04 Ιανουαρίου 2016

«Βροχή» από ρουσφέτια το 2015 – Ντροπολογίες… μες στα βαθιά μεσάνυχτα!

Την απόλυτη ασυνέπεια Τσίπρα σε όσα καταδίκαζε την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση καταδεικνύει η «βροχή» άσχετων τροπολογιών, που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προπαραμονές Χριστουγέννων  για το σύμφωνο συμβίωσης και «διευθετούν» πάσης φύσεως ρουσφέτια και ρουσφετάκια.

Υπό την εύηχη αιτιολογία ότι πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες, τόσο οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με μαζικό τρόπο επιδεικνύουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την τακτοποίηση πελατειακών υποθέσεων κάθε φορά που ψηφίζονται νομοσχέδια μνημονιακού ή όχι χαρακτήρα.

Την απαράδεκτη τακτική νομοθέτησης με τροπολογίες που φθάνουν τη νύχτα και μπαίνουν από το παράθυρο είχε καταγγείλει κάποτε η κυβέρνηση, εγκαλώντας τους προκατόχους της για «πραξικόπημα», δεσμευόμενη ότι, αν εκλεγεί, θα «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».

Αντ’ αυτού ο μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός απολογισμός περιλαμβάνει περισσότερες από 100 τροπολογίες σε λιγότερο από έναν χρόνο με τις μισές εξ αυτών (50) να είναι εκπρόθεσμες και να κατατίθενται στο παραπέντε της ψηφοφορίας.

«Παράλληλο πρόγραμμα» 

Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς «μεταμφιέστηκαν» σε βουλευτικές τροπολογίες διατάξεις που είχαν μπει στο ονομαζόμενο από την κυβέρνηση «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο απορρίφθηκε εν μια νυκτί από τους δανειστές και επανήλθαν στα «μουλωχτά» στην τελευταία ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Οι περισσότερες εξ αυτών, που δεν είναι καθόλου ή είναι πλημμελώς κοστολογημένες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιλαμβάνουν σωρεία φωτογραφικών διευθετήσεων και ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων.

Ξαφνικά, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει ανθυγιεινό επίδομα στους διοικητικούς υπαλλήλους των Καταστημάτων Κράτησης, να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων στους φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, να ικανοποιήσει αιτήματα για τους εργαζομένους στα υποθηκοφυλακεία και να περάσει την παντελώς άσχετη ρύθμιση  για την αναστολή ειδικού τέλους ταφής μέχρι  το τέλος του χρόνου.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη και μάλλον δεν αποτελεί και την τελευταία φορά που η συντριπτική πλειονότητα των τροπολογιών «ρυθμίζει»  ασύνδετα με τον βασικό κορμό των νομοσχεδίων ζητήματα, τα οποία πολλές φορές θα μπορούσαν να είναι αυτοτελή νομοθετήματα.

Εξάλλου, με τροπολογίες ρυθμίστηκαν τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, η υποχρεωτική μεταφορά των διαθέσιμων φορέων του Δημοσίου σε λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ οι πιο «ύποπτες» διατάξεις περνούν σε νομοσχέδια όχι πρώτης γραμμής, όπως εκείνο για τις «βοσκήσιμες γαίες»,  το οποίο ψηφίστηκε με 14 υπουργικές και 8 βουλευτικές τροπολογίες.

Τροπολογία για να πάρει υπερωρίες βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι φωτογραφικές τροπολογίες έφθασαν στο απόγειό τους, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανερυθρίαστα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, με φωτογραφική τροπολογία στον νόμο Κατρούγκαλου τον περασμένο Μάιο, βρήκε τρόπο για να πληρωθεί τις υπερωρίες της στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Μαρία Θελερίτη, κατά τη χρονική διάρκεια που εργαζόταν ως αποσπασμένη υπάλληλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, επειδή δεν επαρκούσαν τα διαθέσιμα χρήματα του προϋπολογισμού του φορέα για το έτος 2015, τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός  και μεταφέρθηκαν χρήματα από τα κονδύλια που προορίζονταν για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σε άσχετα νομοσχέδια εντάχθηκαν, επίσης, «διευθετούσες» τροπολογίες για  την παύση «ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων», δηλαδή σε υποθέσεις πρωτοβάθμιας δικαίωσης υπαλλήλων των δήμων από δικαστήρια, την άσκηση επαγγέλματος για τους περιφερειάρχες στο πρώτο έτος της θητείας τους, την επαναφορά στον ΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ μηχανοδηγών και τεχνικού προσωπικού κ.ά.

Μόνο 20% από τον… κανονικό δρόμο 

Από το τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, όταν κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, μόλις το 20% των νομοθετημάτων έχουν «περάσει» από την Ολομέλεια  με την κανονική νομοθεσία, ενώ για τα υπόλοιπα επιλέχθηκαν συνοπτικές διαδικασίες.

Δώδεκα νομοσχέδια ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέντε  με επείγουσα, ενώ «πέρασαν» και 14 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση υιοθέτησε και μία κοινοβουλευτική πρωτοτυπία, η οποία προβλέπει κατάθεση νομοσχεδίων συνήθως στις αρχές της εβδομάδας και ψήφισή τους στην Ολομέλεια μέσα σε τέσσερις με πέντε μέρες χωρίς να έχει μεσολαβήσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, προκειμένου οι εκπρόσωποι του έθνους να ξέρουν τι ψηφίζουν!

Της Στέλλας Παπαμιχαήλ
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2/1