30 Ιανουαρίου 2016

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ! Η Ρωσία έκανε ρεκόρ στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων -Περισσότερες από κάθε άλλη χώρα

Περισσότερες φορές από κάθε άλλη χώρα παραβίασε το 2015 η Ρωσία τη σύμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta.

Εδώ και χρόνια οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία προκαλούν ανησυχία στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ πριν από λίγες ημέρες το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε μία καταδικαστική αξιολόγηση για την επιδείνωση των συνθηκών για τους αντικυβερνητικούς και ανεξάρτητους οργανισμούς στη χώρα. «Το Κρεμλίνο ενθαρρύνει μία ατμόσφαιρα αντιδυτικής υστερίας, κυνηγιού μαγισσών και εκφοβισμού για να σιγάσει τους επικριτές, ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Ρωσία, Τάνια Λόκσινα.

Μέσα στο 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε για 832 καταγγελίες, αποφασίζοντας ότι στις 692 από αυτές υπήρξε τουλάχιστον μία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από αυτές, η Ρωσία παραβίασε τη σχετική σύμβαση 109 φορές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα.

Πίσω από την Ρωσία στη σχετική διόλου τιμητική λίστα είναι η Τουρκία, με 79 παραβιάσεις της σύμβασης του ΕΔΑΔ και ακολουθούν η Ρουμανία με 72 και η Ουκρανία με 50.

Συνολικά την περασμένη χρονιά υποβλήθηκαν 64.834 υποθέσεις στο εν λόγω δικαστήριο, με τις περισσότερες από αυτές (13.832) να αφορούν την Ουκρανία. Η Ρωσία ακολουθεί με 9.207 καταγγελίες και η Τουρκία (8.446) με την Ιταλία (7.567) είναι στις δύο επόμενες θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο ο οποίος επιτρέπει στην Ρωσία να ανατρέπει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, σε περίπτωση που ρωσικό δικαστήριο τις κρίνει αντισυνταγματικές ή μη εφαρμόσιμες.