17 Ιανουαρίου 2016

Η Αυστρία αναστέλλει μονομερώς την Σένγκεν και επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Oesterreich ανακοίνωσε ότι η Αυστρία αναστέλλει την συνθήκη Σένγκεν (έστω και προσωρινά) σε μια προσπάθεια να ελέγξει την προσφυγική κρίση

Ήταν αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα φθάναμε και σ' αυτό το σημείο, στην αναστολή της λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν σε κάποια από τις χώρες της Ευρώπης. Και την αρχή κάνει η Αυστρία, η οποία με σημερινές δηλώσεις του καγκελάριου Φάιμαν κάνει ξεκάθαρο ότι θα αναστείλει ολοκληρωτικά την συνθήκη (τουλάχιστον για ένα μικρό αλλά απροσδιόριστο διάστημα) για να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο τις ροές των μεταναστών στα εδάφη της.

«Όποιος έρχεται στην χώρα μας θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά στα σύνορα» δήλωσε σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Φάιμαν, ο οποίος είπε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι ενώ θα διώκονται εκτός της χώρας όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

«Σε κάθε σημείο συνοριακού ελέγχου, κάθε ένας που φθάνει θα πρέπει να δείχνει ένα κανονικό και νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο στις αυστριακές αρχές» είπε ο Φάιμαν, προσθέτοντας ότι αφού η ΕΕ δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, οι χώρες μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν να ελέγχουν οι ίδιες τα δικά τους εθνικά σύνορα.

Η Αυστρία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στρατό για να σταματήσει τους πρόσφυγες από το να μπαίνουν στην χώρα. Πάντως η απόφαση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης ουσιαστικά θέτει εκτός ισχύος την συνθήκη Σένγκεν, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την βασική της λειτουργία που είναι η ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών που  υπόκεινται σ' αυτήν χωρίς κανέναν έλεγχο στα σύνορα. Πάντως μέσα στην εβδομάδα και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία ανέστειλαν και αυτές την συνθήκη και επαναλειτούργησαν τους συνοριακούς ελέγχους.

Σε ότι αφορά την Αυστρία, η σημερινή δήλωση του καγκελάριου Φάιμαν και η απόφαση για υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης στο θέμα των συνοριακών ελέγχων και της συνθήκες Σένγκεν είναι προφανώς αποτέλεσμα πιέσεων που δέχεται και από την αντιπολίτευση, η οποία επιμένει σε πιο δραστικές λύσεις έως και το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες.

Όπως και να έχει πάντως, η απόφαση της Αυστρίας, αποτελεί ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στην συνθήκη Σένγκεν, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το πιο σημαντικό) κεκτημένο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Και η θέση της Αυστρίας -όχι μόνο η γεωγραφική- είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος κρίκος στο να παραμείνει ζωντανό αυτό το ευρωπαϊκό όνειρο, πριν μετατραπεί στον ακροδεξιό εφιάλτη που έρχεται να κυριεύσει την Ευρώπη.