01 Φεβρουαρίου 2016

«Φύλλο και φτερό» η λίστα Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων η λίστα που παρέδωσε τον Νοέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα εμβάσματα 5.260 δημοσίων υπαλλήλων συνολικού ύψους 1,45 δισ.ευρώ
Του Παναγιώτη Στάθη

Μια μεγάλη λίστα δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν εμβάσματα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό από το 2010 και μετά τίθεται επί τάπητος από τις Αρχές! Πρόκειται για τον εξωφρενικό αριθμό των 5.260

δημοσίων υπαλλήλων που από το 2010 μεταφέρουν στο εξωτερικό πακτωλό χρημάτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρέδωσε ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, τόσο στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης όσο και στην τότε γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η λίστα παρέμεινε σε αδράνεια επί της ουσίας στη ΓΓΔΕ επί μακρόν και μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε να κινηθούν οι διαδικασίες από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Από τα επίσημα αυτά στοιχεία προκύπτει ένα οξύμωρο σχήμα: -Κακοπληρωμένοι και με χαμηλές απολαβές εκπαιδευτικοί, πρωτοβάθμιας αλλά κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ίσως οι μεγαλύτεροι καταθέτες τραπεζών του εξωτερικού.Το ποσοστό αυτών, μάλιστα, μεταξύ των 5.260 δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό από το 2010, αγγίζει το 50%, με μέσο όρο καταθέσεων (γενικά και με συζύγους) σχεδόν 300.000 ευρώ!

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια
Το γεγονός των καταθέσεων στο εξωτερικό, από μόνο του, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα φοροδιαφυγής κ.λπ., αλλά ο αριθμός των προσώπων σε σχέση με τις γνωστές –μικρές– αποδοχές τους γεννά ερωτήματα για την παραοικονομία της εκπαίδευσης (π.χ. ιδιαίτερα με «μαύρα» χρήματα).

Οι επίσημοι αριθμοί είναι ενδεικτικοί γενικότερα, όμως:

-Μετά το 2010 εστάλησαν στο εξωτερικό περίπου 54.000 εμβάσματα, εκ των οποίων τα 24.000 είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Από αυτά, τα 5.260 είναι δημοσίων υπαλλήλων. Αν στον αριθμό αυτών των προσώπων προστεθούν και οι σύζυγοί τους, τότε ο αυτός ανεβαίνει στις (περίπου) 8.000. Δηλαδή επί του συνόλου των εμβασμάτων, το 33% αφορά ευρύτερες οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων. Όπως επισήμως είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο, σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Υπάρχουν, επίσης, σύμφωνα με τα στοιχείατης έρευνας, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που έστειλαν μετά το 2010 εμβάσματαστο εξωτερικό. Η έρευνα έγινε στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίουκαι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίωνλειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά τουυπουργείου, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.λπ. Δηλαδή, το υπουργείο επισήμανε τότε ότι δεν μπορούσε λόγω έλλειψης αρμοδιότητας να ελέγξει δικαστές(!), αιρετούς, συμβούλους υπουργών και, φυσικά, αστυνομικούς.

-Οι 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν το 2014 από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

– 241 από τους 415 αποχωρήσαντες είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με τη μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ.

-101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων. Απέστειλαν 27.300.000 ευρώ

-Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς, 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τα 600.000 ευρώ

Να σημειωθεί,βέβαια, πως η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων, που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και, συγκεκριμένα, εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

Έλεγχος και για τα «χρυσά» εμβάσματα
Μια «κρυφή» λίστα για τα περίφημα «αόρατα» εμβάσματα, δηλαδή τα εμβάσματα εκατομμυρίων που έφυγαν από την Ελλάδα κάτω από τη μύτη του συστήματος ελέγχου, αφού ουσιαστικά αγόρασαν χαρτοφυλάκια ομολόγων

εξωτερικού και παρέκαμψαν το σύστημα, έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γιάννης Δραγάτσης.

Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα Δραγάτση στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά εμβάσματα άνω των 500.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2014 έως το καλοκαίρι του 2015.

Πρόκειται για εκατοντάδες εμβάσματα με ποσά έως και 17-18 εκατομμύρια, συνολικής αποτίμησης σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αποστολής των χρημάτων είναι νόμιμη, αλλά το ζητούμενο είναι η προέλευση των χρημάτων. Μεταξύ αυτών που έστειλαν τέτοια εμβάσματα είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι.

Τα συγκεκριμένα εμβάσματα είναι νόμιμα και, κυρίως, με έξυπνο τρόπο παρακάμπτουν το σύστημα, αφού οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορούν να διαπιστώσουν ποια από αυτά είναι καθαρά κεφάλαια και ποια «μαύρα».

Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια φεύγουν χωρίς να χτυπά το καμπανάκι στις Αρχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος έφτιαχνε στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει αμοιβαία και ομόλογα εξωτερικού , μετοχές κ.ά.

Επόμενο βήμα, το άνοιγμα ενός λογαριασμού χαρτοφυλακίου με μια απλή αίτηση στο εξωτερικό και η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του στην ξένη τράπεζα. Ακολούθως μπορεί ανενόχλητος να προχωρήσει στη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου. Εν ολίγοις, κόβει οποιαδήποτε σχέση των χρημάτων με την Ελλάδα και θυσαυροφύλακας είναι εξαρχής η ξένη τράπεζα.

Ειδική ανάλυση έχει γίνει για χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ και τα οποία έφυγαν από τη χώρα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, όταν δηλαδή επιβλήθηκαν τα capital controls. Η Τράπεζα της Ελλάδος, παράλληλα, δίνει και στοιχεία για όλα τα εμβάσματα που έφυγαν από το 2000 με προορισμό την UBS Ελβετίας.

http://www.toxrima.gr/fyllo-kai-ftero-i-lista-mitsotaki/