21 Φεβρουαρίου 2016

ΑΑΑΑ! ΔΕ ΘΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΛΑΘΡΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ! Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση

Και για λέγε ρε σαϊνι... το ΝΑΤΟ ήρθε για να επιτηρεί, δηλ. να παίρνει μάτι τι γίνεται; Και επειδή είναι τόσο πίσω τεχνολογικά έπρεπε να είναι επιτόπου παρόντες ε; Να βλέπουν με τα κιάλια ε; Ε βέβαια αφού οι άχρηστοι δεν μπορούν να δουν από τον αέρα ή από τις νατοϊκές εγκαταστάσεις (πχ. στη Σμύρνη) τι γίνεται στις ακτές της Τουρκίας, είπατε να τους βάλετε να περιπολούν στο Αιγαίο...

Η βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο κ. Τόσκας διευκρινίζει: «Το ΝΑΤΟ θα έχει αποστολή την επιτήρηση και την παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών και από 'κει και πέρα θα ειδοποιεί την Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης και ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks).

Απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η προγραμματική του θέση είναι η απεμπλοκή από την βορειοατλαντική συμμαχία, τονίζει ότι προκειμένου να αποτραπεί το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μέσα στη χώρα και εκτός αυτής, επιλέχθηκε η εκμετάλλευση των ευκαιριών στη διεθνή πολιτική για να επιτευχθεί «το καλύτερο αποτέλεσμα για τον λαό και τη χώρα».

Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι έχει αποφασιστεί να είναι σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας. «Δεν πρόκειται τα τουρκικά πλοία να ενεργούν στα δικά μας χωρικά ύδατα ούτε κι εμείς στα δικά τους», δηλώνει.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, τα hot spots στα νησιά και τους καταυλισμούς στον ηπειρωτικό χώρο.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής προσφύγων, ο κ. Τόσκας αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά ρευστά σημεία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλο αυτόν τον κόσμο. Εμείς έχουμε κάθε διάθεση για ανθρωπιστική υποδοχή αυτών των ανθρώπων, από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες επιστροφής είτε στην Τουρκία είτε σε άλλες χώρες. Γι' αυτούς που αιτούνται άσυλο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, μιλάμε για τους οικονομικούς μετανάστες», προσθέτει.