21 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΖΙΑ! Φάπες στον Αλέξη και από Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό και βλέπουμε για το χρέος

- Ήταν η κρισιμότερη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός
- Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ δεν ήταν προγραμματισμένη
- Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την επικεφαλής του Ταμείου να... κατεβάσει τον πήχη και να αποτρέψει (νέες) διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ
- Τσίπρας - Λαγκάρντ συμφώνησαν από εδώ και στο εξής να μιλούν απευθείας, χωρίς μεσάζοντες!
- Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα
- Έστειλε μήνυμα στους δανειστές μιλώντας για σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Το σκληρό πρόσωπο του ΔΝΤ “αντίκρισε” ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Η επικεφαλής του Ταμείου απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου: “Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος”. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: “Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Λαγκάρντ να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων για το Ασφαλιστικό και να μην γίνονται διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ, διότι δημιουργείται άσχημο κλίμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως σκληρότερα μέτρα θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα.

Λαγκάρντ και Τσίπρας συμφώνησαν πως δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ από εδώ και στο εξής θα μιλούν απευθείας, χωρίς μεσάζοντες!

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε ενδιαφέρον για τη (μη) αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.


Τσίπρας - Λιού συζήτησαν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.