14 Δεκεμβρίου 2015

Δίνουν ένα δισ. για Σινούκ και… ανταλλακτικά

Ποσό που προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ δεσμεύτηκε μέσα σε λίγες μέρες από τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά στρατιωτικού υλικού.

Συγκεκριμένα, μετά τα 550 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή πέντε πεπαλαιωμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και τα 130 εκατ. ευρώ για την αγορά μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Σινούκ από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, δεσμεύτηκε και το ποσό των 169 εκατομμυρίων ευρώ, ή 188 εκατομμυρίων δολαρίων (Κ.Υ. ΥΠΕΘΑ Ειδικός Φορέας 11-410 ΚΑΕ 6912), προκειμένου να αξιοποιηθεί για την προμήθεια ανταλλακτικών και άλλων υπηρεσιών για τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς, ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα ή όχι, αποτελούν σήμερα πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, που μάταια περιμένουν την υπεσχημένη 13η σύνταξη, τους υπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των οποίων οι αποδοχές έχουν μειωθεί μέχρι και 50%, και τους νέους που μεταναστεύουν αναζητώντας αξιοπρεπή εργασία.

Πόσω μάλλον, όταν τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν και πολλά δεν έχουν ούτε… γάζες, δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα η αγορά πολεμικού υλικού. Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν έντονα τη διάθεση σημαντικών ποσών για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αιχμές σε θέματα σκοπιμότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά εγείροντας ταυτόχρονα και θέματα διαφάνειας με αποδέκτη τον ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένο.

Σχετικά με τη δέσμευση των περίπου 170 εκατ. ευρώ για την αγορά ανταλλακτικών για τη συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ουσιαστικά πρόκειται για επανενεργοποίηση διακρατικής σύμβασης του 2012 (μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ), μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά για οικονομικούς λόγους δεν είχε υλοποιηθεί από την τότε κυβέρνηση του Α.Σαμαρά. Το ποσό αυτό θα δαπανηθεί αποκλειστικά για τη συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σε χρονικά βάθος τετραετίας (μέχρι το 2018).

Το «Π» επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είπε ότι, σε συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ), αποφασίστηκε να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στη μαχητική ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, επειδή μαχητικά αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω ελλείψεων σε σημαντικά ανταλλακτικά.

Ο ΥΠΕΘΑ, Π. Καμμένος, με την απόφαση του ΑΑΣ ανά χείρας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, και τον αντιπρόεδρο, Γ. Δραγασάκη, και αποφασίστηκε η δέσμευση του εν λόγω ποσού για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, παρότι υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη χρονική συγκυρία.

Τη στιγμή δηλαδή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση και γίνονται δραστικές περικοπές με σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, να διατίθεται για εξοπλισμούς περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό δηλαδή που ισοδυναμεί με την υποδόση που περιμένουμε να εκταμιευθεί από τους «θεσμούς», ώστε να επιβιώσει και πάλι προσωρινά η ελληνική οικονομία.

του Χρήστου Καπούτση
* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12/12/2015.