04 Δεκεμβρίου 2015

Ειδομένη: Έκοψαν το φαγητό σε λαθρομετανάστες μετά το πλιάτσικο - Αλλεπάλληλα τα επεισόδια!

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μείνει χωρίς φαγητό αφού οι ΜΚΟ που είχαν αναλλάβει τη σίτησή τους, δηλώνουν αδυναμία - Εκατοντάδες άτομα φεύγουν από την περιοχή για άλλα σημεία της χώρας...

Την ώρα που τα επεισόδια στην Ειδομένη διαδέχονται το ένα το άλλο, με πετροπόλεμο, μάχες και τραυματισμούς, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, παίρνουν την απόφαση να φύγουν από την περιοχή με προορισμό την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας. Αιτία η έλλειψη φαγητού, καθώς οι ΜΚΟ που είχαν αναλλάβει τη σίτησή τους, δηλώνουν αδυναμία να πλησιάσουν στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες το βράδυ, ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που είχαν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, και έκαναν "πλιάτσικο".

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλη ομάδα προσφύγων (Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών) που βρίσκονται σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό περιμένοντας να εκτονωθεί η κατάσταση για να περάσουν στην πΓΔΜ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, απευθύνουν έκκληση για νερό και φαγητό.

Όλα αυτά ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μουζάλα, για εξεύρεση δύσκολης λύσης: ''Εχω πει ότι η κατάσταση θα καθαρίσει - το είπα στη Μυτιλήνη, το είπα στη Βικτώρια – η κατάσταση καθάρισε. Με αυτή την έννοια λοιπόν στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και η λύση αυτή προφανώς δεν θα είναι μια βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας και πιστεύω για όλα τα πολιτικά κόμματα αφού κανείς δεν θέλει να ασκείται βία ή οτιδήποτε άλλο. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε", είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της βουλής...

Εν τω μεταξύ ανοιχτή είναι από τις 10.00, για τους πρόσφυγες από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Ωστόσο, νωρίτερα το πρωί, υπήρξε ένταση και νέα επεισόδια με πετροπόλεμο και μάχες σώμα με σώμα, μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το συρματόπλεγμα και να ηρεμήσουν την κατάσταση, που για ακόμα μία μέρα ξέφυγε.

Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τα οποία είχαν αποκλειστεί χθες από Ιρανούς σε ένδειξης διαμαρτυρίας γιατί δεν τους επιτρέπεται να περάσουν, άνοιξαν χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες να συνωστιστούν και πάλι μπροστά από το συρματόπλεγμα και να προκληθεί ένταση.