29 Ιανουαρίου 2016

Ποια είναι η βλαμμένη που κάλυψε τα γυμνά αγάλματα στη Ρώμη για να μην σκανδαλιστεί ο Ρουχανί

Η επίσκεψη του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχανί στην Ιταλία, ήταν μεν ιστορική, αλλά επισκιάστηκε από ένα «ακατανόητο» γεγονός - Ποια είναι η γυναίκα που αποφάσισε να καλυφθούν τα γυμνά αγάλματα στο Μουσείο του Καπιτωλίου κατά την επίσκεψη του Ρουχανί;Ο πρόεδρος του Ιράν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ιταλία, μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού είναι η πρώτη του Ιρανού ηγέτη στην Ευρώπη, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων της Δύσης εναντίον της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Όμως, αν και η επίσκεψη του Ρουχανί χαρακτηρίστηκε επιτυχής και υπεγράφησαν διμερείς εμπορικές συμφωνίες ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα ασυνήθιστο γεγονός επισκίασε το ταξίδι του Ιρανού προέδρου στην ιταλική πρωτεύουσα και έγινε πρωτοσέλιδο στον ιταλικό και διεθνή Τύπο.

Κατά την επίσκεψη του Χασάν Ρουχανί και της συνοδείας του στο Μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη, όπου την Δευτέρα το βράδυ έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τα γυμνά αγάλματα του μουσείου είχαν καλυφθεί με συμπιεσμένο χαρτόνι και ξύλο!

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το περιστατικό, επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις και δήλωσε ότι το χαρακτηρίζει «ακατανόητο», ενώ τόνισε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έδωσαν την σχετική εντολή.

Με δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκαλύπτει ότι η 64χρονη Ilva Sapora, που εργάζεται στο γραφείο του Ματέο Ρέντσι ως υπεύθυνη για τις επίσημες τελετές, είναι ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από τα γυμνά αγάλματα που σκεπάστηκαν για να μην σκανδαλιστεί ο πρόεδρος Ρουχανί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η 64χρονη έχει κάνει και άλλες γκάφες, ενώ δεν έχει τα ανάλογα προσόντα για την θέση που κατέχει, αφού τα αγγλικά της δεν είναι άπταιστα, αν και υποδέχεται διεθνείς προσωπικότητες.

Η Ilva Sapora με τον Ιταλό πρωθυπουργό


Η La Stampa αναφέρει ότι κατά την υπογραφή μιας σημαντικής αμυντικής συμφωνίας με το Κουβέιτ, η Sapora παρέλειψε να προσκαλέσει στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε την συμφωνία, στο οποίο παρίστατο ο υπουργός Άμυνας του Κουβέιτ, έναν σημαντικό στρατηγό του Εμιράτου, μια σοβαρή παράλειψη, εξαιτίας της οποίας η συμφωνία κινδύνευσε «να τιναχτεί στον αέρα».

Οι χρήστες στο διαδίκτυο και, ειδικότερα, οι ακροδεξιοί πολιτικοί αντίπαλοι του Ματέο Ρέντσι, από το κόμμα Fratelli d' Italia, διακωμώδησαν το γεγονός και έκαναν συγκρίσεις με την Γαλλία, τον επόμενο σταθμό της επίσκεψης του Ρουχανί στην Ευρώπη, η οποία δεν δέχτηκε στο επίσημο δείπνο με τον Ιρανό πρόεδρο να αφαιρεθεί από το τραπέζι το κρασί.

Μάλιστα, το ακροδεξιό Fratelli d' Italia ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου καλυμμένης με χαρτόνι, ενόψει της προσεχούς επίσκεψης του Εμίρη του Κατάρ στη Ρώμη.