23 Δεκεμβρίου 2015

Σούζαν Σάραντον: Ήρθα στην Λέσβο να τιμήσω τους προγόνους μου

Η ηθοποιός του Χόλυγουν βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί και υποδέχεται καθημερινά μετανάστες – Συγκλονισμένη δηλώνει στο CNN για το δράμα των προσφύγων

Συγκλονισμένη από το δράμα των προσφύγων δηλώνει η ηθοποιός του Χόλυγουντ και ακτιβίστρια, Σούζαν Σάραντον που βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στη Λέσβο.

Η ηθοποιός του Χόλυγουντ είπε ότι κάνει αυτή την κίνηση για να τιμήσει τους προγόνους της, που ήταν πρόσφυγες και αναφέρθηκε στον παππού της που πήγε στην Αμερική από την Σικελία σε ηλικία μόλις 15 ετών, φεύγοντας κι αυτός από έναν πόλεμο.

«Ήρθα να ακούσω, να μάθω τις ιστορίες των ανθρώπων που φτάνουν εδώ, να ακούσω από πρώτο χέρι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες», δήλωσε η Σούζαν Σάραντον στο CNN.

Η ακτιβίστρια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά που βλέπει να φτάνουν στο ελληνικό νησί, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δύσκολη, αφού «δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν στην άλλη πλευρά». «Για να πάρεις αυτή την απόφαση, σημαίνει ότι είσαι εντελώς απελπισμένος» τόνισε η Σάραντον και συμπλήρωσε πως και η ίδια θα έμπαινε σε μια βάρκα με τα παιδιά της, αν ήταν τόσο απελπισμένη.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα, είπε ότι «αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, που περιέχει πολλούς κινδύνους» υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν, καθώς πρόκειται για ένα πολύ μικρό ταξίδι, ξεχνώντας την ποιότητα των σκαφών, τις διακυμάνσεις του καιρού και την επικινδυνότητα που κρύβεται στην αποβίβαση ανάπηρων ή ηλικιωμένων ανθρώπων στις ακτές.

Η ηθοποιός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ και ιδιαιτέρως στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάνει καριέρα στα Μέσα Ενημέρωσης με τις ρατσιστικές του αντιλήψεις, που ήταν κι ένας από τους λόγους που την παρακίνησαν στο να ταξιδέψει μέχρι τη χώρα μας, για να περάσει στον κόσμο την εικόνα που είδε η ίδια ζώντας από κοντά αυτή την κατάσταση.

«Έτσι πήρα την απόφασή μου κι είπα ‘αυτό είναι, πηγαίνω να περάσω τα Χριστούγεννά μου στη Λέσβο», εξήγησε η Σούζαν Σάραντον, η οποία θα παραμείνει στην Μυτιλήνη μέχρι και τα Χριστούγεννα.