08 Ιανουαρίου 2016

Κολωνία: «Καρατόμησαν» τον διοικητή της αστυνομίας μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις

Από τα καθήκοντά του παύθηκε ο διοικητής της γερμανικής αστυνομίας στην Κολωνία, έπειτα από τις καταγγελίες εκατοντάδων γυναικών για σεξουαλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία της γερμανικής πόλης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, ο διοικητής της αστυνομίας στην Κολωνία «παύθηκε από τα καθήκοντά του», έπειτα από τις βίαιες και σεξουαλικές επιθέσεις στην πόλη.

Ο 60χρονος Βόλφγκανγκ Άλμπερς δέχθηκε σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της κατάστασης, όταν περίπου 1.000 μετανάστες επιτέθηκαν, απείλησαν, λήστεψαν και παρενόχλησαν σεξουαλικά εκατοντάδες γυναικών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάλιστα, έπειτα από εντολή του υπουργού Εσωτερικών αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, ενώ επίσημη ανακοίνωση πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ώρες.

Ο Άλμπερς μιλώντας στο Russia Today λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη των επεισοδίων είχε παραδεχθεί την ανεπάρκεια των μέτρων καθώς και τον αιφνιδιασμό των αστυνομικών από τα δραματικά γεγονότα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

«Η αστυνομία της Κολωνίας δεν ήταν προετοιμασμένη για να χειριστεί τις μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις που σημειώθηκαν κατά τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε ο διοικητής, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί της πόλης δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά.

«Πολλοί άνδρες κυνηγούσαν γυναίκες. Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση και προσφέραμε βοήθεια. Αλλά θα παραδεχθώ ότι ήμασταν σε σύγχυση από όλο αυτό. Δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ τέτοια περιστατικά και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό», πρόσθεσε.

Δριμεία κριτική ασκήθηκε και για την αρχική ανακοίνωση Τύπου της αστυνομίας της Κολωνίας, σύμφωνα με την οποία η πόλη ζούσε σε «χαλαρή διάθεση» χωρίς κανένα επεισόδιο.

«Όπως το περασμένο έτος, πολλοί από τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά διεξήχθησαν ειρηνικά», ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «ήταν χαλαρή» και επειδή «οι αστυνομικοί ήταν τοποθετημένοι σε κρίσιμα σημεία».

Βέβαια, λίγες ημέρες αφότου ο Τύπος άρχισε να δημοσιοποιεί τα όσα δραματικά σημειώθηκαν τη βραδιά εκείνη, σε νέα ανακοίνωση των τοπικών αρχών τη θέση της… χαλαρής διάθεσης έλαβαν οι αναφορές για θύματα παρενόχλησης, για ληστείες και ανθρωποκυνηγητό υπόπτων.

Ο διοικητής της αστυνομίας Βόλφγκανγκ Άλμπερς


Δανάη Δασοπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜ