04 Δεκεμβρίου 2015

Αποκάλυψη Reuters: Το Ισραήλ «τέσταρε» τους S-300 με την άδεια της Ελλάδας

Το Ισραήλ μέσα στο 2015, έκανε αεροπορικές ασκήσεις για την αποφυγή του κινδύνου που συνιστά για τα αεροσκάφη του το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, με την άδεια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα που αγοράστηκε από την Κύπρο πριν από 18 χρόνια και κατέληξε στη Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ελληνο-ισραηλινών αεροπορικών ασκήσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.

Αυτή η ενεργοποίηση επέτρεψε τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πώς οι S-300 «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών, μαζεύοντας πληροφορίες για το πώς μπορούν να μπλοκάρουν ή να αποπροσανατολιστούν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, η Ελλάδα έκανε την κίνηση αυτή, χωρίς να γίνει γνωστό αν το Ισραήλ μοιράστηκε τα δεδομένα τα οποία συνέλεξε με τους συμμάχους του.

Η πηγή του Reuters έγραψε: «Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας» και άλλες  δύο ανέφεραν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη. Αυτές οι πηγές μίλησαν στο Reuters με την προϋπόθεση να μην αναφερθεί το όνομα ή η εθνικότητα.

Τα επιτελεία της Ελλάδας και του Ισραήλ δεν επιβεβαίωσαν αλλά ούτε και διέψευσαν τη χρήση των S-300 για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα των S-300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία» και συμπλήρωσε ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε τρίτες χώρες να πραγματοποιούν δοκιμές για τις δυνατότητες του συστήματος.