26 Ιανουαρίου 2016

Οργή συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας-Μπακογάννη-Βορίδη-Βουλγαράκη για την αλητεία του Εθνικού Θεάτρου

Ότι δεν ιδρώνει το αυτί του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται μάθημα στον Κυριάκο και ελπίζουμε όταν γίνει Πρωθυπουργός να μην τρέχει πανικόβλητος κάθε φορά που κάτι δεν θα αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ 

Οργισμένη ανακοίνωση από την Ομάδα Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας «ΩΣ ΕΔΩ» για την παράσταση που ανέβηκε στο Εθνικό, βασισμένη στο βιβλίου του Σάββα Ξηρού και στα πρακτικά της δίκης της 17Ν

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι το Εθνικό Θέατρο ανέβασε παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, αλλά και στα πρακτικά της δίκης της 17Ν. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ισορροπία του Nash», σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.

Η Ομάδα Συγγενών Θυμάτων Τρομοκρατίας «ΩΣ ΕΔΩ», σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της με το ανέβασμα της παράστασης αυτής.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, φέρνοντας στο Εθνικό προσκήνιο το έργο του κατά συρροή δολοφόνου. Του καταδικασμένου τρομοκράτη. Με αυτό τον τρόπο η κεντρική Εθνική σκηνή -έστω και στην επίσης χρηματοδοτούμενη από Δημόσιους πόρους, Πειραματική της εκδοχή- δίνει την ευκαιρία στον κ. Ξηρό να κάνει Τέχνη. Να γίνει Τέχνη. Να δείξει Τέχνη. Και δι’ αυτού του τρόπου να εξαγνιστεί η τρομοκρατική πράξη. Να γίνει συμπαθής ο δολοφόνος, γιατί πάνω απ’ όλα «είναι άνθρωπος». Άνθρωπος λαλίστατος και πανταχού παρών στα ΜΜΕ, συνεντευξιαζόμενος στοχαστικά μετά την ανάδειξή του σε «κομβικό κέντρο ανάλυσης αξιακών συστημάτων» από την σκηνοθέτιδα. Μεγάλη ευκαιρία και σημαντικό δώρο που δίδεται στον κ. Ξηρό να βγει στη σκηνή της επικαιρότητας.

Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους, διαρκή και επίμονη προτεραιότητα. Και μεθοδεύεται με συστηματικό τρόπο γιατί έχει συγκεκριμένο στόχο. Την απελευθέρωσή του όχι μόνο από την φυλακή, αλλά και από το ένοχο στίγμα του δολοφόνου. Και η διαδικασία αυτή γίνεται πράξη με τις παλιές καλές μεθόδους της ιδεολογικοποίησης της επιλογής να δολοφονείς αθώους. Έτσι έκαναν και οι Ναζί. Έτσι έκαναν και οι Σταλινικοί. Έτσι καλύπτει ο φασισμός τις επιλογές του.

Στο ΩΣ ΕΔΩ πολεμάμε χρόνια τώρα για τα αυτονόητα. Έχουμε κουραστεί. Πολύ. Έχουμε κουραστεί να υπερασπιζόμαστε το προφανές δικαίωμα στη ζωή, στη Δημοκρατία. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους ανθρώπους μας να δολοφονούνται ξανά και ξανά και ξανά. Έχουμε κουραστεί από την «ηρωοποίηση» μιας χούφτας ακριβοπληρωμένων δολοφόνων. Δεν είναι πως θα σταματήσουμε να αντιδρούμε. Αυτή είναι η κατάρα μας. Αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση: «Κι αν δεν έχετε το θάρρος της αντίδρασης, ας έχετε τουλάχιστον το θάρρος της σιωπής». 

Οργισμένη αντίδραση Μπακογιάννη: Θέλουν να κάνουν ήρωα έναν δολοφόνο

Έπειτα από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να «ανεβάσει» έργο βασισμένο στο βιβλίο του καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρού δεν άργησε να έρθει και η απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος κάνει λόγο για στρατευμένη τέχνη και «ηρωοποίηση» ενός κατά συρροή δολοφόνου.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Θα περίμενε κανείς το επίσημο Εθνικό Θέατρο να αναζητάει την έμπνευση του στους υπερασπιστές και όχι στους διώκτες της δημοκρατίας. Η τέχνη δεν έχει όρια. H στρατευμένη όμως τέχνη κρίνεται ως προς τις σκοπιμότητες της. Ιδίως όταν έχει ως στόχο τον «εξαγνισμό» και την «ηρωοποίηση» ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ευτυχώς, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι».


Επίθεση του Βορίδη στον ΣΥΡΙΖΑ για την παράσταση του Εθνικού

Ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση μέσω Twitter για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

«Με χρήματα των φορολογουμένων, στρατευμένη «τέχνη» της αριστεράς: Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει διασκευή έργου του Σάββα Ξηρού!», έγραψε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.



Ο Βουλγαράκης για την παράσταση στο Εθνικό που βασίζεται στο βιβλίο του Ξηρού

Την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, σχολιάζει ο Γιώργος Βουλγαράκης με ανάρτηση του στο Twitter.

«Το Εθνικό ανεβάζει έργο που βασίζεται στο βιβλίο του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού. Άντε και στο Ηρώδειο ως δείγμα παγκόσμιου πολιτισμού», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Βουλγαράκης.


Η προκλητική απάντηση του Εθνικού Θεάτρου

Την δική του εκδοχή δίνει ωστόσο το Εθνικό Θέατρο μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής» με αυτή τη φράση τελειώνει το κείμενο της παράστασης η «Ισορροπία του Nash» που παρουσιάζεται από 15 έως 31 Ιανουαρίου (8 παραστάσεις) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Και αυτό είναι το μήνυμα που «παίρνουν μαζί τους» οι θεατές της παράστασης.

Η συγκεκριμένη παράσταση με την ευθύνη της σκηνοθέτιδας Πηγής Δημητρακοπούλου χρησιμοποιεί ως devised theatre αποσπάσματα από τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμύ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού για να καταδείξει την παναθρώπινη ιδέα ότι η βία δεν είναι λύση.

Η δικαιοσύνη δίκασε για πάντα τους εγκληματίες – τρομοκράτες. Το θέατρο σαν τέχνη δεν έρχεται να ξαναδικάσει αλλά να αναδείξει καίρια ανθρώπινα προβλήματα. Είναι χώρος δημόσιου διαλόγου.

Η Πειραματική Σκηνή ως τόπος έρευνας νέων καλλιτεχνών οφείλει να καταπιάνεται και με επικίνδυνα θέματα ακόμη και αν πατάει στην κόψη του ξυραφιού».