21 Φεβρουαρίου 2016

Στροφή 180 μοιρών από τους Μαυρογιαλούρους της Κυβέρνησης: Έρχεται “τσεκούρι” σε όλες τις συντάξεις

Σχέδιο για κλιμακωτές μειώσεις και στις υφιστάμενες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και αναλογική καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της έλευσης των δανειστών τις επόμενες μέρες, ώστε να κλείσει το πιο δύσκολο μέτωπο της αξιολόγησης.

Η μείωση εξετάζεται να εμφανίζεται για τις συντάξεις με τη μορφή αυξημένης κράτησης υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ ), δηλαδή του επίσημου κουμπαρά για το ασφαλιστικό και θα επιβληθεί για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ σήμερα η κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ επιβάλλεται για τις συντάξεις πάνω από τα 1.400 με αναμενόμενα επιπλέον έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, θα προταθεί και μια κλιμακωτή μείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς μέχρι και το 2019, αν αυτή είναι πάνω από το 20%.

Υπενθυμίζεται ότι ως προσωπική διαφορά ορίζεται η διαφορά στο ποσό της τελικής υφιστάμενης σύνταξης σε σχέση με την σύνταξη που θα δίνεται μετά την αλλαγή του υπολογισμού για εργαζόμενους με ίδιο εργασιακό χρόνο και τις ίδιες μέσες αποδοχές.

Με το μέτρο αυτό, αναμένεται οι υφιστάμενες συντάξεις με πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (π.χ. αυτές των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά από φέτος, ώστε να πλησιάσουν ως ποσό τις νέες συντάξεις που θα αποδοθούν από εδώ και πέρα.

Στις επικουρικές εξετάζονται μειώσεις οι οποίες θα ξεκινούν από 8% και θα φτάνουν έως το 12% για τις συντάξεις από τα 150 ευρώ με στόχο πρόσθετα έσοδα περίπου 300 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικουρικές έχουν υποστεί ήδη μείωση 6% από το 2015 με την επιβολή ισόποσης κράτησης υπέρ του ΕΟΠΠΥ.

Παράλληλα, βέβαια, θα υπάρξουν περικοπές κατά 20% και στα εφάπαξ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μείωση τουλάχιστον 40% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Τα δύο αυτά μέτρα αναμένεται να αποδώσουν, συνολικά, περίπου 250 εκ. ευρώ.

Εισφορές

Παρά τις περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% στη μισθωτή εργασία μέτρο που υπολογίζεται ότι θα αποδώσει περίπου 100 εκ, ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ το υπουργείο προτείνει έκπτωση 50% των ασφαλιστικών εισφορών.

Έτσι η μέση ασφαλιστική επιβάρυνση πέφτει από το 26,9% (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για υγεία) στο 19% για την περίοδο 2017-19.

Εθνική σύνταξη

Στη νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας υπάρχει και μια ενδιάμεση λύση και στο θέμα της κατοχύρωσης της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για την οποία οι δανειστές επιμένουν να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

Το υπουργείο φαίνεται να αποδέχεται την κατοχύρωση του δικαιώματος της εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια από 15 που ισχύει σήμερα και την αναλογική καταβολή της για λιγότερα χρόνια εργασίας.

Συγκεκριμένα η πρόταση θέλει την καταβολή εθνικής σύνταξης 300 ευρώ για 15 χρόνια εργασίας και 250 για 10 χρόνια εργασίας.

Αλεξιάδης: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

«Με αφορμή τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να είναι πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ», ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας. Στην ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Δεν είναι σαφές το πότε θα γίνει.

Μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα έχουμε περιουσιολόγιο, θα έχουμε μετά ΕΝΦΙΑ, δυστυχώς θα έχουμε όλα αυτά τα πράγματα που έχουμε κάθε χρονιά».

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες, ερωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης, και απάντησε: «Οι αντικειμενικές θα αλλάξουν και θα γίνουν εμπορικές, αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε και ετοιμάζουμε τον καινούριο φόρο, τον καινούριο ΕΝΦΙΑ, που θα είναι ένας φόρος που θα φορολογεί την ακίνητη περιουσία πιο δίκαια και πιο αναλογικά».