21 Ιανουαρίου 2016

ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! Στον αέρα ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Μπορεί με την πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco να ολοκληρώθηκε μία σημαντική ιδιωτικοποίηση όμως ο στόχος για συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα πιαστεί με τίποτα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Στην πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην κινεζική Cosco αναφέρεται η Stuttgarter Zeitung σημειώνοντας ότι ο κινεζικός όμιλος αναλαμβάνει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ έναντι 368,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμευόμενο παράλληλο για επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Εντούτοις, ο διακηρυγμένος στόχος για τη συγκέντρωση 50 δις ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, αφού μέχρι στιγμής εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία μόλις 3 δις ευρώ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σχολιάζοντας ότι «λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015, η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα διέκοψε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμένος. Αυτή είχε δρομολογηθεί από τον προκάτοχό του, τον συντηρητικό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση περιλαμβάνεται στους όρους των διεθνών πιστωτών που σε αντάλλαγμα παρέχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα».

Πηγή Deutsche Welle