19 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑ ΓΙΑΤΙ; ΔΕΝ ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ; Αυξάνονται οι ροές λάθρο-Σε 24 ώρες γέμισε το hotspot στη Λέσβο-6.000 λάθρο σε 3 μέρες-Le Monde: Καταστροφή το plan B για το προσφυγικό


Πυκνώνουν οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο με την κατάσταση στο νησί να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταγράψει περισσότερα από 6.000 άτομα τις τελευταίες τρεις ημέρες μόνο, ενώ πλοία του Λιμενικού Σώματος και της Frontex συνεχίζουν να διασώζουν ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από χθες το πρωί έως λίγο μετά τις 07:00 σήμερα, διασώθηκαν μόνο στην Λέσβο 2.090 πρόσφυγες!

Η κατάσταση στο hotspot της Μόριας, είναι δραματική καθώς καθημερινά χιλιάδες μετανάστες καταφθάνουν προκειμένου να καταγραφούν.

Συγκεκριμένα ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα είναι σήμερα, από τις 9 το πρωί, 2343 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χτες στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1965 άτομα.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, χθες με τα πλοία της γραμμής αναχώρησαν 1698 μετανάστες και πρόσφυγες.

«Οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων» είπε μιλώντας την Πέμπτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" με 1.835 μετανάστες και πρόσφυγες, από Μυτιλήνη και Χίο. Το "Αριάνδη" παρέλαβε 1105 άτομα από τη Μυτιλήνη και 730 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν ακόμα δύο πλοία εντός της ημέρας.

Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" που παρέλαβε 1354 μετανάστες και πρόσφυγες, 908 από τη Μυτιλήνη και 446 από τη Χίο και το "blue star 2" με 70 άτομα από την Κω. Χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το "Νήσος Μύκονος" με 593 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Le Monde: Αντιμέτωπη με νέα απομονωση η Ελλάδα

H Ελλάδα κινδυνεύει εκ νέου με απομόνωση, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" σε άρθρο της το οποίο σχολιάζει την απόφαση της Αυστρίας να θέσει πλαφόν στην καθημερινή είσοδο προσφύγων στο έδαφός της.

Η  απόφαση της Βιέννης μπορεί να επιταχύνει την απόλυτη απομόνωση της Αθήνας και την κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα προσθέτοντας πως μπορεί στην Ευρώπη να επικρατήσει το Plan B για το προσφυγικό που προβλέπει το κλείσιμο των εθνικών συνόρων έναντι του Plan A.

Οι οπαδοί του Plan B, ο καθένας, δηλαδή, για τον εαυτό του με κλείσιμο των εθνικών συνόρων, τις προσεχείς εβδομάδες θέλουν να θάψουν το Plan A της καγκελαρίου και της Κομισιόν, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:  «Αυτό το Plan A βασιζόταν στην αλληλεγγύη των κρατών μελών και στην φιλοξενία των προσφύγων. Έχουμε συνείδηση της επείγουσας κατάστασης και πρέπει να έχουμε γρήγορα μια ανάλυση της κατάστασης ώστε να ξέρουμε αν το σχέδιό μας είναι καλό ή όχι»,  δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Η Μέρκελ κατόρθωσε να συμφωνήσουν οι εταίροι ότι θα γίνει μια άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τους Τούρκους επικεφαλής, στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει πως η τουρκική πλευρά θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα κατορθώσει να μειώσει το μεταναστευτικό κύμα που έρχεται προς την Ελλάδα.

Η ανησυχία εντείνεται, για την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη την οποία ενισχύει το προσφυγικό κύμα. Αυτό είναι και το θέμα συζήτησης στην τριμερή συνάντηση κορυφής που είχαν Αλέξης Τσίπρας, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, το πρωί της Παρασκευής: οι κίνδυνοι της πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

«Αν τα ευρωπαϊκά σύνορα κλείσουν περισσότερο, χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Εντελώς αποσταθεροποιημένη από αυτή την ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα θα ήταν εντελώς ανίκανη να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις που απαιτούν οι δανειστές. Μια χρηματοπιστωτική κρίση θα επακολουθούσε, καθώς και μια πολιτική κρίση στη συνέχεια (αφού η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει ισχνή πλειοψηφία). Η κατάσταση θα αποτελούσε ένα νέο κίνδυνο για την Ευρώπη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.