13 Ιανουαρίου 2016

ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η KONTRA ΔΗλ.Πολωνικό περιοδικό έβαλε ναζιστικές στολές σε Γιούνκερ, Μέρκελ και Σουλτς

Την έντονη αντίδραση του Γκι Φέρχοφστατ προκάλεσε η απόφαση του πολωνικού περιοδικού «WPROST» να «φορέσει» ναζιστικές στολές στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Οτινγκερ και στον ίδιο τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κι όμως, στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του δημοφιλούς περιοδικού εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της ΕΕ σε ρόλο... ναζί να είναι σκυμμένοι πάνω από ένα χάρτη -μια εικόνα που θυμίζει τον Χίτλερ με τους στρατηγούς του- ενώ το σχετικό δημοσίευμα κυκλοφορεί υπό τον τίτλο: «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ελέγξουν ξανά την Πολωνία».

Αμέσως μόλις είδε το εξώφυλλο του περιοδικού, ο Γκι Φέρχοφστατ χρησιμοποίησε τους προσωπικούς του λογαριασμους στο Twitter προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκειά του.

Ο κ. Φέρχοφστατ «ανέβασε» την φωτογραφία του επίμαχου εξώφυλλου, το οποίο και χαρακτήρισε «εξοργιστικό».

«Η ΕΕ είναι μία κοινότητα αξιών. Είναι καθήκον όλων μας να ανεβάσουμε τη φωνή μας όταν μία κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές και επιτίθεται στους δημοκρατικούς Θεσμούς»,, έγραψε.


Η ανάρτηση του Φέρχοφστατ στο Twitter


Τι έγραψε στο facebook


Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα ανάμεσα σε Πολωνία και Κομισιόν είναι τεταμένο αφού στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, απείλησε τη Βαρσοβία ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, μετά την υιοθέτηση από το πολωνικό κοινοβούλιο ενός νόμου που θέτει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, τερματίζονται αμέσως οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των συμβουλίων εποπτείας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η έγκρισή του έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς. Πολλοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί και οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφώνου-Τηλεόρασης (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εξέφρασαν «αγανάκτηση» για τις διατάξεις του νέου νόμου, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ζήτησε εξηγήσεις από τη Βαρσοβία.