27 Φεβρουαρίου 2016

Χαρδούβελης: Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τα χειρότερα

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν το χρέος βιώσιμο αν λυθεί το ασφαλιστικό, όπως εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας παράλληλα πως το ιδανικό σενάριο θα ήταν η ανταλλαγή των δανείων από κυμαινόμενο επιτόκιο, σε σταθερό.

«Θα κλειδώναμε το κόστος εξυπηρέτησης για δεκαετίες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, ο οποίος πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ θέλει να λυθεί το ασφαλιστικό», ζητώντας «να είναι οι Ευρωπαίοι πιο γενναιόδωροι με τους Έλληνες».

Παρά ταύτα, έκρινε λάθος που η τωρινή κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωτεύον θέμα το χρέος, ενώ φάνηκε απαισιόδοξος για το μέλλον, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είδαμε τα χειρότερα. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη», κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης ανέφερε, μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, ότι η αντιμετώπιση των δανειστών στο θέμα του ελληνικού χρέους είναι κλασσική περίπτωση κακής διαχείρισης. «Η συζήτηση για μείωση επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων βελτιώνει μεν την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν λύνει όμως το πρόβλημα του βάρους που έχει αυτή η εξυπηρέτηση στην Ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ κ. Νίκος Θεοχαράκης εκτίμησε ότι η καθαρή απομείωση του χρέους είναι η προτιμητέα λύση. «Βρισκόμαστε σε αυτήν την φυλακή χρέους με αυστηρές προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του», δήλωσε ο κ. Θεοχαράκης

Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ