13 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΞΙΜΟ->Εντολή Μαξίμου για "όπισθεν ολοταχώς" στο θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών

Την ώρα που οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το συγκεκριμένο Ασφαλιστικό όπως έχει παρουσιαστεί, εντός και εκτός συνόρων, δεν περνά αφού δεν καθιστά άμεσα βιώσιμο το σύστημα, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει εντολή για «όπισθεν» ολοταχώς στο θέμα των ελευθέρων επαγγελματιών συνειδητοποιώντας το μέγεθος της ζημίας, που έχει ήδη προκληθεί.

Οι δανειστές κατέστησαν για μια ακόμη φορά σαφές στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι το νέο σύστημα πρέπει να καθιστά το Ασφαλιστικό βιώσιμο «σήμερα και όχι αύριο», ούτε φυσικά μετά από τρία χρόνια όπως επιχειρεί με τις «κουτοπόνηρες» κινήσεις η κυβέρνηση να εμφανίσει, απλώς και μόνο όμως για να μεταθέσει στους επόμενους τα προβλήματα.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, παλιές και νέες, κύριες και επικουρικές, πρέπει να ισχύσουν με το «καλημέρα» της εφαρμογής του νέου καθεστώτος, όποιο κι αν είναι τελικά αποφασιστεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου, που έλαβε από νωρίς μάλιστα τα μηνύματα, έχει διαμηνύσει στον υπουργό Εργασίας να αρχίσει το γνωστό «ράβε-ξήλωνε», μήπως τελικά βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές στα επόμενα, μετά το Φεβρουάριο όμως, Eurogroup. Πορεία η οποία φυσικά πιστοποιεί ότι η αξιολόγηση, όχι μόνο θα κρατήσει μήνες, όπως άλλωστε καθόλου τυχαία δεν είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά πάει όλο και πιο πίσω με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνητική συμμαχία, αφού ο χρόνος μετρά εις βάρος της.

Πάντως με την εντολή προς τον κ. Κατρούγκαλο να επανεξετάσει βασικές διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού του έστειλαν και «σήμα» να δει από την αρχή και να λύσει επιτέλους το μεγάλο «πρόβλημα» που ανέκυψε με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, κινούνται σε εξωπραγματικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εξετάζουν μήπως βάλουν «φρένο» στις εισφορές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Ειδικότερα, εκτός από τους νέους (5ετίας) αυτοαπασχολούμενους για τους οποίους το όριο έχει τεθεί στα 468 ευρώ/μήνα και εισφορές 93 ευρώ, μελετάται όπως μπαίνει «φρένο» στην αύξηση των εισφορών πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι για τους «πλούσιους» ελεύθερους επαγγελματίες, με εισοδήματα άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ, υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις όπως το «φρένο» μπει στο 8πλάσιο ή 9πλάσιο ποσό των εισφορών που θα πληρώνει όποιος λαμβάνει τον κατώτατο μισθό.

Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πάντως τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα, στις 18 τρέχοντος.

http://www.liberal.gr/arthro/28420/oikonomia/2016/entoli-maximou-gia-opisthen-olotachos-sto-thema-ton-eleutheron-epaggelmation.html