07 Δεκεμβρίου 2015

Κόλεριτζ: «Φοβήθηκα ότι ο Λιακουνάκος ήθελε να με παγιδεύσει»

Η ινκόγκνιτο άφιξη του Πήτερ Κόλεριτζ στην Ελλάδα - Τι κατέθεσε ο Βρετανός τραπεζίτης για τον συνεργάτη και συγκατηγορούμενό του Θωμά Λιακουνάκο - Νέα στοιχεία για το SMS Λιακουνάκου
Κόλαφος για τον Θωμά Λιακουνάκο είναι η κατάθεση του Βρετανού δικηγόρου Πήτερ Κόλεριτζ στους Έλληνες εισαγγελείς. Ο Πήτερ Κόλεριτζ είναι συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του προφυλακισμένου από τις 2 Οκτωβρίου Θωμά Λιακουνάκου που κατηγορείται ότι έδινε μίζες για να προωθήσει τα οπλικά συστήματα που αντιπροσώπευαν οι εταιρείες του. Στις 28 Νοεμβρίου 2015 ο κ. Κόλεριτζ παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην ελληνική δικαιοσύνη και κατέθεσε ονόματα υπεράκτιων εταιρειών του κ. Λιακουνάκου, αγνώστων μέχρι τότε στις δικαστικές αρχές, ενώ αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο του περιβόητου SMS που του απέστειλε ο επιχειρηματίας.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το επίμαχο SMS που αποκάλυψε χθες το www.protothema.gr και το οποίο εστάλη από το προσωπικό κινητό του κ. Λιακουνάκου προς τον Βρετανό τραπεζίτη στις 10 Ιουνίου 2014, ο πρώτος συμβούλευε τον δεύτερο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση «χωρίς να σου στείλει επίσημη πρόσκληση», όπως καταγράφεται στο SMS. Με τον τρόπο αυτό θα «κλείσει τους φακέλους», αφού θα έκανε χρήση των διατάξεων του νόμου που ελαφρύνει τη θέση του προσώπου που είναι ύποπτο και αναμένεται να κατηγορηθεί, εφ' όσον το συγκεκριμένο πρόσωπο αποκαλύψει κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία τέτοια που να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Δηλαδή ο κ. Λιακουνάκος εμφανιζόταν να έχει υπόγειες διασυνδέσεις με δικαστικό που χειρίζεται την υπόθεσή του. Η αλήθεια όμως, όπως μαρτυρά ο κ. Κόλεριτζ, είναι εντελώς διαφορετική.

Έπειτα από περίπου ενάμιση χρόνο κατά τον οποίο ήταν εξαφανισμένος, ο κ. Κόλεριτζ ήρθε ινκόγκνιτο στην Ελλάδα καθώς όπως είπε φοβάται για τη ζωή του. Ζήτησε να καταθέσει και μάλιστα στον ίδιο Εισαγγελέα που επικαλείτο ο Λιακουνάκος στο SMS, προκειμένου να εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη του στις ελληνικές δικαστικές αρχές όσο και προς το πρόσωπό του ατομικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο τραπεζίτης κατέθεσε, ότι η μη εμφάνισή του ενώπιον των ελληνικών προξενικών αρχών οφειλόταν στο γεγονός ότι «φοβήθηκα το ενδεχόμενο παγίδευσής μου από το Θωμά Λιακουνάκο», όπως είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα εμφανιζόταν σε οποιοδήποτε χρόνο και ενώπιον οποιασδήποτε ελληνικής δικαστικής αρχής.

Όπως κατέθεσε, «ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος μου είχε ζητήσει να καταθέσω ότι ενεργούσα όχι για λογαριασμό του, αλλά για λογαριασμό του κ. Ιωάννη Τοπούζη, ο οποίος έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δεν μπορεί να καταθέσει ούτε να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Ο εφοπλιστής Τοπούζης, πρώην μέτοχος της εταιρείας AXON A.E., τραυματίστηκε σοβαρά όταν κακοποιοί μπήκαν στο σπίτι του για να τον ληστέψουν, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι κλινικά νεκρός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κόλεριτζ είχε γνωρίσει τον Λιακουνάκο μέσω του Τοπούζη το 1998, καθώς ο τραπεζίτης συνεργαζόταν με τον εφοπλιστή.

Η «εξαιρετικά ανήθικη» πρόταση του Λιακουνάκου στον Κόλεριτζ

Ο Βρετανός τραπεζίτης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το παρασκήνιο του επίμαχου SMS που άναψε φωτιές, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Λιακουνάκος εμφανιζόταν να υποστηρίζει ότι είχε επιρροή στη δικαιοσύνη και οι φάκελοι που βάρυναν τόσο τον ίδιο όσο και τον Κόλεριτζ, θα έκλειναν. Ο κ. Κόλεριτζ είχε πάψει να συνεργάζεται με τον Λιακουνάκο και τον όμιλό του από το 2003. Έκτοτε δεν είχαν ούτε καν επικοινωνία. Έπειτα από αρκετά χρόνια δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από στενό συνεργάτη του Λιακουνάκου, ο οποίος του διαβίβασε την επιθυμία του επιχειρηματία να συναντηθούν, λέγοντάς του μάλιστα ότι τα έξοδα του ταξιδιού αλλά της απασχόλησής του θα ήταν πληρωμένα. «Αντικείμενο της συζήτησής μας θα ήταν ορισμένα ζητήματα, σχετικά με την συνεργασία μας που είχε λήξει από δεκαετίας» κατέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλεριτζ στο απολογητικό υπόμνημα που είχε αποστείλει στην Ειδική Ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη το 2014.

Το ραντεβού κλείστηκε για τις 3 Απριλίου 2014 στο Παρίσι. Ο κ. Κόλεριτζ μετέβη με την σύζυγό του στην Πόλη του Φωτός όπου συνάντησε τον κ. Λιακουνάκο, το νομικό του σύμβουλο, όχι όμως - και προς έκπληξή του όπως λέει - τον συνεργάτη του επιχειρηματία που είχε κανονίσει το ραντεβού. Ο Βρετανός τραπεζίτης εξιστορεί το ραντεβού στο απολογητικό του υπόμνημα. «Ο κ. Λιακουνάκος ξεκίνησε λέγοντάς μου ότι έχουν αναφυεί ορισμένα ζητήματα στην Ελλάδα σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ζήτησε την βοήθειά μου. Συγκεκριμένα, μου ζήτησε να ξανασυναντηθούμε σε μεταγενέστερη ημερομηνία στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποία θα μου υποβάλλονταν συγκεκριμένες ερωτήσεις από νομικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στη συνάντηση αυτή ήθελε να απαντήσω σχετικά με τις υπηρεσίες που είχα παράσχει προς εκείνον ότι αφορούσαν σε υποθέσεις του κ. Τοπούζη. Και τούτο διότι – όπως μου είπε – ο κ. Τοπούζης είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εξαιτίας μίας ληστείας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να έχει καταστεί ανίκανος προς επικοινωνία. Ότι έτσι, δεν θα ήταν σε θέση (ο κ. Τοπούζης) να απαντήσει σε όποιο τυχόν ζήτημα ανέκυπτε στο μέλλον για τις συγκεκριμένες εταιρείες και ότι κάθε φάκελος σε βάρος του τελευταίου θα έκλεινε» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλεριτζ.

Όμως η απάντησή του στην πρόταση του επιχειρηματία δεν ικανοποίησε τον τελευταίο. «Με μεγάλη δυσαρέσκεια άκουσα την πρόταση αυτή, την οποία βρήκα εντελώς απεχθή και εξαιρετικά ανήθική. Για τους λόγους αυτούς δεν μετέβην στην επόμενη συνάντηση τον Ιούνιο του 2014 στο Παρίσι». Τις επόμενες ημέρες ο κ. Κόλεριτζ δέχθηκε νέα κλήση από τον συνεργάτη του Λιακουνάκου. Ο Βρετανός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι δεν είχε αντίρρηση να απαντήσει σε ερωτήσεις, ωστόσο οι απαντήσεις του θα στηρίζονται σε όσα αληθινά γνωρίζει και εφόσον κληθεί από τις Ελληνικές Αρχές. Λίγες ημέρες μετά το κινητό του κ. Κόλεριτζ ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά από τον ήχο του γραπτού μηνύματος που είχε αποστείλει ο κ. Λιακουνάκος.





Ο Λιακουνάκος είχε offshore ακόμη και στην Καραϊβική!

Στην κατάθεση της 28ης Νοεμβρίου 2015 στον Εισαγγελέα, ο Πίτερ Κόλεριτζ έδωσε ονόματα εταιρειών πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο κ. Λιακουνάκος καθώς και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πηγές, ο Βρετανός τραπεζίτης αποκάλυψε μεταξύ άλλων την ύπαρξη της AXON INTERNATIONAL με έδρα τη νήσο Νέβις στην Καραϊβική.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα με διάθεση να συνεργαστεί, κάτι που όπως φαίνεται δεν επιθυμούσε πραγματικά ο κ. Λιακουνάκος. Και το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός, πως στην αρχή της υπόθεσης ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει στοιχεία - φωτιά που θα αποδείκνυαν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και με τον τρόπο αυτό ο ίδιος θα έπεφτε «στα μαλακά». Μάλιστα είχε κατονομάσει τον κ. Κόλεριτζ ως τον μάρτυρα – κλειδί. Όπως όμως εκτιμούν δικαστικές πηγές, στην πραγματικότητα θέλησε να αποπροσανατολίσει την έρευνα, «δασκαλεύοντας» τον συγκεκριμένο μάρτυρα και πρώην στενό του συνεργάτη προκειμένου ο τελευταίος να επιρρίψει όλη την ευθύνη στον εφοπλιστή Τοπούζη, που λόγω της ιατρικής του κατάστασης δεν θα μπορούσε να διαψεύσει το παραμικρό. Ωστόσο ο Θωμάς Λιακουνάκος δεν υπολόγιζε την άρνηση του Κόλεριτζ να συμμετάσχει στα σχέδιά του.

Η αλληλογραφία της Εισαγγελίας με το ελληνικό Προξενείο στη Γαλλία

Την ώρα που ο κ. Λιακουνάκος επικαλούνταν μέσω του SMS υπόγειες διασυνδέσεις του με τη δικαιοσύνη και εμφανιζόταν να μπορεί να κανονίσει ανεπίσημες επαφές δικαστών με τον κ. Κόλαριτζ για να κλείσουν οι φάκελοι, οι Εισαγγελείς ακολουθούσαν τη νόμιμη οδό. Αρχικά με επίσημο έγγραφο προς το προξενικό γραφείο της Ελλάδας στο Παρίσι αλλά και το Μονακό, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ζητούσαν κλήση του μάρτυρα και κατοίκου Γαλλίας Πίτερ Κόλεριτζ προκειμένου να καταθέσει στον Εισαγγελέα που θα ταξίδευε για αυτό το σκοπό.
Μάλιστα όταν ο Κόλεριτζ ζήτησε να παραταθεί η κατάθεσή του για μερικές ημέρες και συγκεκριμένα για τις 16 Ιουνίου 2014, η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου με νέο έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη διαβάθμιση «Εξαιρετικά Επείγον», ζητούσε νέα έγκριση προκειμένου ο συνάδελφός της να ταξιδέψει στη Γαλλία και να πάρει κατάθεση από τον εν λόγω μάρτυρα, ο οποίος «θα συνεισφέρει ουσιωδώς στην ανακάλυψη της αλήθειας επί υποθέσεως μείζονος ενδιαφέροντος».



Όμως στις 12 Ιουνίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν την κατάθεση του Κόλεριτζ στον απεσταλμένο Εισαγγελέα και δύο ημέρες μετά το επίμαχο SMS του Λιακουνάκου, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος στο Μονακό με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς ενημέρωνε, ότι επικοινώνησε με τον Βρετανό τραπεζίτη και ο τελευταίος αρνήθηκε να εμφανισθεί ενώπιον οιασδήποτε ελληνικής αρχής Παρισίων ή και Μονακό. Όπως τελικά εξήγησε ο κ. Κόλαριτζ ενάμιση χρόνο μετά, στην μόνη κατάθεση που έδωσε πριν από λίγες ημέρες, φοβήθηκε το ενδεχόμενο παγίδευσής του από τον Θωμά Λιακουνάκο.




Γιατί δεν δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί Λιακουνάκου

Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση, ότι δύο μήνες μετά την προφυλάκιση του Θωμά Λιακουνάκου δεν έχουν ακόμη δεσμευθεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, ενώ πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο στους αρμοδίους για την «παράλειψη» αυτή. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι λογαριασμοί του κ. Λιακουνάκου στην Ελλάδα δεν δεσμεύθηκαν διότι το υπόλοιπο είναι σχεδόν μηδενικό, πληροφορίες κάνουν λόγο για 2.000 με 3.000 ευρώ μέσα στους λογαριασμούς του επιχειρηματία. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί των εταιρειών INTERACTION και HIGHWOOD, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις κατά του Θωμά Λιακουνάκου για τρεις υποθέσεις, την προμήθεια των συστημάτων ERIEYE, των αρμάτων μάχης LEOPARD και το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», ενώ σύντομα -όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές- αναμένεται να ασκηθεί και τέταρτη ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Λιακουνάκου για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Παναγιώτης Σουρέλης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ