15 Ιανουαρίου 2016

Ο διεμβολισμός του Κυριάκου στο κέντρο αγχώνει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Πανικό προκαλεί ο Κυριάκος στον καταδικασμένο ΣΥΡΙΖΑίο Γιάννη Μακρυγιάννη, που γράφει το παρακάτω άρθρο

Χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή άρχισε η κυβέρνηση τις μετωπικές επιθέσεις εναντίον του νέου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, φανερώνοντας σπουδή για ταχεία αποδόμηση και απομυθοποίηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου και τα «σκιρτήματα» στο Ποτάμι για τον κ. Μητσοτάκη, αναγνωρίζουν ότι η αλλαγή σελίδας στη ΝΔ, επηρεάζει θεαματικά το πολιτικό σκηνικό, με ορατή τη προσάρτηση κεντρώων δυνάμεων στην κεντροδεξιά παράταξη.

Το πρώτο ικανό δείγμα των διαθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στον κ. Μητσοτάκη φάνηκε με τις τρεις επιθέσεις που εξαπέλυσε ονομαστικά εναντίον του, μόλις σε μία ημέρα, τη χθεσινή. Σε κάθε ευκαιρία που της δόθηκε η κυβέρνηση, στοχοποίησε ευθέως τον πρόεδρο της ΝΔ. Η αρχή έγινε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο δημόσιας διοίκησης, κατά την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον πιο πιστό συνεχιστή του κομματικού κράτους. Ακολούθησε το σχόλιο της Κουμουνδούρου για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Με αυτό τον κατηγόρησε ότι είναι αναξιόπιστος και όχι μεταρρυθμιστής, όπως ευαγγελίζεται και ότι έχει αμνησία για τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στην οποία ήταν και ο ίδιος κορυφαίος υπουργός.
Η τρίτη επίθεση εξαπολύθηκε με αφορμή την κριτική που άσκησε η ΝΔ για τον διορισμό της συζύγου του Γιώργου Τσίπρα – ξάδελφου του πρωθυπουργού – στο υπουργείο Υποδομών. «Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει εκθρέψει για χρόνια το πελατειακό κράτος, είναι η ίδια το δημόσιο» ήταν η απάντηση του Μαξίμου.

Η στοχοποίηση του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να έχει αιτία την επίδραση που ασκεί η παρουσία του αρχηγού της ΝΔ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι ο χώρος του Κέντρου εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες σημάδια διάλυσης.

Κάνουν λόγο για «δορυφοροποίηση» του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού γύρω από τη Ν.Δ., επί τη βάση των κοινών «μεταρρυθμιστικών» ανησυχιών που έχουν με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ για το ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν σύγκρουση μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και των «βενιζελικών», οι οποίοι έχουν συγκροτήσει συμμαχία, όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, με τη ΝΔ.

Οι εξελίξεις αυτές αποσαφηνίζουν μεν το πολιτικό σκηνικό του νέου διπολισμού, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν προς το κέντρο την επιρροή της ΝΔ, κάτι που δεν περνά ούτε απαρατήρητο, ούτε υποβαθμίζεται από έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν αναγκαίο να «απαντηθούν» όλες αυτές οι νέες τάσεις.