18 Φεβρουαρίου 2016

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Δεν θα λαϊκίσω, δεν θα μιλάω με δύο γλώσσες εντός και εκτός χώρας

Εξέφρασε τη θέση του κατά της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό - Εξέφρασε εθνική θέση για το προσφυγικό και άκουσε την Γερμανίδα καγκελάριο να εκφράζει ικανοποίηση για τη σύμπνοια κατά του κλεισίματος των συνόρων

Την πρώτη συνάντηση γνωριμίας είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ.

Η κυρία Μέρκελ, όπως έλεγε κατόπιν συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ήθελε να τον ακούσει και δέχθηκε θετικά την τοποθέτησή του ότι δεν θα λαϊκίσει και ότι δεν θα μιλά με δύο γλώσσες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Στη σύντομη εκ των πραγμάτων συνάντηση, που, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ήταν σε καλό κλίμα, συζητήθηκαν το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση του κατά της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Επιπλέον, είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες -στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα, και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα.

Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη έλεγε στη συνέχεια ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να τον ακούσει και προσέθετε ότι τόσο από την Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τους άλλους ηγέτες, έχει γίνει θετικά δεκτή η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν θα λαϊκίσει και ότι με τον ίδιο τρόπο που μιλά στο εξωτερικό, μιλά και μέσα στη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίαζε μετά τη λήξη των εργασιών του ΕΛΚ και του μαραθωνίου των επαφών του με ηγέτες, αλλά και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι δεν δέχθηκε από πουθενά πιέσεις να στηρίξει την κυβέρνηση, όπως κυκλοφορούσε εντός της χώρας.

Εθνική θέση στο προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για τη χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό.

Η κυρία Μέρκελ συμφωνεί με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων. Όπως σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται, καθώς τα συμφέροντά τους στο προσφυγικό συγκλίνουν.

Η κυρία Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση -κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων- και στη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ.

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και γι' αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση σε καμία περίπτωση και εξήγησε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί να μεταφερθεί η συνοριακή γραμμή της Ευρώπης -που τώρα είναι στο Αιγαίο, όπως και της Ελλάδας- στην ΠΓΔΜ».

Επιπλέον, είπε ότι, εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, τότε απλώς θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι για να έρχονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ το προσφυγικό επισκίασε το Brexit, που ήταν το βασικό αντικείμενο, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ηγέτες.

Μετά τη Σύνοδο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη Σύνοδο τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό. Τόνισα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα».

Προσέθεσε, δε, ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στη δημιουργία των δομών ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως στην πολιτική επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, να έρχονται οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες καθημερινά και να έχουν εγκατασταθεί στις χώρες της Ευρώπης μόνο μερικές εκατοντάδες συνολικά.

Συνεχίζοντας τη δήλωσή του, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας δεν θα μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Τέλος ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε για εθνικές στρατηγικές. Στο προσφυγικό δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Μητσοτάκη

«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού  Κόμματος  τις πάγιες θέσεις μου, σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Τόνισα, στους αρχηγούς Κρατών και αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων, ότι το κλείσιμο των συνόρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί λύση αντιμετώπισης  αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος.

Επανέλαβα, επίσης, ότι είναι απολύτως απαραίτητο, η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει, με την ολοκλήρωση όλων των δομών, που θα εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο των συνόρων.

Εξίσου, όμως, απαραίτητο είναι και η πολιτική της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και πρέπει αυτή να ολοκληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά και μόλις 400 άτομα να έχουν μετεγκατασταθεί στο  πλαίσιο του προγράμματος του “relocation”.

Συζητήσαμε, επίσης και πάλι, την ανάγκη η Τουρκία να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας οι ροές στο Αιγαίο δεν πρόκειται να μειωθούν.

Ένα είναι το σημαντικό σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία: Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και δεν είναι η ώρα για εθνικές στρατηγικές.

Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται πάνω στο προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό».

http://www.protothema.gr/politics/article/554520/mitsotakis-se-merkel-den-tha-laikiso-den-tha-milao-me-duo-glosses-edos-kai-ektos-horas/