26 Ιανουαρίου 2016

Υποστηρικτές Πούτιν και Άσαντ πίσω από τις απειλές για βόμβα σε σχολεία Γαλλίας και Βρετανίας

Λίγες ώρες μετά την εκκένωση σχολείων σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, μία ομάδα υποστηρικτών του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, και του Σύρου ομολόγου του, Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέλαβε την ευθύνη για τα απειλητικά τηλεφωνήματα που προκάλεσαν αναστάτωση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph μία ομάδα υποστηρικτών της Ρωσίας και της Συρίας με το λογαριασμό «Evacuators 2K16» στο Twitter, βρίσκεται πίσω από τις απειλές για βόμβα σε 14 βρετανικά και έξι γαλλικά σχολεία.

Ο λογαριασμός των φαρσέρ καταργήθηκε από το δημοφιλή τόπο κοινωνικής δικτύωσης λίγες ώρες αργότερα, αφού προηγουμένως σε ανάρτησή του είχε καλέσει μαθητές να επικοινωνήσουν με τους υπευθύνους αν ήθελαν να… γλιτώσουν μία ημέρα σχολείου.

Σε μήνυμά τους προς τους μαθητές, μάλιστα, υποστήριζαν πως ήταν ικανοί να απασχολήσουν τους αστυνομικούς ώστε «να μείνουν μακριά από το έγκλημα που πρόκειται να κάνετε».


Πριν «κατέβει» ο λογαριασμός στην κεντρική φωτογραφία απεικονιζόταν ο Πούτιν, ενώ στην περιγραφή του ανέφερε: «Είμαστε έξι άτομα με έδρες παγκοσμίως. Για απειλές για βόμβα επικοινωνήστε στο email…» και σε μήνυμά τους έγραφαν: «Υποστηρίζουμε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ».

Οι αστυνομικές αρχές του Γουέστ Μίντλαντς, ανακοίνωσαν πως τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα σχολεία στην περιοχή Σαντγουελ, σε ένα στο Ντάντλει και ένα στο Νότιο Μπέρμιγχαμ.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο τέσσερα ήταν τα σχολεία που δέχθηκαν ανάλογα τηλεφωνήματα, στα οποία γινόταν λόγος για «ύποπτο μηχανισμό».


Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας υποστήριξε πως τα σχολεία εκκενώθηκαν προληπτικά και διενεργήθηκαν έρευνες χωρίς να εντοπιστεί ύποπτο αντικείμενο.

Παράλληλα, σε έξι σχολεία στο Παρίσι σήμανε «συναγερμός», καθώς άγνωστοι τηλεφώνησαν υποστηρίζοντας πως υπήρχαν κρυμμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στα κτίρια.

Μετά την έρευνα των γαλλικών αρχών δε βρέθηκαν ύποπτα αντικείμενα, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σύλληψη.