20 Ιανουαρίου 2016

Παππάς κάνει το άσπρο-μαύρο!! Ερωτηματικά από Κομισιόν για το ΕΣΡ κι αυτός καταλαβαίνει πως δεν χρειάζεται ΕΣΡ!

Ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια του ΕΣΡ να επικυρώσει τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών και το υπουργείο Επικρατείας επιλέγει να «διαβάσει» ότι η χώρα δεν χρειάζεται καν να έχει ΕΣΡ

Το «άσπρο-μαύρο» επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, καθώς, την ώρα που η Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και, συνεπώς, η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εκείνη επιλέγει να «διαβάσει» αποσπασματικά τη δήλωση του Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, συμπεραίνοντας ότι το μείζον ζήτημα είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να μην έχει καν ΕΣΡ!

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Επικρατείας υποστηρίζει πως η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και του ΕΣΡ.

Η κυβερνητική ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή σημερινό δελτίο Τύπου της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία είχε καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα.

Το υπουργείο Επικρατείας χαρακτηρίζει «μνημείο διαστρέβλωσης» το δελτίο Τύπου «της πρώην δημοσιογράφου του Mega, κυρίας Μαρίας Σπυράκη, με το οποίο η νυν Ευρωβουλευτής της ΝΔ ανακαλύπτει ότι "Σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εγείρει η Κομισιόν"», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ «αναζητούσε επιχειρηματολογία προκειμένου να βάλει εμπόδια στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κυρίας Σπυράκη, το υπουργείο επισημαίνει ότι ο Γκίντερ Έτινγκερ, επίτροπος για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, σε απάντησή του αναφέρει ότι «η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη!».

Με άλλα λόγια, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας, ο αρμόδιος Επίτροπος ξεκαθαρίζει πως, σε ό,τι αφορά την κοινοτική νομοθεσία, η Ελλάδα θα μπορούσε καν να μην διαθέτει ΕΣΡ. Παρά ταύτα, συνεχίζει η ανακοίνωση, η πρώην δημοσιογράφος του Mega και νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ «ανακαλύπτει» προβλήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ σχετικά με την αδειοδότηση.

Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Επικρατείας καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το νέο πρόεδρό του να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Επιθυμούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός που θέτει τέρμα στο 25ετές καθεστώς ανομίας των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα; Ή απώτερος στόχος τους είναι να διατηρηθεί το status quo που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας ως το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. το οποίο ουδέποτε υλοποίησε οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία και διατήρησε το καθεστώς των προσωρινών αδειών των ιδιωτικών καναλιών επί 25 χρόνια;» τονίζει, κλείνοντας, η ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθεται το πλήρες κείμενο απάντησης του επιτρόπου, εξ ονόματος της Κομισιόν:

«Η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί οπτικοακουστικών μέσων. Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας και της πολυφωνίας τους. Για την αξιολόγηση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων, συναφή κριτήρια είναι το αν διαθέτουν επαρκείς ρυθμιστικές εξουσίες και αν δεν δεσμεύονται από οδηγίες. Σε αντίθεση με τα πλαίσια για τις τηλεπικοινωνίες, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την ενέργεια ή την προστασία των δεδομένων, η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη.

Το άρθρο 4 της οδηγίας 2006/111/ΕΚ για τη διαφάνεια και τα σημεία 60 έως 62 της ανακοίνωσης για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις (ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ΕΕ C 257 της 27.10.2009, σ. 1) απαιτούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν τον σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να λάβουν διευκρινίσεις ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πάροχος δικτύου ERT-Net θα αναμετέδιδε πρόγραμμα τηλεοπτικού περιεχομένου παρόχων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος, καθώς και ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας της ERT-Net. Όσον αφορά τις σχετικές με τις κρατικές ενισχύσεις πτυχές του ίδιου ζητήματος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής προώθησαν στις ελληνικές αρχές σχετική καταγγελία για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, διαδικασία που εξακολουθεί να εκκρεμεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. Πριν λάβουν και αξιολογήσουν τις εν λόγω παρατηρήσεις, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Η Επιτροπή δεν αποκαλύπτει τα έγγραφα που αποτελούν μέρος εκκρεμούς διαδικασίας».