14 Δεκεμβρίου 2015

ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΠΗΡΕ ΦΟΡΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ" ΟΛΑ; Στο… σφυρί «Hilton», «Αστέρας», «Πεντελικόν», «Athens Ledra» και «King George»

Με μια αιφνιδιαστική «κίνηση», η οικογένεια του αποβιώσαντος εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου άλλαξε τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του ξενοδοχείου «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη.

Τα τρία παιδιά του, Κωνσταντίνος, Αχιλλέας και Χρήστος, κατέθεσαν στο ΤΑΙΠΕΔ νέα ιδιαίτερα δελεαστική προσφορά, προκειμένου να αποκτήσουν το ιστορικό ξενοδοχείο.
Οι γιοι του «καπετάν Βασίλη» σχεδίασαν και μελέτησαν με απόλυτη μυστικότητα το επιχειρηματικό τους σχέδιο και ξαναμπήκαν στο παιχνίδι δυναμικά. Η προσφορά τους είναι κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερη από εκείνη του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σάχενκ, ιδιοκτήτη του ομίλου Dogous Holding, που βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την απόκτηση του φιλέτου σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του Σαρωνικού.

Στα 400.000.000 ευρώ συμφώνησε ο Τούρκος επιχειρηματίας, 600.000.000 αντιπροτείνουν οι ιδιοκτήτες του «Costa Navarino», που επενδύουν εντυπωσιακά στις υποδομές του ελληνικού τουρισμού, με στόχο να κυριαρχήσουν στον τομέα της απόκτησης υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων. Είναι τέτοια η μυστικότητα στις διαπραγματεύσεις αυτή την κρίσιμη περίοδο, που στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα για να μη διαρρεύσει τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο αυτό το σκληρό επιχειρηματικό μπρα-ντε-φέρ.

Η αυτοκρατορία Κωνσταντακόπουλου – Από τη θάλασσα στη Wall Street και τον τουρισμό
Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έχτισε μια αυτοκρατορία σε θάλασσα και στεριά. Φεύγοντας από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, άφησε βαριά κληρονομιά στους διαδόχους του να συνεχίσουν το έργο του. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Costamare και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αποδείχθηκε ικανότατος συνεχιστής της θαλάσσιας αυτοκρατορίας. Ήταν ο εμπνευστής της εισόδου της Costamare στη Wall Street, αντλώντας 260 εκατ. ευρώ. Βέβαια, τότε δέχτηκε μια ψυχρολουσία, καθώς η πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης σημαδεύτηκε με πτώση. Αν και στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης του αμερικανικού χρηματιστηρίου η ελληνική ναυτιλιακή βρισκόταν στα 12 δολάρια, όσα και η τιμή της δημόσιας εγγραφής, λίγο μετά υποχώρησε στα 11,70 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 0,28%.

Ο Κων/νος Κωνσταντακόπουλος ήταν ο πολύτιμος βοηθός του πατέρα του στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες για την επιστροφή του «Liberty» στην Ελλάδα, ενώ έχει επωμιστεί τη συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της Helmepa Junior, που δημιούργησε ο πατέρας του και είναι το «παρακλάδι» της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Ο συνεχιστής του ονείρου της Πύλου είναι ο άλλος γιος. Ο 38χρονος Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «ΤΕΜΕΣ», στην οποία ανήκει το Costa Navarino, ξεκίνησε δίπλα στον πατέρα του από το 1997. Λέγεται ότι ο καπετάν Βασίλης τον διάλεξε για την επένδυση αυτή, γιατί του έμοιαζε στον δυναμισμό. Αυτός θα σηκώσει τώρα μόνος του το βάρος της συνέχισης και ολοκλήρωσης της επένδυσης, που οραματίστηκε ο πατέρας του.

Σήμερα, λειτουργεί το πρώτο τουριστικό συγκρότημα Navarino Dunes και Bay, το οποίο περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες και αθλητικές εγκαταστάσεις, που διαχειρίζεται η διεθνής αλυσίδα Starwood Hotels & Resorts, αλλά το συνολικό πρότζεκτ περιλαμβάνει την ανάπτυξη και άλλων δύο συγκροτημάτων, των «Navarino Blue» και «Navarino Hills», που προγραμματίζονται σε ορίζοντα πενταετίας. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου είναι η δημιουργία, μέχρι το 2023, του πρώτου υπόσκαφου ξενοδοχείου στον κόσμο, στο Navarino Bay.

Πέρα από την επένδυση αυτή, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ήταν αυτός που έβαλε ο πατέρας του στην Aegean Airlines, όταν οι φίλοι του «καπετάν Βασίλη», Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, του πρότειναν να μπει στον χώρο των αερομεταφορών. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος κατέχει το 6,39% των μετοχών της Aegean Airlines. Αυτή η συμμετοχή αποδείχθηκε υπερπολύτιμη για το Costa Navarino, καθώς η Aegean «άνοιξε» την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση των πελατών του Costa Navarino. Ακόμα και αν υπήρχε ρίσκο σε αυτή την κίνηση, υπήρχε η εγγύηση του Αχιλλέα ότι η γραμμή δεν θα είναι ζημιογόνος για την Aegean, κι αν είναι τη ζημιά θα την καλύπτει αυτός.

Ο βενιαμίν Χρήστος Κωνσταντακόπουλος ανέλαβε να προωθήσει τα υπόλοιπα συμφέροντα της οικογένειας. Σήμερα, η ΓΕΩΕΛΛΑΣ έχει τον έλεγχο σε όλα τα αποθέματα ατταπουλγίτη, αλλά και σαπωνίτη. Διαθέτει τρία ορυχεία στην Αιανή Κοζάνης και στην Κνίδη Γρεβενών, από όπου εξορύσσει περίπου 7.000 τόνους πρώτης ύλης ετησίως. Πέρα από τις εξορύξεις, στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο έπεσε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να «κουμαντάρει» την πόλη και τον αμπελώνα στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και τα ταξίδια του 36χρονου Κωνσταντακόπουλου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι συχνά και αναμένεται τώρα να γίνουν ακόμα συχνότερα.

Τι παίζεται με το « Hilton» – Η Alpha Bank απαλλάσσεται από το «πετράδι του στέμματος»
Τη στιγμή που έκλεισαν 41 ξενοδοχεία στην Αθήνα την εποχή της κρίσης, εκ των οποίων τα δέκα διέκοψαν τη λειτουργία τους το τελευταίο τρίμηνο του 2012, και άλλα ιστορικά ξενοδοχεία ενδέχεται να αλλάξουν σύντομα ιδιόκτητη. Η Alpha Bank παραχωρεί το «πετράδι του στέμματος», το «Hilton» και το επίσης πολυτελές «Πεντελικόν» στην Κηφισιά. Προς πώληση οδεύει και το «Athens Ledra» στη λεωφόρο Συγγρού, όπως και το «King George» στην πλατεία Συντάγματος.

Το γνωστότερο, μαζί με το «Grande Bretagne», ξενοδοχείο της Αθήνας βγαίνει στο «σφυρί» από την Alpha Bank, που πρέπει να επικεντρωθεί στο βασικό της αντικείμενο, όπως και όλες οι συστημικές τράπεζες.

Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από κάθε άλλη δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών, είναι και το ακριβότερο ακίνητο του χαρτοφυλακίου της Alpha Bank. Στα «χέρια» της συγκεκριμένης τράπεζας έφτασε μετά την εξαγορά της «Ιονικής και Λαϊκής» τη δεκαετία του 1990.

Η Citigroup είναι αυτή που φέρεται να έχει αναλάβει τον πρώτο διερευνητικό κύκλο επαφών για την πώληση του ξενοδοχείου, ενώ φημολογείται πως υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους.

Σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός πως και το 2014 φημολογείτο η πώληση του ξενοδοχείου, με το κόστος αγοράς –σύμφωνα με το Bloomberg– να φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ.

Ένας από τους ενδιαφερόμενους ήταν και ο κάποτε υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Τζον Κατσιμάδης. Ο Ελληνοαμερικανός φερόταν να προσέφερε τότε περίπου 100 εκατ. ευρώ, όμως η προσφορά θεωρήθηκε χαμηλή και η αγοραπωλησία δεν προχώρησε.

Με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στο εννεάμηνο του 2015, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της Ιονικής Ξενοδοχειακής, που έχει ως αντικείμενο τη μίσθωση του «Hilton» στην Αθήνα, διαμορφώθηκαν σε 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 23,1 εκατ. ευρώ, έναντι 22,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενισχυμένα από την αλλαγή του συντελεστή φορολογίας.

«Πεντελικόν» – Ιστορική πορεία 88 χρόνων
Στα τέλη Απριλίου, το ξενοδοχείο « Πεντελικόν» στην Κηφισιά εκπλειστηριάστηκε σε τιμή εκκίνησης 23 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία του να περιέλθει σε επιχειρηματία που φέρεται να είναι Έλληνας ομογενής και να δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Το ξενοδοχείο βγήκε στο «σφυρί» με επισπεύδουσα πιστώτρια την Alpha Bank και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τμήμα του τιμήματος θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ασφαλιστικών ταμείων και αποδοχών εργαζομένων.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί τον επίλογο των οικονομικών περιπετειών που ξεκίνησαν για την Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης ΑΕ το 2009.

Τότε η εταιρεία εξέταζε την υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, αλλά εντέλει σταμάτησε τη διαδικασία, ύστερα από συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώθηκαν, τα χρέη του «Πεντελικόν» αυξήθηκαν δραματικά και ο πλειστηριασμός του υπήρξε μονόδρομος.

Το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1927 και στους επιφανείς πελάτες του συγκαταλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το φθινόπωρο του 1990, το «Πεντελικόν» έγινε ευρέως γνωστό, όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε εκεί για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος.

«Athens Ledra» – Υψηλή τιμή εκκίνησης
Σε πλειστηριασμό οδηγείται, για ακόμα μία φορά, μέσα στον Μάιο το ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού «Athens Ledra», με επισπεύδουσα δανείστρια την Alpha Βank και τιμή εκκίνησης τα 41,1 εκατ. ευρώ.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο « Athens Ledra» κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο –Γώγο, όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν καλά– Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα Ledra Marriott.

Ωστόσο, τη μετονομασία –το 2014– του ξενοδοχείου σε «Athens Ledra» τη διαδέχθηκε λίγους μήνες αργότερα η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 της ΑΣΤΥ, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι υψηλό για την απόκτηση του συγκροτήματος, καθώς βρίσκεται στην αρτηρία που καθιερώθηκε από το 1960 και μετέπειτα ως ο δρόμος που συνδέει την Αθήνα με τη θάλασσα. Ωστόσο, η τιμή του θεωρείται υψηλή, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

Μαζί και Άραβας κροίσος στην προσφορά μαμούθ
Στην… αστρονομική πρόταση των 600 εκατ. ευρώ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου για τον «Αστέρα» συμμετέχει και ο Άραβας κροίσος Καλέντ Oλαγιάν, που δραστηριοποιείται αθόρυβα στη χώρα μας από το 1976.

Είναι γιος του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου Σουλεϊμάν Ολαγιάν. Η ελληνική Olayan Investments Company Establishment (OICE) στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο στη Γλυφάδα και αποτελεί τη μητρική ενός δικτύου θυγατρικών εταιρειών που εκτείνονται από το Ριάντ έως τη Βιέννη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η περιουσία που ελέγχει η οικογένεια του Καλέντ Oλαγιάν εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια. Ο επενδυτικός βραχίονας του Σαουδάραβα επιχειρηματία ήρθε στην Ελλάδα την άνοιξη του 1976 και είναι γνωστός από την επένδυσή στην Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στις τηλεπικοινωνίες, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και από τη συμμετοχή του στην Global Finance του Άγγελου Πλακόπιτα (εταιρεία συμμετοχών σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις) και από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Coca-Cola 3E. Για χρόνια ήταν ο βασικός μέτοχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Algonet, ενώ ο όμιλος είχε επενδύσει και στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, ο όμιλος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε νέους τομείς με έμφαση στην ελαφριά βιομηχανία, φροντίζοντας παράλληλα να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες του. Μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια του ομίλου, ήδη, είχαν τοποθετηθεί επενδυτικά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στη Wall Street, σε μεγάλους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς ομίλους, στη διεθνή αγορά ακινήτων και στη ναυτιλία.

Ο Oλαγιάν κατέχει το 25% των μετοχών του «Costa Navarino» και μπαίνει δυναμικά και αυτός στο παιχνίδι για την απόκτηση του «Αστέρα».

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12/12/2015.