08 Δεκεμβρίου 2015

Εικόνες που προκαλούν σοκ στο Καλαί: Καταστήματα και μπαρ στον καταυλισμό των προσφύγων

Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, με κάθε λογής κουζίνες, ένα θολωτό θέατρο, αίθουσα τέχνης, καθώς και μπαράκια, με προεξέχων ένα κλαμπ που δημιούργησαν πρόσφυγες από την Ερυθραία, οι οποίοι σερβίρουν μία πολύ «δυνατή» μπύρα, παρ' ότι η μουσουλμανική θρησκεία είναι γνωστό ότι απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ
Σε πόλη που θυμίζει φαβέλες στη Βραζιλία, μέσα στην πόλη του Καλαί, στη Βόρεια Γαλλία, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ο καταυλισμός των προσφύγων που περιμένουν τη σειρά τους προκειμένου να μεταβούν στη Βρετανία, μέσω του περάσματος της Μάγχης. Οι εικόνες προκαλούν σοκ, καθώς ανάμεσα στα παραπήγματα έχουν «γεννηθεί» καταστήματα με όλα τα αγαθά, προφανώς από μαύρη αγορά, καθώς και μπαρ, τα οποία προσφέρουν διαφόρου τύπου διασκεδάσεις στους θαμώνες τους.

Η πανοραμική εικόνα του οικισμού που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και να μεγαλώνει στις παρυφές της πόλης του Καλαί, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και τη μαζική μετακίνηση των ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι ντόπιοι αποκαλούν το ιδιόμορφο αυτό οικιστικό σύμπλεγμα «Ζούγκλα». Όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες, ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε μία κανονική πόλη.

Όπως διαπιστώνεται από τις εικόνες, στην αγορά υπάρχουν πολλά εστιατόρια, με κάθε λογής κουζίνες, ένα θολωτό θέατρο, σχολείο, αίθουσα τέχνης, καθώς και μπαράκια, με προεξέχων ένα κλαμπ που δημιούργησαν πρόσφυγες από την Ερυθραία, οι οποίοι σερβίρουν μία πολύ «δυνατή» μπύρα, παρ' ότι η μουσουλμανική θρησκεία είναι γνωστό ότι απαγορεύει τη χρήση αλκοόλ. Μέχρι και βιβλιοπωλείο συναντά κανείς, στο οποίο υπάρχουν μυθιστορήματα, αλλά και βιβλία που βοηθούν τους πρόσφυγες να μάθουν τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.



Πολλοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δύσκολα θα περάσουν στη Βρετανία, καθώς αυξάνεται η ασφάλεια γύρω από το πέρασμα της Μάγχης. Τη νύχτα το σκηνικό αλλάζει. Πολλοί δρουν παρανόμως, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν και επεμβαίνουν δυναμικά. Πρόσφυγες δηλώνουν ότι επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πολλοί προσπαθούν να μεταβούν με κάθε τρόπο, ανοίγοντας νέες... ευκαιρίες για όσους διαθέτουν εμπορικό δαιμόνιο. Χαρακτηριστικό είναι το κατάστημα ενός Αφγανού, ο οποίος εμπορεύεται Red Bull. Τί λέει ο ίδιος; «Πολλοί επιστρέφουν εξουθενωμένοι από την προσπάθειά τους να περάσουν στην Αγγλία και έχουν ανάγκη από ενέργεια», δηλώνει, αποκαλώντας το γνωστό ποτό «Monster Energy», προκειμένου να προσελκύσει πελάτες!