενηλίκους εκεί λαμβάνουμε υπόψιν τα ίσα διακαιώματα, όχι όμως εκ πλαγίως αλλά ευθέως”. Όπως τόνισε οι διαάτάξεις είναι αόριστες και εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την υιοθεσία, για το οποίο οι ΑΝΕΛ διαφωνούν. “Ρητώς επιφυλασσόμεθα όσο αναφορά το σύμφωνο συμβίωσης”, ξεκαθάρισε ο κ. Κόκκαλης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την επιφύλαξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, αλλάζοντας στάση, ο οποίος περιέγραψε τις ενστάσεις του για συγκεκριμένες διατάξεις, όπως για παράδειγμα ότι το νομοσχέδιο έχει διατάξεις για τον καταδικασμένο για τρομοκρατικές πράξεις Ρωμανό, ενώ ζήτησε τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα μπορούν να υιοθετήσουν.

Ο Χαράλαμπου Αθανασίου ανέφερε ότι «η στάση μας θα εξαρτηθεί κυρίως από το άρθρο 12. Με το άρθρο 12 σκοπείτε η θεσμοθέτηση της ικανότητας των ομόφυλων  ζευγαριών να τεκνοθετούν; Αν όχι, πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη. Αν σκοπεύει η κυβέρνηση μέσω της πλαγία οδού να νομοθετήσει την τεκνοθέτηση, τότε θα πρέπει να το πει ευθέως», τόνισε. Με άλλα λόγια, τάχθηκε κατά της υιοθέτησης παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια.

Eξέφρασε ενστάσεις σχετικά με το άρθρο 42, το οποίο αφορά το βραχιολάκι του Νίκου Ρωμανού, διότι όπως είπε ο κ. Αθανασίου το δικαστικό συμβούλιο γνωρίζει καλύτερα από το συμβούλιο των φυλακών, στοιχεία σαν την δικογραφία αλλά και το παρελθόν του κατηγορούμενου. Τέλος, σχετικά με το άρθρο που αφορά τον Τύπο ζήτησε αλλαγές, καθώς αυτά που περιγράφει η διάταξη τα λαμβάνει ήδη υπόψιν του το δικαστήριο. «Ελάχιστοι εκδότες θα καταχωρούν την δήλωση όπως επιθυμεί ο παθών» και εκτίμησε  ότι θα υπάρξει νέο κύμα αγωγών.

“Υπάρχουν αοριστίες”, τόνισε από πλευράς της Ένωσης Κεντρώων ο κ. Καρράς, λέγοντας ότι  “δεν είναι ξεκάθαρο αν απαγορεύεται η υιοθεσία”, ζητώντας διευκρινίσεις” και πρόσθεσε ότι “υπάρχει κίνδυνος να έχουμε σύμφωνο μεταξύ δύο θηλέων και με οποιονδήποτε τρόπο η μία από τις δύο (με τη βοήθεια τεχνολογίας ή άλλο τρόπο) η μία από τις δύο να τεκνοποιήσει”. “Δια της πλαγίας οδού μπορεί να έχουμε υιοθεσία τέκνου από ομόφυλα ζευγάρια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είναι απόλυτη σεβαστή η σεξουαλική επιλογή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Γκιόγκας, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι είναι ατομική υπόθεση η σεξουαλική επιλογή, αλλά η οικογένεια είναι η θεσμική προστασία των παιδιών. “Αλλά άλλο πράγμα η ατομική επιλογή που είναι ιδιωτική υπόθεση και άλλο ο θεσμός της οικογένειας”, συμπλήρωσε. Υπογράμμισε ότι “καταδικάζουμε όσους προσπαθούν να στιγματίσουν όσους έχουν διαφορετικές επιλογές” και εξέφρασε την άποψη ότι “εσείς μία ιδιωτική υπόθεση την ανάγεται σε οικογένεια, αυτό ανοίγει το δρόμο για υιοθεσίες παιδιών”. Ενημέρωσε δε την επιτροπή ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Φωτήλας τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι μετά λύπης μου ημιτελής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διστάζει για να μην διαταράξει σχέσεις της με δεξιά, κάνοντας λόγο για ένα άτολμο νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε στο θέμα για την υιοθέτηση τέκνων, σημειώνοντας “καμία νύξη για το θέμα κατοχύρωσης παιδιών που ήδη υπάρχουν και σε περίπτωση θανάτου αν θα αναγκαστούν να πάνε σε ίδρυμα ή πρόνοια. Επίσης, ο κ. Φωτήλας, τόνισε, επίσης, ότι αυτό το νομοσχέδιο στηρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια, με τρόπο άτολμο και ημιτελή. Τόνισε ότι εκφράζει διαφωνίες για κάποιες διατάξεις και πως από το Ποτάμι επιφυλάσσονται.

Ο κ. Παπαθεοδώρου από ΠΑΣΟΚ αν και χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο, τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανηγυρίζουμε. Κατέθεσε τις ενστάσεις του για αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως και για το σύμφωνο συμβίωσης,ενώ χαρακτήρισε προβληματικές τις  διατάξεις για  χορήγηση εκπαιδευτικής  άδειας σε κρατουμένους.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το νομοσχέδιο, το οποίο και θα καταψηφίσει.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Η αναγνώριση οικογενειακών σχέσεων στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ετερόφυλα.
Με υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν κληρονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο ένας από τον άλλο, ενώ θα έχουν και όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η έκτιση ποινής σε κατ' οίκον περιορισμό, καταδικασμένων μητέρων, προκειμένου να είναι κοντά στα ανήλικα παιδιά τους.

Τέλος, πριλαμβάνεται και διάταξη για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων με βραχιολάκι, που προβλέπει ότι την απόφαση θα την λαμβάνει το Συμβούλιο Φυλακών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής που διέταξε την κράτηση.