12 Ιανουαρίου 2016

«Παραδέχεται» η κυβέρνηση το δημοσιονομικό κενό

Έμμεση επιβεβαίωση από Κατρούγκαλο στην Wall Street Journal για τη δημοσιονομική «τρύπα» - Νέα μέτρα για την τριετία 2016-18 αξιώνουν οι δανειστές - Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, λέει κυβερνητικό στέλεχος

Με την «εκστρατεία» στο εσωτερικό, ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες το ασφαλιστικό, να κορυφώνεται, πληθαίνουν οι ενδείξεις-πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών για δημοσιονομικό κενό την τριετία 2016-18 και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, αρχής γενομένης από φέτος.

Τις πληροφορίες για ένα τέτοιο κενό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, ενώ βρίσκεται σε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ασφαλιστικό, με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, τόνισε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας» και ότι «δεν πρέπει να επιβαρύνουμε την οικονομία περαιτέρω με μέτρα που προκαλούν ύφεση».

Στο μέτρο που ευσταθούν οι πληροφορίες ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν το δημοσιονομικό κενό για το 2016 γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα».

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου, μετά τη χθεσινή, διάρκειας τεσσάρων ωρών σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, για το ασφαλιστικό, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς απώλειες στη Βουλή, ενώ ήδη χθες έγινε και η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση στη Βουλή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, με δεδομένο ότι θέματα όπως η επιλογή των προϊσταμένων και η αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο είχε προσπαθήσει να επιλύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται να γίνει πεδίο της πρώτης σφοδρής σύγκρουσης της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα με τη ΝΔ και το νέο της πρόεδρο.

Παράλληλα, το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο αναζητούν λύσεις στο θέμα που προέκυψε με τις ασφαλιστικές εισφορές χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και ειδικά στον τρόπο υπολογισμού τους, ώστε αφενός να μην χαθούν πόροι από το σύστημα και αφετέρου να μην «στραγγαλιστεί» η επιχειρηματικότητα.