03 Δεκεμβρίου 2015

ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ! Ζήτησαν βοήθεια από την ΕΕ για τους πρόσφυγες-Συμφωνία με Frontex για φύλαξη των Βόρειων συνόρων μας


Που είναι τώρα ο Καμμένος να μας πει ότι θα τους στείλει στην Ευρώπη; Ή έστω η Τασία να μας πει ότι εξαϋλώνονται;

Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα αιτήματα των εταίρων για το ζήτημα της μετανάστευσης, έπειτα από τις δριμύτατες δηλώσεις και υπόνοιες πολιτικών άλλων κρατών-μελών, όπως και κοινοτικών αξιωματούχων, για πιθανή έξοδο της χώρας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε ότι ζήτησε σήμερα από την ΕΕ ασθενοφόρα, φορτηγά, τετρακίνητα, καύσιμα, μεγάλες σκηνές, κουβέρτες και κοντέινερς - «Αυτό δεν είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία» είπε

Σε ένα μαραθώνιο δηλώσεων, απαντήσεων και παραδοχών προβαίνει τις τελευταίες ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή.

Μετά την παρέμβασή του στη Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Μουζάλας παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, στη διάρκεια της οποίας επισήμανε ότι η ΕΕ δεν έχει θέσει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε δημοσιεύματα είπε πως η συζήτηση ξεκινάει από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, αλλά και κάποιες πολιτικές ομάδες στη Γερμανία. Είπε ότι τα δημοσιεύματα αυτά βασίζονται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη της αλήθειας, αλλά και σε αδυναμίες και αβλεψίες της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στο έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει και στο οποίο αποτυπώνονται προτάσεις εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν ανέφερε πως πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο και πως μια τέτοια προοπτική τη διαψεύδει ο επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημείωσε, δε, πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως δεν εξετάζει τέτοιο θέμα. Επίσης ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως σήμερα η Ελλάδα ζήτησε πολιτική προστασία από την ΕΕ, όπως ασθενοφόρα, κουβέρτες, κοντέινερς κα. Επίσης εκτίμησε πως μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα λυθεί το θέμα στη Ειδομένη, ωστόσο αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει κάτι περισσότερο.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει πρόταση της Frontex για κοινή φύλαξη των συνόρων με τα Σκόπια. Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι διαστρέβλωση ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες, καθώς την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες δίνουν 295 τέτοιες θέσεις, έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να δημιουργήσει 20.000.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής μιλώντας για την πιθανότητα αναστολής κάποιων κεφαλαίων της συνθήκης του Σένγκεν εκτίμησε πως κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι αφού οι πρόσφυγες φύγουν από την Τουρκία, μπορούν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Μάλιστα επισήμανε πως η ΕΕ επίσημα αναφέρει ότι οι ροές πρέπει να ελεγχθούν από τη Τουρκία.

Είπε ότι είναι ψέμα πως δίνονται στην Ελλάδα 400 γιουροντακ και δεν τα δέχεται. Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει 100, της έχουν δοθεί 48, από τα οποία τα 12 είναι σε επίπεδο διμερούς συμφωνίας με την Γερμανία. "Ας μας δώσουν αύριο τα 300", είπε. Επίσης προανήγγειλε πως το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν γραφεία ασύλου στα νησιά που σηκώνουν το βάρος υποδοχής.

Τόνισε, επίσης, πως είναι ψέμα για ότι έχει γραφτεί πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί συνεργασία με την Frontex. Ανέφερε πως στις 25-9-2015, έχουν ζητηθεί 1.600 αστυνομικοί της Frontex.
Σε ό,τι αφορά στην απόρριψη του σχεδίου για κοινή φύλαξη των συνόρων με την Frontex είπε πως ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βοήθησε πολύ να αρθεί αυτή η ιδέα, χαρακτηρίζοντας ανοησίες επιχειρησιακά σχέδια εκτός της διαδικασίας πιστοποίησης.

Μιλώντας για τις επιστροφές προσφύγων είπε πως τις έχει αναλάβει το Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος δεν έχει εισπράξει τα σχετικά χρήματα. Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα που υπάρχει με το Πακιστάν, το οποίο δεν δέχεται τη μεγάλη πλειοψηφία των επιστροφών αυτών.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα σήμερα για πολιτική προστασία από την ΕΕ, ανέφερε πως αυτό δεν είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία η οποία επέτρεπε την στάθμιση των αναγκών. Σήμερα ζητήθηκαν ασθενοφόρα, φορτηγά, τετρακίνητα, καύσιμα, μεγάλες σκηνές, κουβέρτες, κοντέινερς.

Σε ό,τι αφορά στα κέντρα ταυτοποίησης, είπε πως η υποχρέωση που είχε η Ελλάδα ήταν να γίνουν 3 μέσα στον Δεκέμβριο και 2 μέσα στον Ιανουάριο. Κάνοντας απολογισμό ανέφερε πως στην Λέσβο είναι έτοιμο, στην Χίο υπάρχει προσωρινό κέντρο, στην Λέρο και την Κω έχει αποφασιστεί μετά από εντολή του πρωθυπουργού να τα χτίσει ο στρατός και στην Σάμο υπάρχει προς το παρόν αδυναμία.

ΚΛ@ΣΑΝ ΜΕΝΤΕΣ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ! Συμφωνία Ελλάδας-Frontex για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια μετά τις προειδοποιήσεις για έξωση απ' τη Σέγκεν


Έπειτα από ένα διήμερο αγωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με την Frontex για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με σκοπό την καταγραφή μεταναστών.

Η δύναμη της Frontex στα χερσαία σύνορα της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των εταίρων, η ελληνική κυβέρνηση -όπως αναφέρεται από την Αθήνα- έκανε την αίτηση για ενεργοποίηση του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός έχει ως σκοπό την υλικοτεχνική υποστήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στόχος του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας «είναι η στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταχωρηθούν σωστά», τονίζει την ίδια ώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι.

Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση του Οργανισμού Frontex: «Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.

Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.

Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Πρόταση να επανέλθουν οι εσωτερικοί έλεγχοι «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις» - Καμπανάκι από Αβραμόπουλο: Η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί έως τις 17 Δεκεμβρίου - Γεροβασίλη: Δεν έχει τεθεί ζήτημα εξόδου από Σένγκεν - Φερχόφσταντ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν «ελβετικό τυρί».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η συμφωνία Frontex-Ελλάδας για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια είναι απόρροια της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Τότε, η ελληνική πλευρά εξέφραζε την ικανοποίησή της για τις τρεις «παράλογες» προτάσεις που, όπως τόνιζε, απορρίφθηκαν κατά τη Σύνοδο.

Μία από αυτές αφορούσε, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα.

Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, είχε πει ο κ. Τσίπρας, θα αφορά στην ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων, οι οποίοι δεν θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτιμούσε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η δεύτερη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε στη δυνατότητα μίας χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας.

Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε πως απερρίφθη και η παράλογη πρόταση που επί της ουσίας αφορούσε στη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας.

«Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα», είχε πει ο πρωθυπουργός.