14 Ιανουαρίου 2016

Πρόστιμο 3,3 εκ € στον Παπασταύρου: «Με στοχοποιούν-Ο ελεγκτής αποσπάστηκε στο γραφείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη»

Τη στοχοποίησή του για πολιτικούς λόγους κατήγγειλε ο Σταύρος Παπασταύρου, για την υπόθεση του λογαριασμού των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων, τονίζοντας, ότι ο ένας από τους δυο ελεγκτές που έστειλε ουσιαστικά την υπόθεση σε επανέλεγχο από το ΚΕΦΟΜΕΠ, αποσπάστηκε στο γραφείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη

Στοχοποίησή του προκειμένου να εξυπηρετηθούν «πολιτικές σκοπιμότητες», κατήγγειλε σήμερα ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το διάστημα 2012-2014 και δικηγόρος, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας για την υπόθεση του λογαριασμού του, των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην HSBC, ο οποίος έχει αποκαλυφθεί μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Για την υπόθεση αυτή ο προσωρινός φορολογικός έλεγχος από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο επίμαχος λογαριασμός ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του. Μάλιστα, τους καταλογίζεται φόρος ύψους 3,3 εκατ. ευρώ. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως αναμένεται η τελική έκθεση των αρχών στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος είχε κληθεί το περασμένο το περασμένο καλοκαίρι, να δώσει εξηγήσεις για το θέμα αυτό με την ιδιότητα του υπόπτου στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, γνωστοποίησε σήμερα πως ο φορολογικός έλεγχος που είχε διενεργηθεί επί δέκα μήνες για το θέμα αυτό κατέληξε στην έκδοση πορίσματος από το ΣΔΟΕ.

Όπως είπε, ο ένας από τους ελεγκτές που ερεύνησαν την υπόθεση τάχθηκε υπέρ της αρχειοθέτησης της με το σκεπτικό ότι «δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος» σε αντίθεση με τον δεύτερο που διαφώνησε και ζήτησε περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση. Το αποτέλεσμα ήταν οι εισαγγελικές αρχές να στείλουν αναγκαστικά ξανά την υπόθεση για νέα έρευνα στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ανακύπτει σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου και ένα μείζον ηθικό θέμα, καθώς υπάρχουν «σκιές πολιτικής σκοπιμότητας». Και αυτό γιατί, ο ελεγκτής που τάχθηκε κατά της αρχειοθέτησης της υπόθεσης «αποσπάστηκε λίγες βδομάδες αργότερα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη». «Μπορεί να είναι συμπτωματικό αλλά δημιουργούνται κάποια ερωτήματα», είπε ο κ. Παπασταύρου, σημειώνοντας πως από τότε μέχρι σήμερα η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο ΚΕΦΟΜΕΠ.

«Στοχοποιούμαι για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία. Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Η μόνη ασπίδα μου είναι η αλήθεια. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σ αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια» είπε ο κ. Παπασταύρου. «Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι», προσέθεσε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο κ. Παπασταύρου μπήκε στο «μικροσκόπιο» των φορολογικών και εισαγγελικών αρχών για δυο λογαριασμούς του, την περίοδο 2005 – 2007, στην τράπεζα HCBS. Το όνομα του αναφέρεται σε δύο από τους 2.062 λογαριασμούς της HSBC στα στοιχεία που παρέδωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές.

Στον πρώτο λογαριασμό ο Σταύρος Παπασταύρου καταχωρείται ως ιδιοκτήτης και στον δεύτερο ως πληρεξούσιος. Ο πρώτος (προσωπικός λογαριασμός) είναι κλειστός και μηδενικός από τις 8 Αυγούστου 2005, καθώς τα χρήματα που υπήρχαν σε αυτόν επαναπατρίστηκαν το Φεβρουάριο του 2005 με τον νομο Αλογοσκούφη.

Το πρόβλημα ανακύπτει με τον δεύτερο λογαριασμό οποίος τον Φεβρουάριο του 2007 έχει 5.397.856 δολάρια. Δικαιούχος στο λογαριασμό αυτό εμφανίζεται η εταιρεία STABRI και «πληρεξούσιος»(attorney) ο Στ. Παπασταύρου και τους δυο γονείς του. Από το μετοχολόγιο δε της εταιρίας προκύπτει ότι μοναδικός δικαιούχος της και κάτοχος των μετοχών της είναι ο παιδικός φίλος του Παπασταύρου , Σάμπυ Μιωνής .

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπασταύρου, ο Σάμπι Μιωνής αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και δημιούργησε ένα εμπίστευμα (trust) με το οποίο καθιστούσε τον ίδιο και τους γονείς του με τους οποίους είχε σχέση εμπιστοσύνης ως πληρεξούσιους του λογαριασμού της STABRI.

Από έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Παπασταύρου αλλά και από την κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού δεν προκύπτει καμία εντολή κατάθεσης ή ανάληψης από την πλευρά του: «Με παρουσιάζουν δηλαδή σαν έναν πολύ βολικό ιδιοκτήτη που δεν ασχολείται καθόλου με τα λεφτά του», είπε ο δικηγόρος, παρουσιάζοντας μάλιστα σύμφωνα με το οποίο το 2011 σε ανύποπτο χρόνο όλα τα χρήματα του λογαριασμού φεύγουν από την HSBC και πηγαίνουν σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή σε άλλη τράπεζα.

Ο προσωρινός έλεγχος

Πάντως, ο προσωρινός έλεγχος καταλογίζει στον κ. Παπασταύρου φόρο 3,3 εκατ. ευρώ και δέχεται έτσι ότι είναι ο πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού και πως απέκρυψε και άλλα χρήματα στη δωδεκαετία, και αυτά αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπασταύρου ο ίδιος κλήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, παραμονή Πρωτοχρονιάς, από το ΚΕΦΟΜΕΠ να παραλάβει ένα επιπλέον στοιχείο σε cd. Πρόκειται για μιαν εγγραφή excel , χωρίς καμία ένδειξη προέλευσης ή σφραγίδα, στην οποία ο Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως «τελικοί δικαιούχοι» (beneficial Owner) του λογαριασμού της STARBI.

Η πλευρά Παπασταύρου κάνει λόγο για «αγνώστου προελεύσεως» έγγραφο που γίνεται δεκτό ως ισχυρότερο αποδεικτικό μέσο «από την επίσημη λίστα Λαγκάρντ και στην οποία εμφανίζεται ο ίδιος εμφανίζεται «ως πληρεξούσιος». Αναφέρει δε πως το έγγραφο έγινε γνωστό στις αρχές μετά τον Σεπτέμβρη του 2015 και πως «η αυθεντικότητα αυτού του αρχείου είναι προφανώς αμφισβητήσιμη, αφού αυτό είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που οι γαλλικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές και δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι είναι αυθεντικό. «Πως είναι δυνατόν ένα πρόχειρο excel αγνώστου πατρός και ταυτότητας να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ισχυρό τόσο από τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών όσο και το μετοχολόγιο της STARBI και την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού;» διερωτήθηκε ο δικηγόρος.

Η οριστική κρίση των αρχών για την υπόθεση αυτή θα έχει εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που ο κ. Παπασταύρου κατέθεσε το υπόμνημά του.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ