18 Ιανουαρίου 2016

Ύποπτα παιχνίδια με τις ΜΚΟ στο Αιγαίο

Τι ερευνά η ΕΥΠ και τι στοιχεία έχει

Μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία για τη δράση συγκεκριμένων ΜΚΟ στο Αιγαίο έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές διπλωματικές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στα νησιά για να συνδράμουν ανθρωπιστικά τους εξουθενωμένους πρόσφυγες και μετανάστες διευκολύνουν, ταυτόχρονα, την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και τους καθοδηγούν μέσα στη νύχτα, να βρουν τις πιο εύκολες παραλίες για να αποβιβαστούν.

Η καταγγελία έγινε από Βρετανό διακεκριμένο δημοσιογράφο που βρίσκεται επάνω στο σκάφος «TopazResponder» της ΜΚΟ MOAS.

Μέσω Twitter και, ειδικότερα, στο hashtag #agathonisi o Βρετανός ρεπόρτερ, Πάτρικ Κινγκσλέι, του «Guardian»έχει αναρτήσει tweet, όπου γράφει:«Είμαστε αγκυροβολημένοι στο Αγαθονήσι. Τα σκάφη των προσφύγων να κατευθυνθούν σε αυτά τα δύο φώτα (εννοεί του σκάφους), καθώς είναι τα μόνα που φαίνονται από το νησί».

Και ο δημοσιογράφος αναρωτιέται: «Αν, πραγματικά, ενδιαφέρονται τόσο για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, γιατί αγκυροβολούν απέναντι στην Τουρκία και μόλις οι φουσκωτές λέμβοι με τους πρόσφυγες ξεκινήσουν, φωταγωγούν το πλοίο για να έχουν πλάι τους την ασφάλεια της ΜΚΟπου θα τους διασώζει;».

Εδώ και αρκετό καιρό η ΕΥΠ, με τα δίκτυα παρακολούθησης που διαθέτει, έχει συγκεντρώσει στοιχεία από τηλεφωνικές κλήσεις μέσω κινητών ή γραπτών μηνυμάτων, με οδηγίες από μελή ΜΚΟ, προς τα καραβάνια των μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας, έτοιμα να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Τι περιέχουν τα «μηνύματα»

Στα μηνύματα περιέχονται οδηγίες ασφαλούς πλεύσης προς συγκεκριμένα μικρά και αφύλαχτα νησιά, για τους ανθρώπους που θα τους περιμένουν, πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και συνθηματικά για την ώρα του απόπλου…

Αυτήν τη στιγμή, σε όλο το ανατολικό Αιγαίο έχουν «απλωθεί» περίπου… 100 ΜΚΟ από ολόκληρο τον κόσμο.

Από αυτές, έχουν ελεγχθεί από τις Αρχές οι περίπου 30, που έχουν διαπιστεύσεις, κυρίως, στη Μυτιλήνη, στην Κω και στο Καστελόριζο.

Οι υπόλοιπες προσφέρουν πολύτιμες, μεν, αλλά ανεξέλεγκτες υπηρεσίες, υποκαθιστώντας ακόμα και τους γιατρούς, ενώ κάποιες αναρτούν συνεχώς φωτογραφίες στο διαδίκτυο, προφανώς για να εισπράττουν χρήματα για τη δράση τους.

Κάτοικοι της Σάμου αναφέρουν συχνά ότι έχουν γίνει μάρτυρες μίας εκ των προτέρων γνώσης από πλευράς μελών ΜΚΟ σχετικά με τον ακριβή τόπο και την ώρα άφιξης ομάδων μεταναστών που επιβαίνουν σε λέμβους.

Μάλιστα, αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας τηλεφωνικής γραμμής κλήσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η οποία απαντά 24 ώρες το 24ωρο και την οποία μπορούν να καλέσουν μετανάστες που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Μέσω της κλήσης γίνεται εντοπισμός του στίγματος του σκάφους και συντονισμός του έργου της διάσωσης των επιβαινόντων. Το νούμερο αυτό είναι το+33486517161 και αντιστοιχεί στην πόλη του Στρασβούργου. Είναι, δε, γνωστό στους προσφυγικούς κύκλους, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, δίνεται στους μετανάστες στην Τουρκία, από όπου ξεκινούν.

Ένα άλλο «παράδοξο» στην ιστορία αυτή είναι και ο διαδραστικός χάρτης που προβάλλει στην ιστοσελίδα της η ΜΚΟ «Watch the Med». Στο link που παρατίθεται, έχει επιλεγεί η εμφάνιση των Ζωνών Έρευνας και Διάσωσης, με τον χάρτη, ο οποίος εμφανίζεται, παραδόξως πάλι,να έχει χωρισμένο το Αιγαίο κατά τα «γούστα» της Άγκυρας, δηλαδή στον 25ο παράλληλο!

Διχοτομούν το Αιγαίο

O 25ος μεσημβρινός διχοτομεί το Αιγαίο. Ξεκινά από τα παράλια του Νέστου ποταμού, δυτικά της Ξάνθης, διέρχεται δυτικά της Λήμνου, περνά σε απόσταση αναπνοής από το Στενό του Καφηρέα (Εύβοια), διασχίζει την Τήνο και καταλήγει δυτικά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όλες αυτές οι επικίνδυνες πληροφορίες, που θέτουν σε αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο, έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον άμεσο έλεγχο και την καταγραφή των ΜΚΟ που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και έχουν απλωθεί στη θάλασσα και στα νησιά.

Ήδη, με αφετηρία τη Μυτιλήνη, αστυνομικοί και λιμενικοί έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τον ακριβή ρόλο τους.

«Δεν έχουμε στόχο να θίξουμε τους εθελοντές και τους εργαζομένους σε ΜΚΟ και το έργο τους, αλλά να τονίσουμε την παρουσία της Αστυνομίας σε ακτές και, γενικότερα, σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας.

Επίσης, στόχος είναι να ελεγχθούν όσοι, παριστάνοντας τον εθελοντή, κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές.

Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή, θα ζητείται από όσους επιχειρούν στις ακτές η αστυνομική ταυτότητα, η οργάνωση που εκπροσωπούν και, στη συνέχεια, θα ελέγχεται εάν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη.

«Η όλη διαδικασία, αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί», ανέφερε το στέλεχος της Αστυνομίας και τόνισε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Αίσθημα που τον τελευταίο καιρό έχει διασαλευτεί από όσα λέγονται και γράφονται γύρω από τους εκατοντάδες εργαζομένους σε ΜΚΟ και άλλους εθελοντές, που επιχειρούν παρεμβαίνοντας σε θέματα διαχείρισης προσφυγικών ροών στα νησιά, εντελώς ανεξέλεγκτα».

Οι καταγγελίες από τη Λέσβο

«Απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες, δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, γίνονται επικίνδυνοι, αφού όταν βγαίνει η βάρκα, αντί να περιθάλψουν και να ζεστάνουν τα μωρά, φωτογραφίζονται και αγνοούν βασικούς κανόνες περίθαλψης. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη και εγώ θα πάω στον εισαγγελέα και ζητώ τη συνδρομή του ιατρικού κόσμου του νησιού», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτου.

Ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτη Προβέντζα, ο οποίος, μιλώντας επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, υποστήριξε πως «ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πιστοποίηση όλων των γιατρών και των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα και μέχρι σήμερα, παρά τις εκκλήσεις μας, μόνο οι “Γιατροί του Κόσμου” έχουν πιστοποιηθεί για τα μέλη που δραστηριοποιούνται στο νησί. Τους καλέσαμε δύο φορές και τους ζητήσαμε να έρθουν στον Ιατρικό Σύλλογο να πιστοποιηθούν ότι είναι γιατροί και να ξέρουμε πού μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε, όταν υπάρχει ανάγκη. Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ένα σχεδιάγραμμα στον διοικητή του νοσοκομείου, στον οποίο χώριζαν με τσιφλίκια τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Παρεμβαίνουν και στους γιατρούς

«Έχουμε δεχθεί καταγγελίες ότι δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα οργανώσεις που τα μέλη τους δεν είναι καν γιατροί και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ακόμα και συνάδελφοι γιατροί στο νοσοκομείο καταγγέλλουν για παρεμβάσεις, μέσα στο νοσοκομείο, συνοδών προσφύγων που δηλώνουν γιατροί και παρεμβαίνουν στο έργο μας», κατέληξε συνηγορώντας στην πρόσκληση της Ζωής Λειβαδίτου για προσφυγή στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ… «με δόξα και τιμή» έφτασε εντελώς ανεξέλεγκτα στην Κάλυμνο ακόμα μία ΜΚΟ, που ανήκει σε έναν εκατομμυριούχο Αμερικανό και διαθέτει έναν υπερσύγχρονο στόλο παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Πρόκειται για την εξαιρετικά εύρωστη οικονομικά MOAS. ΗΜΚΟ,που διαθέτει σκάφη με ελικοδρόμια από τα οποία απογειώνονται drones,κατέπλευσε στην Κάλυμνο και από εκεί θα περιπολεί νότια του Αγαθονησίου και στο βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου.

Το σκάφος της θα ελλιμενίζεται, ανάλογα της αποστολής, σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Λέρο,Κάλυμνο και Κω.

Το «Topaz» είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος που ανήκει στην κατηγορία «ρυμουλκό», η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2015, έχει μήκος 51 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα. Είναι ιδιοκτησίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης αναζήτησης και διάσωσης μεταναστών «MigrantOffshoreAidStation» (MOAS) του νεαρού Αμερικανού εκατομμυριούχου Κρίστοφερ Κατραμπόουν και παραγγέλθηκε, προκειμένου να διατεθεί για να περιπολεί και να προσφέρει άμεση και ταχεία βοήθεια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πλην του υπερσύγχρονου εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτει,φιλοξενεί επάνω του δύο διασωστικά σκάφη υψηλής ταχύτητας, που θα μπορούν να εκτελούν ταχείες αποστολές ή να συνεισφέρουν στις περιπολίες.

Γιατί ανάβει τα φώτα

Το πλοίο αυτό –όπως καταγγέλθηκε– ανάβει όλα του τα φώτα για να διευκολύνει τις προσφυγικές ροές…

Στο μεταξύ, σε αυτό το… ξέφραγο αμπέλι που ονομάζεται Αιγαίο,ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ ΜΚΟ και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα διαχείρισης προβλημάτων προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη στον Μόλυβο. Πόλεμος, με κύρια αιτία τη διαχείριση τεράστιων οικονομικών προσφορών που χορηγούνται από ιδιώτες και εταιρείες της Ευρώπης και της Αμερικής και οι οποίες κινητοποιούνται από το δράμα τόσων ανθρώπων που συρρέουν στη Λέσβο.

Αφορμή της εκδήλωσής του αποτέλεσε η λειτουργία του μεγάλου σύγχρονου κέντρου πρώτης στάσης μεταναστών και προσφύγων στη θέση Μεγάλα Θέρμα της Εφταλούς από τη γνωστή μεγάλη οργάνωση IRC («InternationalRescueCommittee»). Μία υποδομή, η οποία μπορεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσφυγικές ροές στη βόρεια Λέσβο συνολικού κόστους δημιουργίας περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, που καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από πόρους της οργάνωσης.

Λύση σε πολλά προβλήματα

Η δημιουργία και, πριν από λίγες μέρες, η λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, δίνουν λύση σε πολλά προβλήματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στη διαχείριση των προσφύγων.

Πλην,όμως, δημιουργεί και πρόβλημα ύπαρξης σε μια σειρά άλλες ΜΚΟ και ανεξάρτητους «επαγγελματίες-εθελοντές». Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση κάποιων Άγγλων μόνιμων κατοίκων του Μολύβου, οι οποίοι έσπευσαν να νοικιάσουν ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην περιοχή Τσιπούρι του Μολύβου ανάμεσα σε άλλα εν λειτουργία ξενοδοχεία, προκειμένου να λειτουργήσουν ένα δικό τους κέντρο υποδοχής και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.

Ήδη, σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, συγκεντρώνουν χορηγίες στο «mydonate» (η ηλεκτρονική διεύθυνση συγκέντρωσης των χορηγιών είναι https://mydonate.bt.com/events/corefunding/275290).

Σε αυτήν, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε αυτό το χάος, η ελληνική κυβέρνηση είναι εντελώς απούσα από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα παίζονται διάφορα «παιχνίδια» εις βάρος της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, αφού μεταξύ των εθελοντών υπάρχουν και άτομα για τα οποία οι διεθνείς μυστικές υπηρεσίες εκφράζουν φόβους και ανησυχίες για τον πραγματικό τους ρόλο στην ευαίσθητη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016.