09 Δεκεμβρίου 2015

Προθεσμία από ΕΕΑ στον Ευ. Μαρινάκη

Προθεσμία 30 ημερών δίνει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ευ. Μαρινάκη, προκειμένου να παραιτηθεί, αφού η παρουσία του στη συγκεκριμένη θέση συνιστά παραβίαση του περιοριστικού όρου περί απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του επέβαλε ο ανακριτής διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδης, λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει σε βαθμό κακουργήματος στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης».
Λόγω αυτής της παραβίασης επεβλήθη πρόστιμο ύψους 150 χιλιάδων στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και 150 χιλιάδων ευρώ στον πρόεδρό της.

Η απόφαση ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 3-3 και μέτρησε ως διπλή η ψήφος του προέδρου της Επιτροπής, Κ. Παπαλάκη, ο οποίος ήταν υπέρ της επιβολής ποινής. Η απόφαση, αλλά κυρίως η διαδικασία της ψηφοφορίας, προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, ο οποίος την αμφισβήτησε με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο σκεπτικό της απόφασης που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, γίνεται επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, ενώ η μη ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα δικαιολογείται με βάση την αρχή της αναλογικότητας και την ηπιότερη των ποινών.
«Αποδείχθηκε κατά τρόπο αναμφίβολο ότι ο κ. Μαρινάκης, και μετά την έκδοση της ανακριτικής απόφασης, συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ.

Συνέχισε να ασκεί την πραγματική διοίκηση της ομάδας, προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία, με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνον τυπικά πρόεδρος, αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της Επιτροπής για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ολυμπιακό, η ΠΑΕ σκοπεύει να προσβάλει την απόφαση της ΕΕΑ στα αρμόδια δικαστήρια, κάτι που ήδη έχουν πράξει για αποφάσεις της Επιτροπής που τους αφορούν οι κ. Δ. Γιαννακόπουλος και Δ. Μελισσανίδης, χωρίς όμως αυτές να έχουν ανατραπεί.